Az eltévedt demokrata

AlexNet

Nemzeti Alaptanterv

A robotok elveszik a munkádat

2020. február 10. 20:31 - Alex_W

A világunk változik. Az is, amit megdönthetetlennek éreztünk: a sok ezer munkahelyet teremtő gyárak, az állások, a foglalkozások. Nem új keletű a dolog, hisz régen is haltak ki foglalkozások, ki emlékszik már a lámpagyújtogatóra, vagy a kerékgyártóra? Vagy épp ki emlékszik arra, hogy milyen megbecsült foglalkozás volt régen a pénztárgép és írógép műszerész, vagy épp mennyire jól jött egy szemfelszedő, egy műstoppoló? A nyomdász is ritkán hallott foglalkozás, a linoszedő, sorszedőgépkezelő viszont végképp. Pedig voltak. Megbecsült, népes szakmák voltak, ám a technika, a technológia fejlődése szép lassan kiszorította őket.

A világunk változik: megdönthetetlennek hitt óriás cégek inganak meg és biztosnak hitt munkahelyek vesznek el. Az amerikai gyáregység című, Oscar-díj esélyes film, pont ezt a folyamatot dokumentálja: az amerikai, megdönthetetlennek hitt óriás egyszerre meginog és és bezárja az ohioi gyárát, ezreket téve az utcára. Majd ugyan a helyén nyitnak a kínaiak egy üzemet, de teljesen más munkakultúrával, más közeggel szembesülnek az amerikaiak. De a legnagyobb pofon a film végén van: amikor éreztetik, bevallják, hogy teljesen mindegy, hogy a munkás kínai vagy amerikai; fekete vagy fehér, már megvannak a tervek az összes munkás lecserélésére, gépekkel való helyettesítésére.

Igen, a technikai fejlődés elveszi a munkájukat

. A robotok veszik el a munkádat. Robotok veszik el a gyerekeid munkáját.

És te csak ülsz, s nézed.

A NAT körüli vitában mindenki elment abba az irányba, hogy melyik írók kerültek be és melyek ki: igen, ez is nagy probléma. Nem az, hogy jobboldalinak hitt írók kerültek be, hanem az, hogy másodvonalbeli írók nyertek teret az élvonalbeliek rovására, miközben a nagy magyar írókra és költőkre sincs elég idő. Az a gond, hogy a NAT-ot írók agyában a pillanatnyi politikai értékek győztek a józan ész, és a jövő felett.

Miközben bizonyítani szerették volna, hogy egy nem létező balos összeesküvés lenyúlta a magyar irodalmat, észre sem vették, hogy minden író és költő, aki magyarul ír, az egyben nemzeti is.

A NAT-nak arra kéne válaszolnia, amiről egy szó sem esett az elmúlt időkben: hogyan tudjuk felkészíteni gyermekeinket egy olyan világra, amit mi magunk sem ismerünk. Csak azt tudjuk, hogy azok a szakmák, amiket mi ismerünk, természetes módon kihalnak, a tömeggyártásban a fizikai munka feleslegessé válik. Egy olyan gyáróriást, ami ma tízezreket foglalkoztat, a robotok korában elműködtet néhány tíz, maximum néhány száz ember.

Sokak szerint ilyenkor fékezni kellene a technológiai fejlődést, s sokan a történelemben megpróbálták, de senkinek sem jött be. Persze állami támogatással olcsóbbá lehet tenni ideig-óráig az élő munkaerőt, de ahogy egyre több és jobb robotot gyártanak, úgy lesznek olcsóbbak, és előbb utóbb mindenhol és mindenütt olcsóbbak lesznek mint az ember. Ez ellen nem tehetünk semmit.

Gyermekeink olyan szakmákat fognak űzni, amik ma nem léteznek, gyermkeink gyógyíthatnak majd ma még gyógyíthatatlan betegségeket.

