Az eltévedt demokrata

AlexNet

140. Európai Parlamenti választások éjszakája - 2014

Kérem a következőt!

2014. május 26. 09:00 - Alex_W

Megmondom őszintén nem voltam hajlandó este a körmömet rágni: megnéztem egy nagyon jó vígjátékot a Centrál színházban. Választás előtt annyi feltételes, sőt egymással ellentétes információ látott világot, hogy elemző legyen a talpán, aki rendet mer tenni ebben az őskáoszban, mely mértékre jellemző, hogy még azt sem tudták megítélni a szakértők pontosan, hogy a Bajnai-féle vitát ki nyerte.

Estére még cifrább lett a helyzet, amikor a Mandiner szivárogtatni kezdte a híreket - melyek később meglepően pontosak lettek: az MSZP veszített.

Nem kicsit, nem nagyon: ez bizony megsemmisítő vereség. Minden MSZP székházat el lehet adni, a maradékot lerombolni és behinteni sóval. Igazából a mai MSZP-ért nem kár.

Most belekezdhetnék egy nekrológba, de nem teszem. Egy kicsit még korai temetni - bár nem ártana. Mesterházy Attila biztosan megpróbál még keresztbe tenni a változásnak, pedig az egész baloldalnak és főleg a pártjának tenne nagy szolgálatot azzal, ha végleg elköszönne. Ma már számai vannak arról, mennyire nincs semmi keresnivalója a politikában.

Az is igaz, hogy az MSZP válságát könnyű lenne egy bukott pártelnök nyakába varrni, de nem lenne igazságos. Az MSZP-nek ugyanis nem Mesterházy Attila a legnagyobb problémája. Az MSZP mindig is azzal küzdött, ami előbb vagy utóbb a FIDESZ-t is utoléri: mivel nem volt utód nemzedék kinevelve, a párt sosem tudott ritmust váltani. Pontosabban egyetlen egyszer sikerült neki: az azóta - lehet pont ezért - kiutált Gyurcsány Ferenccel. Azzal a Gyurcsány Ferenccel, aki órási munkát fektetett a Demokratikus Koalícióba, s a nagy rohanásban is mindig figyelt arra, hogy a saját nevével segítsen a fiataloknak és ismertté tegye nem csak a pártját, de annak képviselőit is. Ma egyedül Gyurcsány dolgozik aktívan azon, hogy ne csak most, de húsz év múlva is legyen pártja, egy fiatal, rugalmas, ritmusváltásra kész DK.

Az MSZP válsága - mely tegnap óta már számszerűen sem a baloldal válsága - ugyanis nem más, mint egy generációs, egy megújulási válság. Csak hogy a régi, a kiégett garnitúra ezt nem ismerte fel és pont azokat ijesztette el a párttól, akik a pártért dolgoztak volna. Ennek köszönhetjük ma az Együtt-PM formációját és a DK-t.

Bajnai is bizonyította, hogy ma Magyarországon nem csak a szenvedélyes Gyurcsányista beszédeknek, de a megfontoltabb, kicsit talán elitista, de határozott bal-liberális Együtt-PM-nek is van keresnivalója, talán több is mint amennyi elsőre látszik, hisz Bajnaiék pártja az elmúlt egy évben hibát-hibára halmozott, az elrontott választási szövetségek és elrontott kampányok mellett ért el egy nagyon szép, 7-8 %-közötti eredményt. Fáj belegondolni, hogy a hibák nélkül hol tartana az Együtt-PM korszakváltása.

Az EP választás után egyetlen kérdés maradt nyitott: a jövő. Az, hogy a baloldal vezetésében mennyire tud együttműködni a DK és az Együtt, valamint az, hogy helyi szinten mennyire szeretne keresztbe tenni nekik a haláltusáját vívó MSZP.

Kérdés, hogy Gyurcsány meddig bírja megtartani a lendületét, és kérés mennyi időbe kerül Bajnaiéknak a nagy "újratervezés", egyáltalán újra kell-e tervezni mindent, vagy csak elég elkerülni a múlt hibáit?

Egy valami viszont biztos: a baloldali politika életképes, sőt nagyon is van bázisa ma Magyarországon. Ez nem a baloldal válsága, mindössze szót kér a következő generáció.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alexnet.blog.hu/api/trackback/id/tr506210325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kigyurt álat 2014.05.27. 06:23:39

Amiről te beszélsz, az az mszp-szdsz szövetség felélesztése más néven, amelynél kártékonyabb formáció a rendszerváltás óta nem volt. bajnaival és gyurcsánnyal nem lesz ott semmiféle megújulás.

midnight coder 2014.05.27. 06:53:42

Az MSZP-nek valóban ideje mennie. Igazából 89-ben kellett volna, és akkor ma lennénk nyakig a szarban.

