Az eltévedt demokrata

AlexNet

Ellenzéki mandátumok

Átvenni vagy nem venni

2018. április 23. 12:52 - Alex_W

A Facebookon terjedőben van, hogy az ellenzéki képviselőknek -- mármint annak a néhánynak, aki egyáltalán bekerült --  nem kellene átvennie a mandátumát, nem kellene elkezdenie a munkát a nemzeti Parlamentben.

Tény, hogy a kétharmad mellett pusztán biodíszletté válnak az ellenzéki képviselők, de -- mit nyernek azzal, hogy elkezdik a parlamenti munkát és mivel jár ha nem?

Legitimáció

Sokan vallják azt, hogy az ellenzék ilyen esetekben a jelenlétével legitimálja a törvényeket. Tény, hogy az ellenzék nem tud sok mindent tenni, az Alaptörvény értelmében a kétharmad és a háromharmad között nincs különbség.

Mellesleg ezért létezik még papíron KDNP: Orbán így kifelé nem egypárti kétharmadnak, hanem bizony koalíciós kormánynak adja el magát. Már ha valaki még beveszi ezt a mesét.

Ám ebből is látszik, hogy a legitimációs dolog csak mese: Orbán akkor sem hozna érvénytelen törvényeket, ha az ellenzék nem veszi át a mandátumát.

Egyeseknek pénzkérdés

Az tény, hogy nekik ez pénzkérdés. Persze ha valaki milliárdos, mint Gyurcsány Ferenc, neki ez nem számít, de a többieknek tényleg a meleget jelenti az átvett mandátum. lehet hogy tényleg fájdalmat okozna nekik visszaszokni a reggeli keléshez, a főnökökhöz, a munkához. Ám minden bizonnyal vannak olyanok, akik azért nem mennek vissza dolgozni mert tényleg nagy a pofájuk és szeretnék szabadon járatni,vagyis tényleg Parlamentbe valók.

Mellesleg én is ilyen vagyok. Mármint nem a Parlamentbe való, csak olyan, aki hangoztatja a hülye véleményét. Az eltévedt demokrata csak azért nem zár be e csúfos bukás után, mert jólesik levezetni a frusztrációimat.

Amúgy meg tiszta képmutatás elvárni azt, hogy az ellenzéki képviselők tegyék meg azt, amit mi sem merünk. Hisz mi sem hagyjuk abba a munkánkat, befizetjük az adóinkat, akkor is, ha tudjuk, hogy mind az utolsó fillérig a Fidesz költi el azokat.

A kérdezés joga

Több dologról önként és dalolva lemondana a parlamenti munkából kimaradó ellenzék, s ennek Orbán Viktor nagyon örülne. Legfontosabb, hogy lemondana a kérdezés jogáról. Lemondana arról, hogy kötelezően meghallgassa a véleményét az a néhány kormánypárti képviselő, akit büntetésből bezavarnak a terembe -- vagy eltévedtek, vagy nem találtak maguknak kint ülőhelyet? --, hogy az ellenzéki hőzöngéseket meghallgassa. Ez az egyetlen joga maradt a képviselőknek, badarság lenne erről lemondani.

A különvélemény is fontos

Ellenvéleményeket csak azok fogalmazhatnak meg, akik az Országgyűlés tagjai. Ugyan látványosan az utcán is el lehet küldeni a kormány pártot melegebb éghajlatra -- amit nyaralás címén meg is tesznek, csak sajnos visszatérnek -- ám az  utcai politika végképp nem kötelezi a kormányt semmire sem. Egyszerűen hőzöngésnek minősítik és kész.

Persze jó lenne, ha a parlamenti és az utcai különvélemény egybe esne, és végre a politikus az utca véleményét közölné odabent. Az lenne igazán látványos, ha a 64-65 képviselő szavazatát 64-65 ezer, vagy még annál is több Kossuth téri tüntető támasztaná alá. De ebben már nem tudok hinni.

Bizottsági munka

Ha már különvélemény: ha nem vagy parlamenti képviselő, akkor nem vehetsz részt bizottságokban és nem értesülhetsz ideje korán a kormány újabb őrült és piszkos ötletéről. Nem lesz különvéleményed és tiltakozni is csak azután tiltakozhatsz, hogy abból törvény lett. És ne legyen illúziód: ellenzék nélkül a bizottságokban a javaslatok csak annyi időt töltenek, míg az elnök rá nem üti a parlamenti vitára alkalmas pecsétet. Ad-abszurdum teljesen szabályosan lehet egy reggeli ötletből délutánra végrehajtható törvény.

