Az eltévedt demokrata

AlexNet

Liberális - Szocialista szövetség

Öngyilkos MSZP??

2018. január 16. 08:42 - Alex_W

Az egyszerű ellenzéki szavazók körében még mindig népszerű a teljes, a nagybetűs összefogás, hogy egyszer mindenki, Karácsony Gergely, Molnár Gyula, Fodor Gábor, Kunhalmi Ágnes, Gyurcsány Ferenc és Szél Bernadett (egyesek szerint még Vona  Gábor is) egy színpadra áll és együtt vonulnak a Fidesz ellen, egy jelölt, egy lista alapon.

Vágyálom, amit maximum a számítógépek választási kalkulátorai tudnak díjazni.

Ha meg lenne a hajlandóság a feltétel nélküli összefogásra, ha meg lett volna a hajlandóság, hogy mindenki feltartott kezekkel és prekoncepciók nélkül egyszerre ül a tárgyalóasztalhoz, talán működött volna. De lássuk be, mi magyarok, nemzeti hagyományainkhoz híven inkább hiszünk a mexikói felállásban, hogy mindenkinek a fejéhez fogjunk fegyvert. Egyszerűen nem bízunk annyira a szövetségeseinkben, hogy hátat merjünk nekik fordítani.

A hétvégén sokan értetlenül álltak, hogy a szeptember óta létező DK-MoMa szövetség felbomlott. Ahogy e sorok írásakor Gyurcsány Ferenc is megerősítette, az oka az, hogy a Modern Magyarországért Mozgalom és Bokros Lajos nem ért el akkora támogatást, hogy a nevüket felvétele ne okozna komoly fejfájást a Demokratikus Koalíciónak. Mert ugyan a közvélemény kutatások szerint a gyurcsányisták önmagukban érnek 10-13%-ot, de ez épp csak a bejutási küszöb felett lenne egy két neves listával. Ráadásul ha a formálódó szövetséget nézzük, egy DK-Együtt-Moma listára már a 15%-os bejutási küszöb vonatkozna, ami -- tekintve, hogy a választásokon egy meg egy sosem kettő -- kockára tenné mindhárom párt bejutását a Parlamentbe.

Megjegyzem a MoMa álláspontja is érthető, hisz ha most nem tüntetik fel a nevüket egy listán akkor törlik őket. Igaz a Mozgalom támogatottságával egy országos lista indítása is nehézkes lenne. Lehet, hogy számukra az lenne a legjobb, a legtisztességesebb, ha platformként testületileg egyesülnének a DK-val. Mondjuk Magyarországon ennek az esélye pont annyi, mint a teljes összefogásnak.

Hozzáteszem, az MSZP pont ezt a hibát követte most el. Ha lehet hinni a pletykáknak és Fodor Gábornak, akkor már formálódik egy MSZP-Párbeszéd-Liberálisok lista, aminek még matematikailag sincs ki a 15%-a. Mondjuk a Liberálisoknak a MoMá-hoz hasonlóan még az 1% se. Vagyis a nagy összefogás kényszerben a Szocialista Párt jó eséllyel aláírta a halálos ítéletét. Mondhatni kész öngyilkosság. Innentől őket csak az mentheti meg, ha a DK-t vagy az LMP-t be tudják vonni, ami jelenleg esélytelennek tűnik.

Úgy hogy remélem csak félreértés az egész.

Vagyis jelenleg el lehet engedni a népszerű slágertémát, az összefogást, inkább izguljunk a minél teljesebb együttműködésért. Vagy mindenki a saját ízlése szerint.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alexnet.blog.hu/api/trackback/id/tr10013578631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick papagiorgo 2018.01.16. 20:51:07

Sokakban felvetődik, hogy mi a jófenét keres Fodor Gábor, és évek óta mérhetetlen pártja a "szövetségben", miért kell bevenni, (hiszen - némi iróniával - ha pl. engem bevennének, is jobban járnának, mert a családom szavazatai többet hoznának, mint neki a pártja).

Szerintem a megfejtést: pénzt hoz.
Mert szavazókat ugye, biztos nem. Jófejségből meg nem veszik be, ahhoz túl nehéz az 5%-al magasabb küszöböt megugrani, annyira a jelenlegi MSZP sem erős, hogy azt mondja, hogy "ugyan már, a 15%-ot álmunkban is megugorjuk".

Ez az, amit Bokros viszont nem hoz Gyurcsánynak (mert szavazót ő is kb annyit hoz, mint Fodor Gábor). Ezért is nem vették be.

Tombol itten a demokrácia, kérem :) Demokratikus a demokratikusnak örül stb.

kvadrillio 2018.01.16. 23:15:29

AKIK SZÉT TUDNAK VÁLNI, SZÉTAPRÓZÓDNI, AZOK ÖSSZE IS TUDNAK ÁLLNI, ÖSSZEFOGNI...:)

Kampfer 2018.01.17. 06:46:47

"Liberális - Szocialista szövetség"

Már bizonyított. Szerintem köszöntük szépen... Irány a szemétdomb, ahová való(k) együtt és külön is!

"Öngyilkos MSZP?"

Ez a lehető legjobb altípusa a szociknak. Minél többet belőlük!

"A hétvégén sokan értetlenül álltak, hogy a szeptember óta létező DK-MoMa szövetség felbomlott."

Csak azok álltak értetlenül, akiket még meg tud lepni a gyurcs*tány és akik nem ismerik a választási matematikát (a.k.a. közös indulás szabályai)!

"Mert ugyan a közvélemény kutatások szerint a gyurcsányisták önmagukban érnek 10-13%-ot..."

Hogy mit érnek, azt inkább ne boncolgassuk. Százalékot sem. De hogy ha a támogatottságra gondolunk, ez akkor is kérdéses. 13%-ot? Biztos?

"Vagyis jelenleg el lehet engedni a népszerű slágertémát, az összefogást, inkább izguljunk a minél teljesebb együttműködésért."

És utána gondolkodjunk el egy ilyen 'együttműködés' kormányzóképességén! ;-)

Ez korrekt. Szóljon a választás a választók szándékáról és ne a 'matematikáról' és az 'ügyeskedésről'! Ha a szocik annyira elvhűek és biztosak magukban, a programjukban, akkor MINDENHOL induljanak el! Vállalják a jelüket és egy arcot, aki képviseli őket és az ottani választókat is képviselné! Tegye ezt mindenki! És majd valóban eldöntik a választók, hogy kit és hogyan kívánnak támogatni. Szerintem...
Kamp.

Kampfer 2018.01.17. 06:48:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Miféle pénzt hozhat a kis herceg?"

Aprópénzt... :-) Nagyon aprót. A pénzt támogatottság, vagy érdek hoz. Na, az a szánalmas figura sem támogatottságot, sem közös érdeket nem hoz senkinek sem, akinek pénze volna rá! ;-)
Kamp.

vergyula 2018.01.17. 07:24:56

@Kampfer: "Szóljon a választás a választók szándékáról és ne a 'matematikáról' és az 'ügyeskedésről'! Ha a szocik annyira elvhűek és biztosak magukban, a programjukban, akkor MINDENHOL induljanak el! Vállalják a jelüket és egy arcot, aki képviseli őket és az ottani választókat is képviselné! Tegye ezt mindenki! És majd valóban eldöntik a választók, hogy kit és hogyan kívánnak támogatni. Szerintem..."
Remek ötlet, védesd le gyorsan!
Tiltsunk be mindenféle összefogást, megegyezést, közös listát, mittomén. A KDNP elvesztése tán nem fog annyira fájni....vagy ők lehetnek kivételek.