Ettől függetlenül maga a baloldali politika halott. Erre a legjobb bizonyíték Fletó és Bajnai - egy privatizélésből megtollasodott milliárdos - amire persze lehet mondai hogy Orbán is az, de Orbán nem próbálja magát eladni baloldalinak - és egy olyan fazon aki vegytiszta neokonzervatív, és csak azért van a baloldalon mert jelenleg ott van üres hely a politikai palettán.

Ami ennél is nagyobb probléma szerintem a baloldalon, az az hogy az a történelmi helyzet, ami a baloldalt életre hívta, na az múlt el. A megváltozott helyzettel pedig a baloldal nemigen tud mihez kezdeni.

A kizsákmányolt tömegek ma leginkább Kínában vannak, és nagyon mérgesek lennének ha az európai baloldaliak meg akarnák őket menteni, mert ők azt látják hogy kb. 1000x jobban élnek mostanság így kizsákmányolva is mint nagyapáik. És egyre jobban fognak élni. A másik oldal, ami ellen a klasszikus baloldal harcolt, a tőke szintén nemzetközi, és mostanság leginkább azt mondja hogy Ok, gyerekek, lehet sztrájkolni, legfeljebb ezt az üzemet is visszük Kínába, vagy ezt a szolgáltatást is Indiába. Sőt, igazából ehhez mostanság már sztrájk sem igen kell. És akkor még a gépesítésről mint lehetőségről nem beszéltünk.

Azaz a baloldal lehetőségei egyre inkább arra szorítkoznak, hogy a jobban kereső alkalmazottól és a még tengődő pár hazai vállalkozótól préseljenek ki még több pénzt a segílykések támogatására. Aminek persze még több segílykés a vége, illetve a versenyképes munkaerő távozása - ami amúgy e nélkül is zajlik.

A másik dolog amit a baloldal még produkálni tud - nem annyira itt, hanem szerte Európábban - az a bevándorlás, különös tekintettel az afrikai bevándorlás támogatása. Ezzel pedig az utolsó szöget verik be Európa koporsójába, ami a legjobb úton jár a kalifátus felé. És persze a beérkező afrikai is leginkább segílykés lesz.

Na, ezért halott a baloldal, és ezért erősödnek egész Európában a szélsőjobbos mozgalmak. Csak sajnos még nem eléggé.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.05.27. 06:57:40

Ez jó vicc...

GYurcsány meg a Bajnai mint az új generáció.

Márhogy Kovácstól és Lendvaitól újabbak kétségtelen, de 2002-2010 között aktív részesei voltak mindketten, az ország lezüllesztésének, a Szlovákok elötti pozícióból az EU utolsó helyére.

vidéki suzukis 2014.05.27. 07:03:04

Ha Gyurcsány és Bajnai lesz az új (de)generáció, a megújulás záloga, akkor a baloldal nem fog kitörni a töpörödöttségből. Ami nem is olyan nagy baj.

body_andras 2014.05.27. 07:28:49

"életképes", kvázi félmillió szavazóval, aminél több sose lesz...

netnepper 2014.05.27. 07:29:36

Gyurcsótány lett az új smukkandor.
A szépkorúak felkent vezíre, a baloldali megújulás záloga:-)))))

barli 2014.05.27. 08:11:04

"egy nagyon szép, 7-8 %-közötti eredményt"

értem, ez most egy 7-8%-os eredmény. A fidesz áprilisi eredménye meg az összes választópolgár töredéke :)

torró 2014.05.27. 08:32:30

@midnight coder:
Ez bizony így igaz. De ha teljesen kifejtenénk a baloldali folyamatot teljes egészében itt ülhetnénk 2 nap, ütve a billentyűt. Ezidáig a baloldal bizonygatta szerepét, csak valóban elfelejtették, hogy ez az eszmerendszer lejárt. Ráadásul ők is időközben, az általuk hosszú ideig kiátkozott kapitalistákká váltak. Az egyszerű ember meg tátogott, hogy akkor most hogyis van ez eftársak? Eddig szidtuk őket? Most meg szeretjük? Beállt a skizofrénia a baloldalon, és lássuk be, Orbán ügyesen kihasználta a fejleményeket.És, ott van a baloldal másik betegsége, az örökös vezetői harc.Most is az a téma, hogy kinek legyen nagyobb pártja. Ebbe vesznek bele, az örökös harcba. Mondjuk ez már kezd idegesítő lenni az Orbán tekintetében is, mert miért nem lehet ettől a "harc" szótól elszakadni, nem értem. Mi mindig harcolunk, meg elveszítjük azt a rohadt harcot.
süti beállítások módosítása