Az eltévedt demokrata

AlexNet

194. Central European University

Bezár a Sapientia is?

2017. március 30. 09:00 - Alex_W

Palkovics álomtitkár úr kénytelen kelletlen elismerte, hogy az új felsőoktatási törvény direkte a Közép-Európai Egyetemre, a CEU-ra van hatással. Tulajdonképp az összes többi egyetem már most megfelel a törvénynek.

Vajon tényleg arról van szó, hogy olyan kis apróságot szeretnének tisztázni, ami egyetlen egyetemet érint? Esetleg a CEU oly hanyag és lusta, hogy utolsóként vesz át valami olyasmit, amit a többiek már jó előre megléptek?

Szó sincs róla. Sokkal inkább arról van szó, hogy a CEU az egyetlen olyan intézmény, ami valódi kultúrmissziót lát el. A CEU nem csak Budapestnek, vagy Magyarországnak fontos, hanem az egész közép-európai régiónak, mert ez az egyetlen olyan egyetem, ahol úgy ismerheted meg, mit gondolnak a világ másik oldalán, úgy szerezhetsz ismereteket egy multikulturális környezetről, hogy nem kell végérvényesen kiszakadni a környezetedből. Nem véletlen, hogy Vilnius már bejelentkezett az egyetemért. Ráadásul a CEU az egyetlen olyan magyarországi felsőoktatási intézmény, ami ugyanolyan - vagy nagyobb - arányban vonzza a külföldi hallgatókat is, mint a magyarokat.

A felsőoktatási törvény pedig pont ezt a kultúrtranszfert szeretné korlátozni.

Valljuk be, ha egy hasonló törvényt Románia alkotna meg és a Sapientia Egyetem lenne a célkeresztben, akkor Orbán Viktor lenne a legelső, aki nekiesne a román kormánynak. (Ne feledjük a Sapientia Romániában működő magánegyetem, aminek nincs magyarországi campusa, mégis magyar költségvetési támogatásból él.) Itt is erről van szó - csak épp nem nemzet kultúráját, hanem egy egyetemes gondolatok, a hidak társadalmát terjesztő misszióról van szó.

S ha a CEU megszűnik, akkor mi következik? Leállítják az ösztöndíjakat? Illegális lesz a Fullbright ösztöndíj, az Erasmus? Vagy a Fidesz vezérkar, mint egy hisztis ovis elégedetten hátradől, miután sikerült egyszer véletlen megpofoznia az apját?

A másik értelmezés igazán konteó szagú, de az Orbán kormány nem egyszer a legvadabb konteókat is megvalósította - lásd nyugdíj pénzek elkötése.

A CEU elleni támadás másik oldala talán az, hogy az Orbán kormány meg van sértve: Viktor hiába tett hitet mindenki előtt Trump elnöksége mellett, mégis azzal kell szembesülnie, hogy az amerikai elnök még csak nem is fogadja. (Bezzeg Merkel asszonyt...) A bilaterális megállapodás megkötésének korai hangoztatása talán egy üzenet Washingtonnak, hogy ideje lenne leülni a világpolitika újabb hisztis kisgyerekével tárgyalni - s nyomás a CEU vezetőin, hogy juttassák be Viktorkát a Fehér Házba.

A lényeg az, hogy egy egyetemet, ami egyedüliként képviseli Magyarországot az oktatás európai térképén felesleges szétverni. A kormány azon tagja(i) - például a szóvivő Kovács Zoltán - aki nem védi meg saját Campus-át legyen szíves a diplomáját is visszajuttatni a CEU-nak. 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alexnet.blog.hu/api/trackback/id/tr6712357579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.30. 11:09:48

"valódi kultúrmissziót"

Az elnyomók érdekei mentén, tedd hozzá ezt.

koala kóla 2017.03.30. 19:27:17

Sokadik bérrettegés.

A cseheknek volt tökük hogy a CEUt valóban elküldjék a picsába.

