Az eltévedt demokrata

AlexNet

205. A DK szombati kampány nyitánya

Gyurcsány Ferenc hite

2017. szeptember 04. 10:00 - Alex_W

Őszinte vallomással kezdem: egyre kevésbé tudok, egyre kevésbé akarok hinni egy nagy közös ellenzéki összefogásban. Ezen szombati Gyurcsány Ferenc beszéde sem változtatott. Bár volt a beszédnek néhány olyan pontja, ami határozott előre lépés az ellenzék 2018-as kampánya szempontjából.

Először is létrejött egy Gyurcsány-Bokros megállapodás a Demokratikus Koalíció és a Modern Magyarországért Mozgalom közt. Ezt az tette ehetővé, hogy a DK bár balközép pártnak definiálja magát, mégis sokszínűsége, elfogadó jellege miatt határozottan képes uralni a választások szempontjából kulcsfontosságú középső, centrista szektort, így hidat tud képezni a demokratikus jobboldal felé, ahova MoMa, ezen kívül az LMP és minden jel szerint a Momentum is tartozik.

Ez lehet, hogy egyeseknek baloldalon ijesztő, de az az igazság, hogy aki meg akarja állítani az ország darabokra esését, annak ilyennek kell lennie: nem kell szégyellnie, ha a demokrácia helyreállítása érdekében más demokratikus pártokkal össze mer fogni. Aki ezt nem tudja belátni a baloldalon, az nem a rendszerrel elégedetlen, csak másik kedves vezetőt szeretne.

Ráadásul két komoly, tiszteletben álló, s a múltban már bizonyított figura szövetkezett: Bokros és Gyurcsány - bár közösen sosem kormányoztak, a maguk idejében becsülettel kiálltak az ország érdeke mellett és ha kellett, akkor népszerűtlen intézkedéseket hoztak meg, sokszor akkor is, ha tudták hogy a saját bukásukhoz vezet. A történelem mégis őket igazolta. A Bokros-csomag számos eleme a mai napig hatályos, A Fidesz sem 1998-as sem a 2010-es győzelme után nem nyúlt hozzá. Gyurcsány  esetén a kép nem ilyen tiszta, de tény, hogy a DK - bár az MSZP-sek sokszor remélték - még mindig nem csuklott össze, még mindig él, fejlődik, működik - s ez pont az MSZP-ről nem igazán mondható már el.

Ráadásul, ha a pletykák igazak, a Bokros Lajos és Gyurcsány Ferenc kézfogása minden naracsvérű fideszesnél inkontinencia problémákat okozott.

A másik pont, amikor felcsillant a szemem, az Ferenc keresztyén politikai hitvallása volt.

Mikor a magyarországi keresztyén egyházak elfelejtkezvén fő feladatukról, a bűnbocsánat és az isteni szeretet, az első szeretet hirdetéséről, s inkább lesznek az állampárt egy templomos frakciója, mintsem Krisztus igaz képviselői a földön, pont akkor a legváratlanabb helyről kapjuk a legőszintébb hitvallást, Gyurcsány Ferencét.

Ferenc hisz a keresztyén értékekben, hisz abban, hogy a keresztyénség tartotta meg és formálta az ezeréves történelmünket. Hisz az igaz keresztyén értékekben, ha úgy tetszik, hisz az igazi keresztyén Európában. Hisz abban, hogy az államnak nem kell megvédeni a keresztyénséget, hisz megvédi az önmagát. Hisz abban, hogy az állam akkor igazságos, ha vallási, felekezeti megkülönböztetés nélkül végzi a feladatát. Meg van az a keresztyéni alázata, hogy egyedül Istent tartja tökéletesnek és nem hiszi, hogy ő jobban tudja.  