De azért tehetünk és tennünk is kell, hogy a gyermekeink, amennyire csak lehetséges felkészültek legyenek egy ismeretlen, erre a gyorsan változó világra. Tennünk kell azért, hogy alkalmazkodni tudjanak bármihez, ami jön. A szalagmunkások legnagyobb államában, Kínában már megértették: évtizedek óta stratégia, hogy minél képzettebb emberek kerüljenek utcára, akkor is ha nem lesznek élvonalbeli kutatók, vagy mérnökök. A céljuk az, hogy mindenki fel legyen készülve egy rohamosan változó világra.

El kell engedni a kézzel írást, akármennyire is fáj, és ez tapasztalat: szeretek kézzel írni, de egyre kevésbé van rá szükségem, sőt: kevésbé engedhetem meg magamnak.

Vissza kell szorítani a puszta lexikális tudást, viszont alapvető készségé kell tenni az információ keresést és a kritikai gondolkodást. El kell engedni a nagyon távoli múlt irodalmának és történelmének részletes ismertetését, el kell engedni a bemagolt évszámokat, viszont hangsúlyt kell fektetni az érvelésre, a komplex gondolkodásra, az interdiszciplináris - tudományok közti - logika kifejlődésére. Minden tantárgynak hangsúlyt kell fektetni az alkalmazhatóságra: a matematikának a pénzügyi ismeretekre, a történelemnek az állampolgári jogokra, a biológiának az alapvető járvány és közegészségügyi kérdésekre - mint a védőoltások szerepe! - , a fizikának a hétköznapi jelenségekre, mint a gyorshajtás és következményei, vagy a repülőgépek kondenzcsíkja (bármennyire is fura, de az nem permet!). Egyszóval általános hangsúlyt kell fektetni a hiszékenység, a fake news elleni védelemre.

A NAT-ban kellene szerepelnie - ha már ilyen vállalkozó fókuszú világot építünk - vállalkozási és céges alapismereteknek. Hogy a gyermekeink készség szinten tudják mi a részvénytársaság, mi a káefté. A gyermekeinket fel kell készíteni a szabadabb világ nagyobb kockázataira, fel kell vérteznünk őket a készséggel, hogy különbséget tegyenek kényszervállalkozó és egyéni vállalkozó között.

Visszaolvasva - ez inkább tűnik paradigma váltásnak, mint NAT kritikának. És tényleg: nem egyszerűen toldozni és foldozni kellene a NAT-ot hanem gyökeresen átírni. Nem szégyen tanulni a jobbaktól, legyenek azok keleten, vagy nyugaton. de nem szabad elmenni egy ilyen heted rangú vitába, amikor sokkal fontosabb dolgunk is lenne a Nemzeti Alaptantervvel (és Hazánk jövőjével) kapcsolatban.

30 komment
Címkék: NAT

A bejegyzés trackback címe:

https://alexnet.blog.hu/api/trackback/id/tr1915459520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.11. 05:19:30

Igen, a liberálisok nagy ellensége a lexikális tudás. Ők szeretnének inkább tudásmentes robotembereket, akiket könnyű agymosni.

Hungryhorse 2020.02.11. 07:13:01

A "nem létező balos összeesküvés" már rosenfeld/eisenberger idején "lenyúlta a magyar irodalmat", mert a kommujista terror könyvet égetett, cenzúrázott és deportált. Sőt, az így kommunista/internacionalista sigataggá tett kultúrát még az appeli Tilt, Tűr, Támogat csermenek által kaserolt puha terrorja inditotta a gengszterváltásba, hogy úgy menjen tovább minden, mintha mi sem változott volna.

A kultúra az internacionalista antimagyarok, zsidók hűbérbirtoka maradt, ahol még a kedves hitsorsos andybácsi is holokultuszfilmekre szórta a magyarok pénzét. Hálaból persze a kedves filmesek lenáciztak bárkit aki pénzelte őket, ahogy azt szegény Lovas István és Szakács Árpád
megörökitette.
Amint az jól olvasható a posztban, mi sem változott.
Lefikázott, leenácizott magyarokról szól az ajvek most is, kockasinges agitátorok uszitanak közintezményekben a magyarok és a törvényesen megválasztott qrmány ellen.
Az ávósfattyak ma is ott pusztitanak, ahol csak tudnak.