'It was originally located in Prague, but because of "political and financial conflict between its founder and Czech government"[5] represented by Vaclav Klaus it moved to campus in Budapest.'

en.wikipedia.org/wiki/Central_European_University

nu pagagyí 2017.03.30. 19:35:17

Az űrt majd betöltik a Schmitt Pál Testnevéstudományi Egyetem megalapításával. Bár Mocsai "professzor" kinevezése sem volt rossz húzás rektornak a 8 általánosával.

röf 2017.03.30. 19:40:59

Magyarországon semmi kereslet nincs ezekre a himi-humi diplomásokra.

nu pagagyí 2017.03.30. 19:59:39

@röf: Ha nem lenne, nem tanulnának magyarok is ott. Egyébként állambácsi nem költ rá, csak bele akar pofázni.

KunnHalmiAgnes 2017.03.30. 20:01:57

"S ha a CEU megszűnik, akkor mi következik?"

Nincs mese jon a holokauszt, ez mar biztos.

élveteg 2017.03.30. 20:13:56

A Bokros tépi most a száját Ám :

"A magyarországi egyetemek és főiskolák kétharmadát nyugodtan be lehetne zárni, a maradék egyharmadban viszont nem fejkvóta alapú finanszírozással, ...........

www.origo.hu/gazdasag/20110825-interju-bokros-lajos-szerint-a-kapitalizmusnak-nincs-vege-csak-a.html

Érdekes ugye? A magyarországi egyetemek kétharmadát nyugodtan be lehetne zárni Csak amikor CEU-t akarnák bezáratni ( Ami persze nem is igaz ) akkor tele kell bőgni a világot

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.30. 20:16:33

Jó lenne, ha a libsizmus helyi fellegvárát bezárnák, de nem hinném, hogy így lesz. Orbi csak gumicsontbak szánja ezt a libsimédia számára. Rágódjatok csak rajta..! :)

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.03.30. 20:20:19

@nu pagagyí: Ne parázz! Majd a Lajos csinál nektek Közgép Európai Egyetemet.:))))))

Habony Árpád. 2017.03.30. 20:54:36

Őszintén szólva rettentően élvezem. Hogy a 112. kormánybuktató nemzetközi műbotrányuk, műbalhéjuk a SEMMIÉRT is, pont olyan hamvában holt eredménytelen lesz, mint az ellőző 111 akciójuk. Amikor majd 2 hét múlva jönnek az újabb közvélemény kutatások, és a fidesz továbbra is atom biztosan vezetni fog, és csak a 8-10 libbant párt ossza egymás közt a pár százalékukat.

LÚZEREK, PUSZTÚLJATOK !!

Zionnépe 2017.03.30. 21:32:56

A Fidesz egyértelműen csak sakkozik a CEU-val, és állásfoglalásra kényszeríti az USA-t (Trumpot). Kellően exhibicionisták ahoz, hogy a "botrány" ingyen reklám nekik...

A CEU meg még a kezük alá is játszik, mert ahelyett, hogy az EU-tól kértek volna állásfoglalást, egyből hazáig szaladtak. Sajnos ezzel egyből kiderült, hogy még a kormánynak 8 mi lesz az egyetemmel, az egyetemi vezetőség foggal-körömmel kell kapaszkodjon és hisztizzen a megélhetéséért.

Innen látszik nagyon milyen birka ma Magyarországon mindenki! Amikor az Alkotmánybíróságot és magát az Alkotmányt kellett volna megvédeni a rablóbandától, hogy ne fosztogassanak utána szabadon, akkor mindenki kussolt és bambult. Most már nagyjából azt csinál a csúti zsebdiktátor, ami jólesik neki (bár ő csak egy kirakatfigura, azért is nem mer senkivel nyílt vitába szállni).

Megfőztétek? Jó étvágyat hozzá!!!

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.03.30. 22:03:57

'Itt is erről van szó - csak épp nem nemzet kultúráját, hanem egy egyetemes gondolatok, a hidak társadalmát terjesztő misszióról van szó.'

Azaz a zsidó filantróp globalista diktrínáját. De az nálunk nem szalonképes. És nem csak nálunk.
süti beállítások módosítása