Konlúzió

Nincs értelme arra biztatni, hogy ne vegyék át a mandátumokat, kivéve ha egyéb külső tényező is szól mellette (mint Karácsony esetében, aki nem akar Zuglóban időközi polgármesterválasztást). Az ellenzéknek ki kell használnia azt a kevés mozgásterét, lehetőségét, ami neki adatott.

És persze az sem árt, ha kamerák mutatják, hogy milyen az, amikor szembesülnek a maguk teremtette tehetetlenséggel és feszengnek, mikor a kétharmad beléjük fojt bármit.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alexnet.blog.hu/api/trackback/id/tr3813831510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.04.23. 20:36:58

"Amúgy meg tiszta képmutatás elvárni azt, hogy az ellenzéki képviselők tegyék meg azt, amit mi sem merünk. Hisz mi sem hagyjuk abba a munkánkat, befizetjük az adóinkat, akkor is, ha tudjuk, hogy mind az utolsó fillérig a Fidesz költi el azokat."

A blogger teljesen hülye (ha esetleg nem fideszes kollaboráns). Hogy a viharba sikerült egy platformra hoznod a mezei munkavállalót a parlamenti élősködővel? Én holnap beugathatom a főnökömnek, hogy a mai nappal felmondok, mert elegem volt a cég rendszeréből, aztán holnapután már van is jobban fizető állásajánlatom (így megy ez a szabad piacon). Pedig én csak egy átlagosan jól képzett, nyelveket beszélő szerelő vagyok. Csak szabad időmben foglalkozom politikával, de azzal tizenkét éves korom óta (amióta meggyilkolták Aldo Moro-t).
A mentelmi jogos parlamenti képviselő ezt nem tudná megtenni? Megdöglene a piaci világban?
Hát akkor hulljon a férgese, de engem ne képviseljen, mert nincs mivel...

Jóska Pista 2018.04.23. 20:53:14

Mi szólna nagyobbat? Ha az ellenzékiek nem vennék fel a mandátumukat, vagy a szokásos napirend előtti felszólalás, amin kiröhögik őket?
Igenis tegyék egyértelművé, hogy ma Magyarországon már nincs demokrácia (ha csekély is a többség, aki ellen törvényeket hoznak), gyakorlatilag egypártrendszer lett.
Persze tisztában vagyok vele, bemennek a parlamentbe, felveszik a fizetésüket és úgy tesznek, mintha érne valamit a szánalmas bohóckodásuk.
De azt ne mondják, hogy azért teszik mert minket képviselnek. Mert nem.

TSandor Toth 2018.04.23. 21:59:34

@Jóska Pista: Kedves Jóska Pista! A demokrácia az amikor a választásokon győztes, azaz a legtöbb szavazatot begyűjtő párt/ pártok a parlamentben többséget szerezve kormányt alakítanak. Az amit te szeretnél , hogy a kisebbség alakíthasson kormányt meg úgy hívják, hogy diktatúra. Na azt nem szeretné a többség.
Szerintem fogadd el, hogy nem a te csapatod nyert. A lelked mélyén te is tudtad, hogy nem nyerhetnek. Őszintén, te tudnál örülni egy olyan kormánynak amiben cicasimogatók,. böszödiek, részegen viháncolók meg ki tudja még milyen jött-ment alakok irányítanák az országunkat? Nemá !

vergyula 2018.04.24. 08:24:18

@TSandor Toth: Igazad van, sokkal jobb egy olyan kormány, ahol egy miniszter csak akkor ad interjút, ha az újságíró "megtér". Ahol Németh Szilárd professzor nem engedi be az ellenzéki tagokat a bizottsági ülésre. Ahol a házelnök kitiltja az EU-zászlót a parlamentből. Ahol a miniszterelnök helyettese halott szarvast reptet. Ahol a miniszterelnök megtakarítása - papíron - kevesebb, mint a havi fizetése, de a veje és a (z ex)polgármester haverja milliárdokat tesz zsebre közpénzből. Ami a stadionok számát az orvosok száma fölé emeli.

