Az eltévedt demokrata

AlexNet

212. Választási szövetségek

Matematikai hiba?

2017. november 28. 13:00 - Alex_W

A választási esélyekkel foglalkozó elektor.hu -n olvastam, hogy mekkora hiba a DK és az MSZP lassan körvonalazódó, várva-várt megállapodása a koordinált indulásról. Mindezt arra alapozza, hogy a két párt koordinált indulása minden körzetre kiterjed és kizárja az egymás ellen indulást még olyan körzetekben amik nyerhetetlenek az ellenzéknek.

Mintha már az is baj lenne, hogy körvonalazódik valami választási szövetség.

Először is nevezettek naivnak, de öt hónappal a választások előtt nem merném magabiztosan kijelenteni, hogy nyerhetetlen egy körzet, még akkor sem, ha négy évvel ezelőtt a Fidesz tényleg kétharmaddal nyerte meg. Ráadásul vagyok akkora demokrata, hogy azt mondjam: aki már a verseny előtt lemond a győzelemről, az nem is érdemli meg.

00053094.jpeg

Másodszor ne nézzük a szavazót hülyének! Attól hogy az egyik lapon csak az egyik párt jelöltje szerepel név szerint, a másik lapon - a listáson - úgyis a szívének kedves logót fogja megkeresni, a szívének kedves politikai formációra fogja leadni a voksát. Csak azt veszíti el az egyéni jelöltet nem indító formáció, amit a vesztes egyéni jelölt után kap a lista, ám ezek a számok kompenzáltak: az egyik itt veszít a másik ott. 

Nem hiszem, hogy az elektor.hu által hiányolt 26 verseny töredékszavazatin múlna a DK, vagy épp az MSZP 5%-a. Nem is kell hinnem, elég a számokra pillantani. Az hogy egyes közvélemény kutatók ma már 10% körülire is betudják mérni a Demokratikus Koalíciót, azt is jelenti, hogy hacsak Gyurcsányék valami bődültess nagy hibát nem követnek el a kampányban, ha  tudják tartani a lendületüket, az bejutásukat semmi az ég egy adta világon nem fogja veszélyeztetni.

Ellenben huszonhat súrlódási ponttal kevesebb a kampányban amúgy is hiperérzékennyé váló testvérpárt felé.

Ugyanakkor vitathatatlan, hogy ez a megállapodás nem bővíthető a végtelenségig. A törpepártokon - LMP-től a Momentumig - elúszhat a kormányváltás nagyon halvány esélye. Ám addig, amíg ezen pártokban nem alakul ki az összefogás igénye, az a politikai józanság, ami nevet egyet azon, hogy egy 6%-os párt miniszterelnök jelölt asszonya mennyire komolyan veszi magát, addig kár a bővíthetőségen gondolkodni. Csak fölösleges vita gerjesztés beszólni egy még meg sem született megállapodásra. Hisz a szövetkezés nem baj!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alexnet.blog.hu/api/trackback/id/tr5713400343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2017.11.29. 12:16:06

Lássuk be, nagyon mókás, ahogy a szakértők a 30%-nyi tudatos szavazói halmazt ide-oda számolgatják.
Tudjuk, hogy a valós értékek soha nem jelennek meg a statisztikákban (amiket elénk tolnak), hiszen még az sem tudható, hogy összesen hány embert kérdeznek meg és abból hány az, aki nem is áll szóba a kérdezőkkel. Csak azokat mutatják, akik igen és azonkak a hatalmas része, aki nem tudja vagy nem mondja meg. Ma ezt a 30-40%-ot jelzik 100%-nak.
Tehát hogy a maiak közül a válaszolók arányából számolba mennyi lesz ennek vagy annak az eredménye, semmt nem mond.
Egyedül a fideszé tudható, mert nekik fix a bázisuk, így nekik az az érdekük, hogy az emberek
1) ne menjenek sokan szavazni
2) akik mennek, de nem rájuk szavaznak, azok meg legyenek megosztva!
Tehát ha a kamu statisztikákból indulunk ki, akkor sem elég az mszp-dk öszefogás, de még a full - jobbikkal kiegészült - választási egység is 50-50% körül van a fidesszel.
Tehát az emberek elkeseredése a lényeg, hogy 2018-ban a 60% körüli passzv mekkora arányba mozdul meg! De ők vélhetően a maiak közül a jobbik mellé fognak állni. A neoliberális mikropártok, így az lmp is, bázisa számolható, hiszen ők büszkék, tehát nem kapuznak, aktívak.
Két párt bázisa rejtőzik: dk és jobbik. Az első a régi balos és lib hívők, akik most még elbújnak, a másiké meg a dühösek, a totál változást akarók.
.
Szóval a posz címe IGAZ!
Minden mai elemzés hibás, mivel a kamu, saját belterjes értékekből indul ki és preferálja azt, hogy minden fidesz ellenes rájuk szavaz majd. Ahogy meg a fidesz minden nem rájuk szavazót valami ballib soros összeesküvőnek mond.
Miközben a 60% jellemzően alap jobbközép keresztény.

Duplaxiii 2017.11.29. 12:21:36

A pszothoz jól kapcsolódik az tegnap esti Rónai-mszp elnök beszélgetés az atv.
Egy tárgyalás belső, még képlékeny és jellemzően titkost megállapodását, a lista részletes ismeretetését akarta Rónai hosszú percekig kierőszakolni az mszp-sfazonból.
Rónai nem hüje, tudja, hogy minden tárgyalás addig titkos, amíg nem írják alá és nem hozzák nyilvánosságra.
Tudja, hogy értelmetlen most bármit kiteregetni, hiszen időt adnának a fidesznek a karaktergyilkosságokra.
De nem!
Rónai csak erőltette!
Mert BULVÁR!
Mert őt és a tévéjét sem érdekli az ország jelene, jövője, őt csak a PÉNZ érdekli.
Neki most kell az információ, és szarik arra, hogy ezzel bármit tönkretehet, befolyásolhat.
Ő is csak a számokat, neveket és százalékokat zagyválta.
.
És a lista...
Baszki, mi a klasszikus, ha a sajtó nem kap információt?
Készítenek egyet, "kiszivárogtatják".
És onnantól minden rérintettnek magyarázkodnia kell, egymással szemben kell nyilatkozni. előbb vagy utóbb elpofáznak tényeket is.
Most ezt teszi a sajtó!
Van egy még titkos tárgyalás, kellene a bulvárnak a muníció, kidobtak egy kamulistát és szivatják a emberkéket.
Mi meg kész valós tényként olvassuk ezt.

chrisred 2017.11.29. 12:42:01

Az LMP-t is mérték 10% körülinek már. Ha ők törpepártnak számítanak, akkor az MSZP és a DK is rászolgál erre a megtisztelő meghatározásra.

Amúgy a leírtakkal nagyjából egyetértek, a töredékszavazat értékének túlbecsülése az esélytelenség beismerése. Ugyanakkor kérdéses, hogy mi is ennek a konglomerátumnak (választási szövetség) célja. Ha az, hogy a Fidesz 100-nál kevesebb mandátumot szerezzen, akkor nekik nem csak arra kellene figyelniük, hogy az adott körzetben kettőjük közül melyik párt jelöltjének van nagyobb esélye, hanem hogy van-e a körzetben olyan nem Fideszes jelölt, aki esélyes a mandátum megszerzésére. Ha igen, fontolják meg, hogy érdemes-e egyáltalán jelöltet állítaniuk abban a körzetben.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2017.11.29. 12:52:13

A töredékszavazatok nem számítanak bele az 5%-ba. Azok nélkül kell elérni az 5%-ot.