Alex_W · http://avasalja.blog.hu 2020.02.11. 07:41:01

@MAXVAL bircaman közíró: Igen, a túlértékelik a lexikális tudást. Az hogy egymillió adatot fel tudsz sorolni, nem azt jelenti, hogy bármi haszna lenne, ha nem tudod azokat összekötni.

Egy olyan oktatási rendszerről beszélünk, ami sorra termeli ki a chremtail hívőket, az oltáselleneseket. Az átlag, aki ki kerül a mai oktatási rendszerből és papírral rendelkezik arról, hogy minden szükséges lexikális tudás a kezében van, simán beveszi, hogy a legújabb fajta koronavírus mögött egy titkos, 'háttérhatalmi' összeesküvés van.

Igen, ennek a fajta lexikális tudásnak nincs semmi értelme.

Miközben az emberek 99% nem tudja mi az infláció, így nem tudja ellenőrizni hogy a jegybank, a kormány mit akar megetetni vele. Az emberek 80%-nak gondot okoz kiszámolni egy hitel költséget, pedig az egy egyszerű kamatszámítás.

Egy jelentős kisebbség még mindig azt hiszi, hogy a Trianont kell revideálni és fogalma sincs, hogy az 1947-es békeszerződés határozza meg az országunk határait. Ja, a lexikális tudás...

A lexikális tudásnak egy előnye van: jól visszakérdezhető, és nem szül vitákat, nem kell gondolkodni. Nem tűnik fel, ha valami hiányzik az adatsorból. Erre rávághatod, hogy több is veszett Mohácsnál, de azt már neked sem tűnik fel, hogy Mohácsnál speciel semmi sem veszett el. (Nézz utána, a lexikális tudásunk bűvöletében hajlamosak vagyunk elfeledni egy egész évtizedet, amikor MOHÁCS UTÁN békén hagyott minket a török.)

A mai világban az interneten minden visszakereshető, gyakorlatilag nincs értelme bemagolni az adatokat. De annak van értelme, hogy megtanítsuk, hogyan kell ezeket a nagy adatbankokat használni, annak van értelme, hogy gyermekeink megtanulják azt, hogyan kell rákeresni az adatokra és megtanítsuk arra, hogyan kell kereszt kérdésekkel ellenőrizni, hogy tényleg jó adatot talált meg. Sokkal fontosabb az, hogy valaki képes legyen, és meglegyen benne az igény, hogy utánanézzen mindennek: nagyon fontos a kritikai gondolkodás mód.

Alex_W · http://avasalja.blog.hu 2020.02.11. 07:58:12

@Hungryhorse: Egyszerűen nem tudom értelmezni, hogy egy költő, egy író, egy irodalmár jobbos, vagy balod. Magyar író az, aki magyarul ír és pont. Lényegtelen hogy jól, rosszul, szociográfiai jellegű regényt, vagy nemzeti hőseposzt. Az más kérdés, hogy a magyar irodalom tantárgynak elsősorban azért mégis csak a jó írókkal kell foglalkoznia.

Érdekes egy Petőfi esetében fel sem merül, hogy jobbos-e vagy balos, pedig hát a maga korában maga volt a megtestesült ördög: liberális volt a szentem, megrögzött republikánus, sőt egyenesen jakobinus. És nemzeti. Így együtt: ő volt Petőfi Sándor.

Nem hiszem, hogy a magyar irodalom szempontjából a polgári életet élő Kosztolányinak a versei értéktelenebbek lennének, mint mondjuk József Attila költeményei. A magyar irodalmi kánonban mind a kettőnek meg van a helye. És ez így van jól.

A baj az, hogy nem irodalmár és nem esztétika, nem a kánon, a nyelvi szépség és az irodalmi értékek voltak most a meghatározók - mint ahogy ezt fentebb a cikkben említettem is. Nem az a baj vele, hogy nemzeti, hanem hogy bűn rossz. Esztétikai nulla. Egy tömegcikk. Nincs egy lapon azokkal, akiket kiszorít. Érdemtelen. Akármennyire is fáj belátni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.02.11. 08:07:22

@Alex_W:

Lexikális tudás nélkül gondolkozni = habverés, halandzsázás.