Lehet hogy politikai számításból ad segédkezet azoknak a hívőknek, akiknek elege van az átpolitizált egyházi élettől, lehet hogy politikai számításból erősíti meg azokat a keresztényeket, akiknek elege van püspökeik ostobaságából, krisztus- és bibliatagadó megnyilatkozásaiból, de akkor ez jó matematika. Ám nem hiszem, hogy valaki számításból képes lenne kép mutatás nélkül tenni bizonyságot, anélkül hogy előtérbe nyomná magát és egyes szám első személyben fényezné magát. Mert ő a a keresztyén hit értékeiről beszélt, arról ami igazán bibliai: a keresztyén gyökerek, a keresztyén értékek megbékélésre, és segítségnyújtásra, békés munkára és összefogásra köteleznek minket.

Ezektől még nem fog nem fog Orbán veszteni, nem fog Gyurcsány nyerni, de talán egy lépéssel közelebb vagyunk hozzá, s ez megnyugvással töltötte meg eltévedt demokrata lelkemet.

A többi csak fecsegés.

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alexnet.blog.hu/api/trackback/id/tr7012802236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.04. 10:17:19

Szövetkezett az 5 %-os DK a 0 %-os Megbokrosodottal, ez együtt 4 %, mert még a DK-szavazók egy része s utálja a Megbokrosodottat.

Gyurcsány célja saját frakció és a ballib tábor egyesítése saját maga alatt.

Zsoltbacsi 2017.09.04. 16:05:07

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Ja, és a legszebb, hogy 2 párt esetén 10% a bejutási küszöb :)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.09.05. 08:17:18

Ezt tenyleg elhiszed h a a nem mérhető egyszemélyes bokros párttól bepisal a Fidesz? Meghogy az mszp pénzügyminisztere a jobboldal?
Wazze....egyre viccesebbek vagytok.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.05. 08:23:08

Jézusom..

"Ráadásul két komoly, tiszteletben álló, s a múltban már bizonyított figura szövetkezett: Bokros és Gyurcsány - bár közösen sosem kormányoztak, a maguk idejében becsülettel kiálltak az ország érdeke mellett"

Ezt hogy bírtad leírni röhögés nélkül te szerencsétlen agyhalott ? :DDD

Az elkúró ellenzélkieket verető, és a megszorító, mint hősök.

Netuddki. 2017.09.05. 08:32:22

Jó lenne ha a gyurcsány magába szállna, és abbahagyná végre a politizálást!
Tessék észrevenni, hogy a tolvajfidesz teljesen lekaraktergyilkolta. A bejutás szélén egyensúlyozva, semmi másra nem alkalmas csak a nem létező ellenzék további osztására.

Egyszerűen nem értem mit akar a gyurcsány elérni? Volt már Magyarország miniszterelnöke, ennél többet mit akar elérni?

Ráadásul, a legutóbbi "performanszával" meg teljesen hiteltelen lett.
A felesége cégét elkezdte kóstolgatni az orbán rezsim, mire meglebegtetett egy orbán bankszámlás trükköt. Természetesen, minden gondolkodni képes ember tudja, hogy a gyurcsánynak megvannak az orbán elleni bizonyítékai, nem kell "vásárolni" ilyet. Amit az is bizonyít, hogy utána megszűntek a támadások is.
Persze ez az egész lehet, csak fideszes puhatolózás volt, mégis milyen bizonyítékai lehetnek a gyurcsánynak az orbánról. Hát ezek szerint vannak, ami viszont további kérdéseket is felvet. Miért nem csinálja ki a gyurcsány egyszer és mindenkorra az orbánt, ha van erre lehetősége?

Eh, barátocskám! A legjobb lesz ha a gyurcsány az orbánnal együtt megy a politika szemétdombjára, onnan meg kik-ki az elkövetett bűnök arányában a börtönbe!

jolka40 2017.09.05. 09:07:56

Legváratlanabb, megvan, képmutatás. Bocs a javítgatásért, de ha magyarok vagyunk, ismernünk kell a magyar helyesírás szabályait.

Barbaarb 2017.09.05. 09:26:28

Hát ez jó nagy seggnyalás lett Gyurcsány irányába!
Valamilyen együttműködés szerintem lesz a kismillió párt között, de totális összefogás azért nehezen elképzelhető, mert többen is vezető szerepet akarnak ebben betölteni.
Ugyanakkor egy ilyen együttműködés szavazóit sem igazán értem, hogy mégis mit várnak a valószínűtlen kormányra kerülés után, mikor eléggé eltérő elképzelések vannak ezekben a pártokban. Hacsak nem nem számít semmi más Orbán eltávolításán kívül.