Gazz 2018.01.17. 07:42:41

pusztuljon a maszop, nem kár értük!

metal · http://electric.blog.hu 2018.01.17. 08:04:11

Miért olyan kurva nehéz megtalálni az egyetlen értelmes megoldást? Területi képviselői helyeken egyeztetett indulás (mindenhol csak 1 jelölt, és igen a Jobbikkal is meg kell egyezni), és külön lista (hogy a 26 jelölt mindenkinek meg legyen azokban a körzetekben, ahol szinte biztos a Fidesz győzelem, indíthat mindenki jelöltet). Ennek lenne esélye, minden más csak feleslegesen hergelése a választóknak, és egy hosszú haláltusa minél inkább elnyújtása.

odod94 2018.01.17. 08:13:20

@metal: Azért nehéz mindenhol 1 jelöltet indítani, mert az egyéni jelöltek után jön a kampánytámogatás. Kormányra úgyse kerülnek, de jobb lenne minél több ingyenpénzt összeszedni.

rallus 2018.01.17. 09:02:36

Az a baj, hogy az ellenzéki pártok vezetői ugyanabból a fészekaljából származnak és így nincsenek illúzióik. Pontosan tudják, hogy egyikük sem engedheti a másikat a háta mögé az alattomos hátba szúrás veszélye nélkül. Ebben a műfajban tagadhatatlanul Gyurcsány a guru, (bár a mezőny nagyon erős...) és így most csak rá fogadnék.... Ő képes volt szétzilálni őket és van annyi pénze, hogy egy akolba terelje a társaságot.

Kampfer 2018.01.17. 09:02:57

@vergyula: "Remek ötlet, védesd le gyorsan!"

Régen rossz lenne, ha ezt le kéne védetni!

"Tiltsunk be mindenféle összefogást, megegyezést, közös listát, mittomén."

Miért kellene betiltani? Ha úgy látják jónak a gittegyletek, akkor tegyék. De ne ajvékoljanak a demokrácia haláláról, ha nem ütik meg a mércét és kipotyognak a parlamentből! Akkor megmérték őket és könnyűnek találtattak. Ennyi.

"A KDNP elvesztése tán nem fog annyira fájni....vagy ők lehetnek kivételek."

Ne legyenek kivételek ők sem! Ha a fidesszel együtt nem ütik meg a 10%-ot, akkor nekik is ennyi volt. Nincs ebben semmi különös. De a poszter által vázolt 'ügyeskedés' helyett (platformozás) az ő jelvényük ugyanúgy mindenütt ott van a fidesz jelvénye mellett is!
Továbbá ha jól tudom, a fidesz-kdnp minden körzetben indít jelöltet. Vagyis megvan az esélye MINDEN választónak, hogy rájuk szavazzon, avagy köpjön egyet rájuk és a pokolba kívánja őket. Az ún. 'koordinált indulás' nem erről szól, az csak egyszerű 'ügyeskedés'. Szabályos, de mégis csak egy ügyeskedés. Úgy akar bekerülni mindegyik gittegylet, hogy tudja nagyon jól, országos szinten esélye sem volna rá...!? (Ahogy egyébként a kdnp-nek sem...) Röhej!
Kamp.

VaradiJanos 2018.01.17. 09:23:46

@rallus: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr becsületes, önzetlen, igazmondó, szerény és nagyon békés demokrata és erre nevelt minket is. Aki ezt tagadja, azt bassza meg a 23 millió román aki innen kap nyugdíjat!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.01.17. 09:27:42

@vergyula:

Még a KDNP is egy óriáspárt a PM-hez, az MLP-hez, vagy a Momához képest, ez utóbbiaknak olayn 50-100 szavazójuk van, amennyi aktivistájuk, míg a KDNP-nek van 1-2 ezer.

Természetesen a KDNP is egy fantompárt, egyedül az 1 %-ot se érné el. A mai KDNP eleve a valóságban nem is az 1990-es KDNP.
süti beállítások módosítása