Az eltévedt demokrata

AlexNet

Az NVB korlátozza a választási együttműködést

Piszkos munka

2018. január 28. 10:00 - Alex_W

Nekem kimaradt mind az Alaptörvényből, mind a választási törvényből az a fejezet, ahol taglalják a Nemzeti Választási Bizottság törvényhozó, kvázi kampány alatti parlament lett. A NVB feladata az, hogy a választások zavartalan lebonyolítását biztosítsa és a szabályokat betartassa. De nem faladata az, hogy a választási törvény hiányosságait betömködje; főleg nem a kormány szája íze szerint.

Márpedig pénteken ez történt: a Bizottság állást foglalt egy, a választási törvényben egyáltalán nem szabályozott kérdésben: mi legyen azon szervezetek listáival, akik a kampány közben léptetik vissza jelöltjeiket és így a választás napján nem lesz meg az országos listához szükséges jelöltek száma?

Törvényileg ezzel nem foglalkozott a Parlament, hisz a kampány mindkét oldalról mindig is a politikai manőverek legtisztább terepe, mindig is a visszalépésekről, és egymásra találásokról szólt. Igaz jelen helyzetben a regnáló oldalt ezt nem érinti, a Fidesz-KDNP természetesen a legnagyobb egységben készül a választásokra: teheti, hisz a KDNP mindig is Semjén Zsolt barátaiból és üzletfeleiből állt és programja is rémesen egyszerű: minél nagyobb látszólagos hatalmat kivívni maguknak.

Amúgy önök emlékeznek olyan fontos (értsd komoly milliárdokról szóló) döntésre, amiben Semjén Zsolt játszotta a főszerepet? Mindig megelégedett egy üres miniszterelnök-helyettesi poszttal és a valós munkát mindig Lázár végezte.

De vissza a lényegre: a Nemzeti Választási Bizottság megszegte a törvényt, hisz nem egyszerűen értelmezte a törvényt, hanem kiegészítette azt. Erre csak a Parlament lenne jogosult, persze ahhoz rögtön kellene a kétharmad, ami jelenleg Fideszéknek nincs meg. Ám ha meg is lenne, akkor is kérdéses a döntés alkotmányossága, és betarthatósága, hisz  jelöltek akár a választás előtti éjszaka is visszaléphetnek valaki más javára, s így csak urnanyitáskor derülne ki, hogy hány országos lista is van tulajdonképp.

Vagyis a választás totális káoszba fordulna, egy nemzeti röhejes színjátékba, ahol a Választási Bizottság kilenc állandó, kormány által delegált tagja határozza meg a győzteseket. Ami egyenértékű a szabad választások rendszerének végével, visszatértünk a Rákosi-Kádár korszakba, amikor már urnanyitáskor tudtuk, hogy a hazafias népfront 99%-ot szerez.

A Nemzeti Választási Bizottság döntése nem egyszerű jogértelmezés, nem egyszerű állásfoglalás: ez egy, a hatáskörét alkotmányellenesen túllépő, az Alaptörvény által biztosított minimális demokráciát is semmibe vevő, Orbán Viktor végtelen hatalom mániájával való cinikus összekacsintás, halálos történelmi bűn. A mindent mozgató vak megfelelési kényszert használja ki a miniszterelnök pártja, hogy távol maradjon egy nemzetközi visszhangokat és nyilvánvalóan Alaptörvény és demokrácia ellenes lépéstől, hisz mindig van, aki elvégezze a piszkos munkát. Kár hogy most a legtisztább demokratikus aktus, a választás őrzői azok.

Szólj hozzá!

Közös Ország Mozgalom még csak kutatgat

Ezen fog elmenni a kormányváltás

2018. január 27. 13:00 - Alex_W

A demokrácia a választásról szól: minél több dologban, minél szélesebb körben, minél többször kérdezni meg az emberek véleményét. De csak ésszel hisz minden apró cseprő üggyel, vagy alaptalan, felesleges kampánnyal csak az emberek kedvét vesszük el az élettől. Az emberek ugyanis azért választanak politikusokat, hogy döntsenek a mindennapi kérdésekben.

Az előválasztást is ezért támogatom, még most is. Az előválasztási rendszer lehetőséget ad a kis pártoknak, hogy hangjukat hallhassák és kezdő ismeretlen politikusoknak adhat ismertséget. Nem lenne rossz, ha a politikai szövetségek már jelölteket is egy egészséges, nyílt és átlátható verseny eredményeként állítanák ki.

DE!

Az előválasztásnak hazánkban hagyománya nincs, szabályai sincsenek. Ki választhat? Kit ehet választani? Relatív vagy abszolút többség legyen? Gyűlés keretében legyen, vagy elhúzva egy hétre? Hol legyenek a szavazás helyszínei - mind olyan kérdés, amit még békeidőben is nehéz tisztázni, nem hogy a magyar ellenzékben, amikor a személyi ambíciók felülírják -- ledarálják, szemétbe dobják -- az egy tábor, a közös cél érzését.

Márpedig válaszok nélkül nem lehet előválasztásokat tartani -- vagy miért ne, ennél nagyobb már úgy sem lehetne a káosz.

Így hát elengedtem az idei előválasztások ötletét és ezt javaslom a Közös Ország Mozgalom civiljeinek is. Igaz, ők nem konkrét választást szeretnének, "csak"  egy közvéleménykutatást néhány egyéni körzetben. A legfontosabbakban. Ennek lett volna létjogosultsága: ősszel. Mára az egész olyan mint egy vonat: jelentősen elkésett: a jelöltállítás szép lassan lezárult, a koalíciók és szövetségek lassan megformálódnak, kialakulnak. Nem kellene a jövőhéten még jobban egymásnak ugrasztani az ellenzéki pártokat ráadásul pont ott, ahol esélyük van nyerni.