Alex_W · http://avasalja.blog.hu 2020.02.11. 08:14:30

@MAXVAL bircaman közíró: Gondolkodás nélküli lexikális tudás = mai világunk.

De még egyszer idebiggyesztem, mert mintha a "közíró" úr elfelejtett volna olvasni: nem azt írtam, hogy nem kell lexikális tudás. Csak ne értékeljük túl.

Ezen ugyan ne zavartassa magát uram, hisz kutatások sora igazolja, hogy nincs egyedül. Olvasni bárkit megtanítunk, de értelmezni (a.k.a. "értő olvasás") senkit sem. Ez is rendszerhiba.

a nagy hohohorgász 2020.02.11. 11:47:37

@Alex_W: és egy rakás embernek gondja van a matematikával mert azt hiszik hogy a liberális oldal nyerte a választást :)

az jó kérdés valóban hogy mennyi lexikális tudás kell ahhoz hogy az összefüggések meglegyenek? mert valamennyi biztosan kell.

A posztolótól azt kérdezném hogy mi alapján dönti el hogy egy író/költő első vonalú vagy másod vonalú? politikai alapon? mert az valójában elég szubjektív . Mi van akkor ha valaki szeret Ady-t és Radnótit is olvasni, de szeret Wass Albertől is műveket? Tudom ők azok akiket mindkét oldal lelő :)

Hungryhorse 2020.02.11. 15:22:40

@Alex_W: pedig egyszerű lenne értelmezned.
Rá kell nézni mi miatt hörög ma a balliberális oldal veled együtt, ez a hörgésetek milyen kapcsolatban van a rosenfeld/eisenberger/appel/csermanek idején elégetett, betiltott, üldözött ideológiákkal, kultúrával, művekkel, eltagadott/elhazudott/agyonhallgatott tényekkel, eseményekkel, értékekkel.
Ez a kommunista diktatúra után 30 évvel nem tartható fenn tovább, talán ebben egyetértünk.
Tehát ezeket a szerzőket, műveiket a társadalomnak rehabilitálnia kellett - ez megtörtént a dehonesztáló fikázásotok és a kiadásuk szűkössége ellenére és az oktatásba kell illeszteni.

A fentiek okán ezek egy - korántsem eléggé nagy - része - meglehetős késéssel, 30 év után - visszakerül a magyar oktatásba, ráadásul a NAT-on keresztül annak számonkérhető részét fogja képezni.
Mindez pedig végre megtöri az 1945 óta tartó kommunista/balliberális/kultúrmarxista egyeduralom kontinuitását és új alapokra helyezi az oktatást.

Az, hogy te nem tudod értelmezni, hogy egy költő, egy író, egy irodalmár jobbos, vagy balos nem jelenti azt, hogy mások is ilyen hülyének tettessék magukat. Nem is teszi és megtörik a kommunista és posztkommunista, globalista, internacionalista értelmezés kizárólagosságát.
Végre valahára.

A "jó író" fogalmi definíciójával adós maradtál.
Mivel evidens módon számomra más a "jó író", mint a számodra, vagy a NAT alkotói számára, ezért erről felesleges vitát nyitnunk. Már ha érted.

Petőfi esetében a kommmunista kánon a forradalmi költőt preferálta, mert számukra bizony felmerült, hogy jobbos-e vagy balos. Agyaltak is rajta és március idusára ráhúzták a patkánylázadásuk és a szovjet kommunista megszállásunk "ünnepeit".
Jellemző módon maszatoltak össze és mocskoltak be vörösre bármit, amihez kedvük volt.