Zsoltbacsi 2017.09.05. 09:50:07

"Nem azt mondták Feri...." :))))

n3spr3ss0 2017.09.05. 11:07:05

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Érdekes, 2006 őszén a fidesz mégis Bokrost akarta miniszterelnöknek. Cavinton ajánlott.

Alick 2017.09.05. 11:11:33

"A másik pont, amikor felcsillant a szemem, az Ferenc keresztyén politikai hitvallása volt."

Miért, most is hetente bérmálkozik? :)

Alick 2017.09.05. 11:12:55

@n3spr3ss0: "2006 őszén a fidesz mégis Bokrost akarta miniszterelnöknek"

Erre azért kéne linkelni némi forrást, hogy nem csak egy párhuzamos világegyetemben történt.

n3spr3ss0 2017.09.05. 11:14:24

Gyurcsány minden hibájával együtt ezerszer különb ember,mint Orbán.Bokrost meg már azért utáljátok, mert rájöttetek hogy mellette nem tudnátok lopni.

exterminador 2017.09.05. 11:18:52

Bokros-Gyurcsány összefogás... Nem gondolod, hogy ez nevetséges?
Aligha vannak náluk elutasítottabb politikusok Magyarországon. Lehet álmodozni, de sokkal jobb lenne inkább szembenézni a valósággal, nem?
Egyébként is, Gyurcsány valószínűleg fideszes. Amennyi kárt okozott, és még most is okoz a magyar ellenzéki oldalnak, azt másképpen el sem tudom képzelni.

Alick 2017.09.05. 11:30:19

Orbán azért váltható le nehezen, mert ő megtanulta hogy nem a budapesti liberális értelmiség fejével kell gondolkozni, hanem az egybites szavazók félelmeire és vágyaira alapozni. A szavazásnál ugyanis ez utóbbiak túlsúlya számít... sorry, de ez az úgymond demokratikus választás paradoxona, itt is a "leegyszerűsített tömegtermékek" dominálnak.

konrada 2017.09.05. 11:35:53

Ez még jobb, mint a Modoros blog.;))
Ilyen vicces DK paródiát - ami már inkább szarkazmus - ritkán olvasni a Blog.hu-n!
Köszi!;))

egyjózsi 2017.09.05. 11:37:46

A szerző a végére írta a lényeget: " a többi csak fecsegés." A bejegyzés jó, korrekt. A hozzászólások nagy részére viszont a bejegyzés utolsó mondata illik.

legális 2017.09.05. 11:40:05

@Alick: nem vagy te egy kicsit kirekesztő?
Nálad a nem liberális és a nem budapesti sem viszi át az egybites szavazópolgár szintet.
Ha ezek után még számítana a véleményed, azt kérném gondold át, miért csípitek a többség szemét.

Alick 2017.09.05. 11:40:31

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: 2006-ról volt szó... a fidesz 1992-ben lépett be, majd 2000-ben ki a Liberális Internacionáléból.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.05. 11:42:23

@konrada:

Na ja.. Nem semmi, ez az irónia tényleg jobb a modorostól is.. :)
A baj az, hogy csak @n3spr3ss0: vette a poént.

Még én is bedőltem elsőre annak, hogy ez komoly.. :)

Alick 2017.09.05. 11:57:15

@legális: A választók döntő része végletes gondolkodásra hajlamos és érzelmi alapon dönt. Számukra a "fékek és ellensúlyok" fogalma valahol a felhőben lebeg, ugyanakkor a "nem kérünk Soros menekültjeiből", a rezsicsökkentés, a közmunka lehetősége sokkal megfoghatóbbak.
Persze az összekép jóval árnyaltabb... de ehhez hozzávesszük a szervezési/irányítási háttérmunka minőségi különbségeit* a Fideszt nehéz lesz legyőzni a választásokon.