Alig hetven nappal a választások előtt már rég az emberek meggyőzésén kellene dolgozni -- a lehető legteljesebb együttműködésben --, hogy ez a szedett-vedett banda, amit Demokratikus Ellenzéknek hívnak, igenis képes arra, hogy vissza állítsa a a szabadságot, hogy ismét értelmes keretek között és európai értékrenddel kormányozza ezt az országot. Márpedig emberek ezreit kellene minden nap megnyerni azért hogy a 2014-es leégés ne történjen meg.

Rá kéne ébredni, hogy a nagybetűs, de értelmetlen, sőt álszent összefogás, nagy közös lista helyett valódi együttműködést kéne demonstrálni. És akkor a választók végre engednének akaratuknak és titkos vágyuknak, hogy ezt a harácsoló, közpénz-bulimiás, "annyit érsz, amennyid van" bandát elzavarnák a búsba.

Szólj hozzá!

A kormány titokban végrehajtotta a Soros-tervet

Mi mindent titkolhatnak még?

2018. január 24. 08:09 - Alex_W

Nem azzal van a baj, hogy a kormány mégiscsak lefolytatta a menekültügyi eljárásokat, amiket az uniós megállapodás, alias quota előírt. Nem leszek köpönyeg forgató, egyáltalán nem baj.

Mégis mi értelme ezután annak a sok milliárdnak ami elment menekült kérdéses konzultációra, népszavazásra, sorosozásra? Azon kívül, hogy az állami propaganda működtetői megint jól jártak, sikeresen gyáva nyulakká változtatta a magyarokat, Őcsénytől Pécsen át Ceglédig nagyon sok településen ijesztette meg a kormány a lakókat, akik boldog-boldogtalant, vízilabdacsapatot és szaudi rendőröket. Másrészt szembe is fordított egymással minket, azokat akik a saját szemüknek és azokat akik a Kormánynak hittek.

Ez a civódás a Fidesznek a választási évben - de tulajdonképp bármikor - minden pénzt megér, hisz addig sem azzal foglalkozol, hogy a gyereked miért hagyta el az országot, nem azzal foglalkozol, hogy miért csak 50 évesen lett okosabb Zukerbergnél a kárpáti zseni Mészáros Lőrinc, hogyan gazdagodik a városok elsötétedéséből a Tiborcz.

De sokkal fontosabb kérdés, hogy ha már Altusz Kristóf egyetlen elejtett mondatában elismerte, hogy tiokban mégis befogadtuk az 1300 menekültet és ezzel a Kormány végrehajtotta a soros terv ráeső részét, akkor mi különbség van az ország vezetése és a sorosista szervezetek közt?

Csak nekem tűnt fel, hogy a botrányt kiváltó helyettes államtitkár családneve ugyanaz, mint a miniszterelnök nemezisének, a politika vörös posztójának, Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára vagyonkezelő cégének, az Altusz Zrt.-nek? Hogy lehetett valaki ezzel a névvel helyettes államtitkár?

Csak a a menekültkérdést vizsgálom, de minden másra is igaz: a sorosista szervezetek, nem folytattak gyűlöletkampányt, s ha segítették is a menekülteket, akkor azt minden esetben nyíltan, átláthatóan tették.Egyik sem csinált nagy titkot, hogy védik az egyének jogait az állammal, a Kormánnyal, az istenkomplexussal rendelkező Miniszterelnökkel és léhűtőivel szemben.

Márpedig ha a Kormány olyan komolyan titkol valamit, amivel uniós eljárások egész sorát előzhette volna meg; valamit, amivel megakadályozhatta volna, hogy az ország uniós tekintélye messze a román béka segge alá essen, akkor ott valami nagyon nem stimmel.

Nem a nevek érdekelnek, hanem az a bizonyosság, hogy az állam mindent megtesz, hogy elfogja a bűnözőket, akár terroristákat, legyen szó a határon jelentkező menekültről, legyen szó letelepedési kötvényesről, Ukrajnából nyugdíjért jelentkezőről, magyar igazolványos, vagy határon túli kettős állampolgárról, amerikai volt elnöki tanácsadóról vagy vagy született magyar állampolgárról. Hiányzik az a bizonyosság, hogy akkor is be kell tartani a törvényeinket, ha a miniszterelnök vagy.

A nagy titkolózás miatt bennem ugyanis felmerült, hogy a Kormány tényleg lefolytatta-e a menekültügyi eljárást teljes alapossággal? Ellenőrizte-e a menekült státuszért folyamadók hátterét, lehetséges terrorista kapcsolataikat, indokaikat, történetüket? Vagy a menekültekkel együtt az eljárási hibákat is titkosították?

Ha ezt titkolták, akkor mit titkolnak még mondjuk Paksról? Talán azt hogy az erőmű épp csak a biztonsági minimumot tudná? Hogy életveszélyes egy hirosimai atombombával egyenértékű láncreakciót naponta tízszer átfuttatni egy lakott területen? Hogy a felvett hitelbe az ükunokáink is belefognak rokkanni?

Mit titkolhatnak még?

Épp a titkolózás miatt engem sokkal jobban megijesztettek a kormány által befogadott menekültek, mint az amikor csoportokban várták a Baross téren az Ausztriába induló vonatokat. A titkolózás miatt gondolom azt, hogy a Kormány sokkal nagyobb veszély az országra, mint tíz Soros pénzelte alapítvány.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása