Az eltévedt demokrata

AlexNet

131. Sikeres az összefogás, ahol sikerül

Se veled, se nélküled

2013. október 15. 16:00 - Alex_W

A Baloldalon vannak a magyar közélet legnagyobb balekjai - tulajdonképp szinte az egész baloldal Orbán minek-is-nevezzem rendszerének a balekja. Vagy esetleg valami rejtett zseni irányítja a háttérből a játékot és tökéletesítette az "ellenség összezavarása és megtévesztése" nevezetű játékot, ezt viszont kétlem.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az ellenzéki erők, az Együtt2014-PM-en kezdve a DK-n át az MSZP-ig az egyedi választókörzetekben és önkormányzati választásokon nagyon jól tudnak együttműködni. Az országos politikában viszont sokszor veszélyesebbek és hamarabb megfojtják kölcsönösen egymást, mint a FIDESZ-t.

A kutya nem az elmúlt-nyolc-évben van elásva, hanem ott hogy a magyar képviselők történelmileg elszakadnak saját kerületüktől, területüktől, sőt egyes esetben az egész valóságtól.. Országos politikában ritka az olyan politikus, aki saját érdekein kívül mást is képvisel, vagy - adj isten - más érdekeit a saját magáé elé tűzve képviselje. Ma egy politikus nem azt nézi, hogy akiket képvisel, azoknak mi az érdeke, hanem fordítva: keres egy csoportot, akiknek érdekei egybeesnek az övével. Sajnos ez mind a "jobb", mind a "bal" oldalra igaz. Történelmi hagyomány ez már minálunk.

Pedig még a bajai időközi is azt mutatja, hogy ha egyszer sikerül összefognia az ellenzéknek, csak és kizárólag látványos csalásokkal lehet megállítani őket. Talán pont ezért fájó, nagyon fájó, hogy Mesterházy inkább elveszít még egy választást, mintsem a lehető legszélesebb összefogást állítaná ki Orbán ellen. Ráadásul ha a 2014-es választásokat elveszíti, azt csak magának köszönheti, s akkor senki sem mossa le róla a politika színpadán, hogy egy igazi lúzer, egy örök vesztes. Ez estben csak egy valamiben reménykedhetünk, hogy nem rántja magával a fiatalokat, az Együtt-PM-et.

Ezzel együtt nagyon úgy néz ki, hogy mégis Gyurcsány lesz a nevető harmadik, akinek minden esélye meglehet a befutásra, egy jól eltervezett, fegyelmezetten végrehajtott lendületes kampánnyal. Kérdés, hogy bírja-e a gyűrődést - s nem járunk vele úgy, mint 2009-ben.

Pedig nem kell egyesülni, nem kell vérszerződést kötni, összeolvadni. Elég egyszerűen megállapodni a "Demokratikus Minimumban", ami szükséges a demokrácia helyreállításához és megerősítéséhez, melyhez kell a kétharmad. Utána, ha nem tudnak megegyezni, még mindig ott van az előrehozott választás lehetősége...

Mert a politikus legnagyobb erénye, ha tovább lát az orránál. Legalább két évvel...

26 komment
süti beállítások módosítása