Mások esetében detto és ezek kapcsán átértelmezték az életművüket, sőt alkotásaikat cenzúrázták, átírták. De ezek még "jól jártak" mert nem húzták ki őket az akadémiai névsorból, nem végezték ki őket virtuálisan, nem hallgatták el őket, nem maszatoltak rájuk olcsó hazugságokat.
De nem tanulva semmiből, itt és most is ezt teszitek, mert képtelenek vagytok másra.
Ennek nyilván véget kell vetni, talán ebben egyetértünk, ha másban nem is.

Bár azt írod, hogy nem hiszed, hogy a magyar irodalom szempontjából a polgári életet élő Kosztolányinak a versei értéktelenebbek lennének, mint mondjuk József Attila költeményei, mégis különbséget tettek köztük az eltelt 75 évben.
Persze van ilyenre példa még bőséggel, de miért tagadod a tényeket?

A baj az, hogy nem irodalmár és nem esztétika, nem a kánon, a nyelvi szépség és az irodalmi értékek voltak 75 éven át a meghatározók - mint ahogy ezt fentebb már történelmi tényekre alapozva az emlékezetedbe próbáltam idézni.
Nem csak az a baj rosenfeld véres és gyilkos, majd a TTT appeli terrorjában ránk oktrojált művészeti és ideológia szeméttel, hazugságokkal, értelmezési- és fogalmi térrel, eldeformált, kiforgatott PC újbeszél tabukkal, hogy nemzetietlen, kommunista, kultúrmarxista, hanem, hogy bűn rossz és idegen.
A kommunista mocsoknak és posztkommunsoota balliberális követőiknek köze nincs hozzánk magyarokhoz, a történelmünkhöz, a legendáinkhoz, mítoszainkhoz, hitünkhöz, hazánkhoz.
Vagy ha van, abban nem sok köszönetünk volt:
24.hu/belfold/2019/07/15/takaro-mihaly-esterhazy-peter-eloadas/

Sokunk számára amit ez jelent és ez képvisel az antimagyat esztétikai és morális provokáció, egy nagy nulla.
Belterjes banda által feldicsért gusztustalan divat- és tömegcikk.

Számos társával messze nincs egy lapon azokkal, akik végre kiszorítják ezt a kommunista/posztkommuista mocskot.
Bármennyire is fáj belátnod ez.

A végére még pár gondolat: a hatalmatok oda lesz lassacskán immár nem csak a politikai/gazdasági térben, hanem a kultúrtérben, a közoktatás iskoláiban osztályaiban is, a NAT és a qrmány hatálya alatt.
Az egyetemekre még várni kell, de pár évtized és ott is kihaló állatfajjá lesztek.

Megértem, hogy ettől kitört rajtatok a hisztéria, hiszen pár évtizede még , cenzúrázhattátok a nektek nemtetszőket, hazudozhattatok, nácizhattatok szabadonn, minden következmény és felelősség nélkül tisztesművészeket, államférfiakat, miközben félholtra vertétek, vagy zöldséggé elektrosokkalhattátok, gyógyszereztétek őket és híveiket, meg családtagjaikat.

Ennek a korszakotoknak vége.
Nem lettetek érte felelősségre vonva (ami lássuk be aljasság és végzetes hiba volt), mégsem örültök, hogy olcsón megúsztátok, ülhettek a rabolt vagyonban, felmarhattok nagy zsét a világ minden szemetétől és még a magyarok államától is, emellett okádhattok bármit a médiában és a kockásinges agitáraitokkal az állami iskolákban, bezárt ajtajú osztálytermekben - következmények nélkül gyalázva magyart, keresztényt, fehért, heterót, családot, nemzetet, legendáinkat, mítoszainkat, történelmünket, nem utolsó sorban immár a férfit és a nőt is.
Eluntuk.