* a Fidesz tagság és holdudvar előkészítő munkája a jezsuita szellemiség és szigor szintjén működik, a többieké sokkal lazább - ez a korrupcióban is megmutatkozik, a Fideszé jól szervezett és maximalista :)

Alick 2017.09.05. 12:08:42

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: "2006 őszén a fidesz mégis Bokrost akarta miniszterelnöknek"

"Akkor még liberális volt a Fidesz"

korupisti 2017.09.05. 12:20:45

OK, de mikorra fog tudni Fransisco barát megtanulni a vízen járni? A 2018-as tavaszi választásokra nem valószínűl!? Más. A DK mint jobbközép vonulat, a Momentum, mint jobboldali párt? Majd akkor ha az a bizonyos nemi szerv dalra fakad. Hogyan, hogy az in concreto női? Nem oda Buddha,mert az már szexizmus lenne, az pedig ugyebár nem PC!

Ad Dio 2017.09.05. 12:29:51

A DK 5% körül inog... a blogger szerint esélyes, hogy szövetségre lép egy 0%-os párttal, hogy onnantól tuttira ne üsse meg a bejutáshoz szükséges immár 10%-ot?...

Francokat. Feri újabb álságos köpönyegfordítása és blöffje zajlik éppen. Magára valamit is adó baloldali szavazó erre max egy lesajnáló kézlegyintéssel reagálhatna, nem pedig ilyen visszafogott éljenzéssel...

Amikor Feri kereszténykedik, attól meg a hányinger kerülget. Lövessen inkább...

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.05. 12:30:34

@Alick:

"2006 őszén a fidesz mégis Bokrost akarta miniszterelnöknek"

Ezt én se tudom honnan szedték, mert jó nagy baromságnak tűnik.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.05. 12:33:40

@Ballib cenzúrázók réme 25:

Rosszul emlékszik a kolléga, a Fidesz 2006-ban Bod Péter Ákost javasolta, nme Bokrost.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.09.05. 12:34:41

@Ad Dio:

Nem szövetkezik a 2 párt. A Moma nevű fantompárt megszűnik, s Bokros DK-s lesz, ez nem 2 párt szövetsége.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.05. 12:36:49

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Márhogy @n3spr3ss0: rosszul emlékszik ?

Meglehetősen gyakran teszi ezt.

Felénk úgy mondják: hazudik.

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.09.05. 12:40:19

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Bokros és Gyurcsány ugyanazon rendszerváltást ellopó, besúgó MSZMP KB-s ballib elit része, és öröksége volt mindig is.
Ugyanaz a paletta minek a menüjéből Horn, Kovács, Lendvai már lekerült, mert büdös és vállalhatatlan, esetleg hulla (erkölcsi, politikai, és valódi hulla) lett.

Ad Dio 2017.09.05. 12:43:00

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Szavak szintjén nem erről szólt a fáma hétvégén.

nemecsekerno_007 2017.09.05. 13:27:21

@Alick: jajj, ezek az elméletek :)

altona 2017.09.05. 15:02:05

@Ballib cenzúrázók réme 25: Ráadásul két komoly, tiszteletben álló, s a múltban már bizonyított figura szövetkezett: Bokros és Gyurcsány - bár közösen sosem kormányoztak, a maguk idejében becsülettel kiálltak az ország érdeke mellett és ha kellett, akkor népszerűtlen intézkedéseket hoztak meg, sokszor akkor is, ha tudták hogy a saját bukásukhoz vezet. A történelem mégis őket igazolta.

eddíg bírtam elolvasni.....
aki ezt 2017ben klaviatúrára vette, azt ki kéne kövezni a faluból...

csorsza 2017.09.05. 15:13:55

"Ráadásul két komoly, tiszteletben álló, s a múltban már bizonyított figura"

Na, idáig olvastam :) Sírjak vagy nevessek?

konrada 2017.09.05. 15:22:12

@altona:
...aki nem érti a tréfát, az minden rosszra képes lehet...;)
süti beállítások módosítása