De a magyar választási rendszer mellett sajnos minden ellenzéki összefogás rengeteg sebből vérzik - nem véletlenül. A fidesz az ellenzéki pártok és a magyar választói viselkedés ismerete mellett alakította ki a választási (és népszavazási) rendszert 2011-ben. Részletesen:

1. Összellenzéki összefogás, közös lista: Magyarországon van vagy 40%, aki max. akkor menne szavazni, ha fizetnének érte. Egy közös lista viszont a bizonytalanok közül próbál halászni, miközben a biztos választók egy részét (főleg az LMP-s és jobbikos szegmenst érintené) passziválná. Kormányváltásra egy ilyen összefogásnak igen kis esélye lenne (de a kétharmadot könnyen lehet, hogy megakadályozná néhány körzet elvitelével és a fideszes győzteskompenzációs töredékszavazatok minimalizálásával).

TALÁN meg lehetett volna nyerni így 2018-at, ha már évekkel ezelőtt megállapodtak volna egy új alkotmányban (ami egy igazságos választási rendszert is tartalmaz), és kijelentették volna, hogy ez egy egyszeri összefogás (ami max. akkor ismétlődik meg, ha elsőre nem lesz kétharmaduk), és az egyetlen célja, hogy ezt az új alkotmányt megszavazza, eltakarítsa a kétharmaddal beültetett aknákat, és olyan országot hagyjon hátra, amit egyszerű többséggel is lehet kormányozni, függetlenül attól, hogy melyik pártok alkotják a kormánykoalíciót. De nem tették.

2. Koordinált indulás: Max. 4 párt játszhatja (ugye kell a 27 jelölt / lista), és ugyanúgy megvan az a hátránya, mint az összellenzéki összefogásnak. Annyi különbséggel, hogy ha a DK és/vagy az LMP bukik annyi szavazatot listán (mert a szavazók büntetik az összejátszást az MSZP-vel, a Jobbikkal, vagy Gyurcsánnyal, megfelelő aláhúzandó), hogy 5% alá essenek, akkor a töredékszavazatok negyede-fele is menne a levesbe. Helló, fidesz-háromnegyed.

3. Bármilyen részleges összefogás: a szavazatok megosztásával a fideszes győzteskompenzáció mértéke növekszik csak. Ugye minden olyan szavazat, ami nem a fideszes utáni legnépszerűbb jelöltre érkezik az +1 töredékszavazat a fidesznek is. Ugyanannyi fideszes és ellenzéki szavazat esetén (a fideszes szavazataránya az első minden sorban):
40:60 - ellenzéki jelölt nyer + 20% ellenzéki TSZ, 40% fidesz TSZ
40:30:30 - fideszes jelölt nyer + 10% fidesz TSZ, 60% ellenzéki TSZ
40:20:20:20 - fideszes jelölt nyer + 20% fidesz TSZ, 60% ellenzéki TSZ
40:15:15:15:15 - fideszes nyer + 25% fidesz TSZ, 60% ellenzéki TSZ

Mivel az egyetlen lehetőséget a 2018-as győzelemre évekkel (de legalább egy évvel) ezelőtt elszalasztották, a tudatosan taktikázó választóknak marad a kétharmad megakadályozása: második jelöltre szavazás egyéniben, egy 5% körüli pártra listán. A második jelöltre szavazás azért, mert az nem csak egy extra ellenzéki töredékszavazat, de mínusz egy fideszes is, az 5% körüli pártra pedig azért, mert ha egy párt 4,9%-ról jut 5%-ra, az jobban csökkenti a fideszes listás mandátumok számát, mintha egy nagyobb párt jutna mondjuk 10%-ról 10,1%-ra.

sz_jani 2017.11.29. 12:58:51

"Nem hiszem, hogy az elektor.hu által hiányolt 26 verseny töredékszavazatin múlna a DK, vagy épp az MSZP 5%-a." - Az 5%-os bejutási küszöböt listán kell elérni, majd a töredékszavazatokat azok kapják meg, akik listán már 5%-ot szereztek. Szóval nem ezen múlik.

NekemNemEzKell 2017.12.24. 12:38:00

mert a mocsok kommunista, a francia és angol gyakorlat finomított változatát vette át!
Na azt nézd, meg! Ott olyan demokratikus, hogy ilyen szavazati arányok mellett a DK, meg a többi kis szar, még a parlamentbe se kerülne be! Az igen! Ott van demokrácia!
süti beállítások módosítása