Szerintem ne cibáljátok a magyarok bajszát, mert még rácsesztek, nem kicsit, nagyon, hogy az egyik klasszikusotokat idézzem.

midnight coder 2020.02.11. 18:52:19

@Alex_W: Ha nincs lexikális tudás, akkor nincs memória sem. Sem rövid távú, sem hosszú távú. Memória nélkül pedig nincs intelligencia sem: hiába vagy roppant kreatív, ha nem tudod fejben tartani a feladatot. Igen, tudni kell keresni, de csak guglizással max. szellemi segédmunkát tudsz végezni, a lényeg mindig az, amit te hozzá tudsz tenni a dologhoz. Ez pedig lexikális tudás nélkül, bizony egy nagy kerek, kövér nulla.

enrikokaruszo 2020.02.11. 19:15:35

saját tudás nélkül honnan tudná a gyermek, mit keres, mihez fordul?
mondandó nélkül a nyelvtudás sem ér semmit
a mennyiségcsökkentéssel egyet kell értsek, a kölkök szenvednek, nincs ekkora kapacitásuk
hogy egy memoriter mennyit dob rajtuk, nem is értik, és a felháborodott sajtó remek hátszél az erőfeszítések elkerüléséhez
pedig a mi gyerekeink
a felelősség közös
kár politikai céllal hergelni, és önérdekük ellen fordítani őket

HaCS 2020.02.11. 19:30:47

Tényleg tök hülyén érzem magam. Szerintem egyáltalán nem baj, hogy a robotok elvégzik a melót. Végül is erre szolgál a technikai fejlődés.

A lényeg csak a technikai fejlődés által generált többletjavak, jövedelmek elosztásán múlik. Na ebben van mit fejlődni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.02.11. 19:37:04

Minek a lexikális tudás? Majd a doki aki műt, kiguglizza hol kell vágni, a vegyész guglizza mit mivel lehet összeönteni, a villanyszerelő majd a neten keresi ki milyen vezetékhez milyen biztosítékot kell tenni. Minek egy vegyésznek tudni a periódusos rendszert, egy atomreaktor operátorának minek tudnia a neutron és reaktor fizikát. Ja Csernobilnál még nem volt net hogy megnézzék mi is az a xenon kilengés. Na bumm! :-)) A pénztárosnak is minek a szorzótábla, hiszen ott a pénztárgép. A kézírás is felesleges, hiszen mindent beírhatsz a mobilodba. Ja, ha lemerült nem tudsz felírni semmit? Ciki.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.02.11. 19:38:05

@HaCS: "A lényeg csak a technikai fejlődés által generált többletjavak, jövedelmek elosztásán múlik." - Az itthon egyszerű. Minden Mészáros Lőrincé.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.02.11. 19:39:34

@Hungryhorse: "Szerintem ne cibáljátok a magyarok bajszát, mert még rácsesztek, nem kicsit, nagyon" - miért? Mit fogtok csinálni? Még erősebben fogod nyomni a billentyűket?

Hungryhorse 2020.02.11. 22:07:38

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ez nem erő, hanem a magyar törtélnelem, amiböl nem tanultatok semmit.

Hungryhorse 2020.02.11. 22:39:34

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: nem lesz mégegyszer lehetőségetek megszállók szuronyaival védve komminista ámokfutásra a magyarok ellen moxsos ávósfattyú.

Tartozunk még nektek, nem maradunk adósok.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.02.12. 05:00:24

@Hungryhorse: Ne álmodozz a foteledből, te kis szájhős! A birca seggével foglalkozz ahogy "szoptál" és készült kedvenc fesztiválodra, a Pride-ra! :-))

Hungryhorse 2020.02.12. 06:36:46

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: a homoerotikus képzelgéseidet tartogasd az ávós haverjaidnak mocskos buzi!

tatárfejű kutya 2020.02.12. 08:33:26

@Hungryhorse: el vagytok nyomva bazdmeg...10 éve 2/3-ad van...de ti olyan sötétek vagytok, hogy benneteket még így is el lehet nyomni, amikor korlátlan hatalmatok van:))))))

nemecsekerno_007 2020.02.12. 09:04:41

A robotokat meg lehet adóztatni, ugyanúgy mint az embert. Valszeg meg is fogják. Az meg mindig lutri volt, hogy mire készítsük fel a gyerekeket.

konrada 2020.02.12. 09:45:30

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
+

...sokan nem képesek megérteni egy vita témájának a lényegét, és helyette ott is a frontvonalat keresik, ahol az értelmet kéne...