Jóska Pista 2018.04.24. 20:56:29

@TSandor Toth:
Kedves TSandor, a demokrácia nem az, amikor a választáson nyertesek döntenek, mert akkor a szoci rendszer parlamentje is demokratikus lett volna. A választási rendszer nem demokratikus, hiszen egy kisebbség teljhatalmat kapott.
Jelenleg a választók 48%-a szavazott a fideszre, 52% ellene. Azt az 52%-ot (többség) nem képviseli az orbáni diktatúra, az elmúlt nyolcév során láttuk, meg sem kísérli.
Az ellenzéki képviselők csak biodíszletek, az orbáni parlament semmivel sem jobb, mint a kádári volt. Bohócnak felesleges bemenni a parlamentbe, az nem a többség érdeke, csupán a megélhetési politikusoké és orbáné.

TSandor Toth 2018.04.24. 21:17:55

@vergyula: Nézd, felfoghatod úgyis, hogy ugrassz mindenre amit a média (a te esetedben Index)megír. Ne aggódj a kormánypárti oldalon is sokan ugranak arra amit a média (az ő esetükben Origó)irka-firkál. Ellenben ha megpróbálod érzelemmentesen, pusztán a bizonyítható tényekre alapoznod a döntésedet megspórolsz egy csomó dolgot. úgymint : vérnyomás gyógyszer, televízió stb. Kedves @vergyula az nem választási program, hogy váltsuk le Orbánt. Önmagában attól még nem lesz neked, nekem jobb ha leváltjuk X-et vagy Y-t. Attól lesz jobb ha erős ellenzék van aki érvel és nem vagdalkozik, valós alternatívát mutat, és aki kormányra szeretne jutni, kiteríti a kártyáját a választó polgárok előtt arról, hogy mit akar csinálni azután, hogy kormányra került. Vegyük pl. a migráció kérdését. (Tudom az Index szerint ez nem probléma, de ezért a nézetükért ők fizetést kapnak.) Melyik pártnak volt értelmezhető nézete a kérdésről? Nem muszáj vele egyet érteni, de melyiknek volt? Az nem válasz, hogy európai megoldás amit az ellenzéki pártok böfögtek. Mert nem tudjuk mit jelent jogilag, erkölcsileg, államigazgatásilag stb ,hogy európai megoldás. Azt az összes ellenzéki párt mondja, hogy ezt is meg kell oldani meg azt is meg kell oldani de a HOGYAN, az minduntalan a homályba vész. A felelős magára valamit is adó választó polgár nem dől be egyik médiának sem hanem szépen sorra veszi mit adhat egy másik kormány és azt is mit vehet el. Én nem szeretném ha elbuknánk a családi adókedvezményt-bár már nem részesülök benne- nem szeretnék félve elmenni egy szórakozóhelyre (Sziget, Volt, Fezen, Budapest park, Tabán) nem szeretnék kétkulcsos adót fizetni(fizessenek a gazdagok) és nem szeretnék a gázért a villanyért a vízért sem többet fizetni (pedig hányszor ígérték meg, hogy nem aztán mégis) és minden ellenkező híresztelés ellenére Nem Lehet Más a Politika (pedig de jó lenne)
Kedves @vergyula ! Miféle kormányunk lenne ha az ellenzék nyer? Téged kérdezlek hátha Te tudod. Nekem fogalmam sincs úgy össze vagyok kuszálódva. De erről nem én tehetek.

TSandor Toth 2018.04.24. 21:42:38

@Jóska Pista: Kedves JóskaPista kapaszkodj meg a demokrácia lényege összefoglalva: a többség hatalma a kisebbség felett. Tetszik nem tetszik ez a demokrácia. A szoci rendszer demokráciája azért nem volt demokratikus mert a "választásokon" csak az indulhatott akinek mondták, hogy indulnia kell a választáson.
A magyar választási rendszer a pártra leadott szavazatok és az egyéni választó kerületekben egyénekre leadott szavazatokból tevődik össze. Tehát nem önmagában a pártokra leadott szavazatok döntenek. Valóban csak 48% szavazatot tudott a Fidesz a pártlistán szerezni viszont az egyéni körzetekben 80?%-ot.
Arról, hogy az ellenzéki politikusok csak biodíszletek arról legfőképp ők maguk tehetnek. Tudod a politika is egy áru. Az ellenzéknek fonnyadt, nyeszlett, romlott volt az áruja. Ennyi. Majd legközelebb 4 év múlva lehet hozni jobb árut.
süti beállítások módosítása