Dan da Man 2020.02.12. 09:57:14

@Hungryhorse: Neked mégis mi a lófasz bajod van?

Értelmes, összefüggő, helyesen leírt mondatokat vagy képes alkotni. Ez némi intelligenciáról árulkodik.

Ugyanakkor az érvrendeszered és a mondanivalód rémes sértettséget, fájdalmat és mélyrőljövő gyűlöletet sugároz?

TÉGED, személy szerint bántottak azok, akikre itt hánysz (értsd: buzik és zsidók, akikre egyből rácsapsz)? Vagy csak közvetetten? Mindkét esetben javasolnám egy pszichológus felkeresését, mert ez a kommentháború csak pillanatnyi sebtapasz, ettől még napról-napra szarul fogsz felébredni és felkelni. (Közvetett esetben meg pláne, mert akkor egy olyan sérülést nem tudsz feldolgozni, ami nem is veled történt, és ennek azért messzire nyúlik a károssága.)

Engem személyesen is bántott a rendszer, ami most uralkodik. Konkrét anyagi hátrányt okozott. És a szakmám is. Eljöttem. Azóta megbecsülten, elfogadottan, a tudásomnak, a képességeimnek és az ambícióimnak megfelelően kezelnek. És nem járok ide szájkaratézni, meg kötözködni olyanokkal, akik másképp gondolkoznak. Tőled is ezért kérdezem, kérem, hogy írd meg, hogy miből fakad benned ez a gyűlölet?! És hogy inkább próbáld meg feldolgozni, mert ez az arcoskodás, meg 56 emlegetése tényleg komolytalanná tesz. Te senkit se tudnál felakasztani - pláne olyat, akit nem ismersz, és nem okozott neked kárt. Ha pedig mégis, akkor nem vagy ember - és pont arra a szemléletváltásra szorulnál, amit a posztoló felvetett.

De ezt az uszító szar dumát, meg ezt a vékonyan nyünyörgő fenyegetést tényleg hagyd abba, mert a saját fajtádat járatod le vele - a hazaszerető emberek fajtáját.
A hazaszeretet ugyanis nem egyenlő mások gyűlöletével.
És nem gondolom, hogy én a te definíciód alapján magyarnak számítanék - miközben a helyzet az, hogy itt külföldön meg annak számítok, mert a jog annak tekint.
Ők vendégként elfogadnak, te pedig a saját hazámból utasítasz ki?

Szedd össze magad, tarts önvizsgálatot, és ha van elég vér a pucádban, írd le, hogy miért gyűlölködsz! De ne ilyen generikus történelmi lózungokat írj, mert ha arra hivatkozol, azzal csak kiállítod magadról a bizonyítványt, hogy pszichiátriai kezelésre szorulsz, de legalábbis életvezetési tanácsra, hogy a saját boldogságodat keresd, egy kollektív boldogtalanság terjesztése helyett.

Úgyhogy kíváncsiak vagyunk, hogy mit tudsz mondani, a már elhangzottakon túl, ami csak gyáva hőzöngés volt értelmes (bár kissé nagyzoló) kifejezések mögé bújtatva...

Dan da Man 2020.02.12. 10:07:35

@a nagy hohohorgász: Ez most ugye csak vicc volt? Mármint, hogy matematikailag ki nyerte a választásokat? Mert annak rém szar. Amire te referálsz, az ugyanis az, hogy "jogilag" ki nyerte.

Én sem tudom, hogy ki dönti el, hogy ki az első és másodvonalbeli. És én se mindig értek egyet. És lehet, hogy nekem van igazam. Mit tudom én.

Egy biztos: attól mert valaki bal vagy jobb oldali, még nem lesz rossz a művészete. A gondolatok, amiket közvetít viszont károsak lehetnek. Ahogy az is, hogy piedesztálra emeljük, miközben emberként egy rakás szar. (Mert ezzel nem mutatunk jó példát.)

10 évvel ezelőttig nem is hallottam Wass Albertről. Baj ez? Nem. Érdekelt? Nem. Érdekel most? Nem. Ady érdekelt? Nem. Gáspár András érdekelt? Igen. Ettől még nem emelném be a NAT-ba.

Kell, hogy legyen egy minimális konszenzus arról, hogy ki számít jónak a szakmában. És általában van is. Aztán meg tudni kell fejlődni, és bizonyos dolgokat, amik jók, de régiek, kicserélni új, de jó dolgokra. Vagy hasznosabbakra. Nem vagy hülye, te is érted, hogy mi a különbség. Az iskolaidő nem bővül, a világ tudásanyaga igen. Tudni kell szelektálni. És ha a szelekció elve nem az, hogy a jövőben mi a jó, hanem, hogy a múltban ki az, akit "érdemtelenül kihagytunk", akkor visszafelé haladunk az időben, akkor is, ha a panasz jogos.
Nem mindenki lesz a Nemzet Színésze. Pedig vannak még rajtuk kívül is jó színészek. És akkor most mit csináljunk? Parasztlázadást? Nem. Tovább kell lépni. A 6 millió zsidót se tudjuk feltámasztani. Ahogy egyik tömegmészárlás áldozatait sem. A lényeg, hogy ne ismétlődhessen meg a dolog, nem pedig, hogy mindenkinek szobrot állítsunk. Szobrot azzal állítunk, ha nem hagyjuk, hogy megismétlődjön.
Épp ezért kell ismerni a tényeket - tehát kell a lexikális tudás is.
De attól, mert valaki fel tudja sorolni a 6millió nevet, még nem fogja tudni elkerülni, hogy hasonló megtörténhessen - és ezért kell egy egyensúly a lexikális és az alkalmazott tudás között. Egy jobb egyensúly.
És most épp ezt basszák el.
Mert gépírni nem tanítanak meg, ami egy csomó ember életét felgyorsítja a modern világban. De az kurva fontos, hogy Wass Albertet ismerjük.
Tudod mit, baszdmeg? Akkor ne ismerjük Kertész Imrét sem, de 10 éves korára mindenki ismerje és tartsa be a KRESZ-t. És máris egy jobb világban fogunk élni.

De te is érted ezt, csak kötözködsz.

Dan da Man 2020.02.12. 10:10:07

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: NA, NAA, NAAA! Te is tudod, hogy hülyeség, amit írtál.

Nem arról van szó, hogy egyáltalán nem szükséges (pláne nem a szakterületi), de gondolom Te kurva sokat profitáltál abból, hogy Hammurabbiról tanultál, és hogy fel tudtad sorolni az Anjou-házat.

Szóval értem én a viccet, de az legyen jó. Ez szar volt, mert nem volt igazságtartalma. Pontosan úgy radikalizáltál, ahogy az Általad utált hülyék is szoktak a blogokon. Ha meg őket majmoltad, akkor ezt tedd egyértelművé.

GyMasa 2020.02.12. 11:30:58

Mondjuk a robotok nem annyira veszik ela munkánkat...
Erre a legjobb példa Elon Musk Tesla Model3-a.
Pontosan azért késett a termelés elindulása, mert Musk felépített egy 100%-ban robot gyártósort, ami aztán csak a folyamatos termelésre nem volt alkalmas.
Vissza kellett építenie a gyártósor nagy részét humán alapúra.
És, azóta meg szépen megy a termelés.

Hungryhorse 2020.02.12. 11:52:07

@tatárfejű kutya: a demokráciában nincs korkátoan hatalom.
Ha lenne, a komcsi fajtád nem ugathatna itt.
Se.

Hungryhorse 2020.02.12. 18:47:29

@Dan da Man: nem szóltam hozzád. Sehol.

Ha érdekel, mi a bajom, elolvashattad, leírtam. Ha az általam leírt tényekkel és az alapján levont következtetésekkel kapcsolatban van véleményed, jogod van hozzá, írd le bátran.

Ellenben a távdiagnózisod téves és szánalmas is.
süti beállítások módosítása