Az eltévedt demokrata

AlexNet

129. Szociális háló, keresztyénség és önrendelkezés

Isten a méhekkel van

2013. június 21. 11:00 - Alex_W

A Facebookon találtam:

1014294_499373840135591_149549232_n.jpg

Egy amerikai közgazdasági professzor egyszer kijelentette, hogy Ő soha nem buktatott meg egy hallgatót sem, de a közelmúltban megbuktatott egy egész osztályt.

Miért? Azért mert az osztály kitartott amellett, hogy az "Obama care" szociális program nagyon is jól működik. Nem lesz tovább szegény , sem gazdag , sőt mindenki egyenlő alapon fog élni és fogja érezni majd magát.

A professzor azt mondta, OK, próbáljuk ki a tervet és majd meglátjuk kinek lesz igaza. Mától fogva mindenkinek az osztályzatát csak összeadjuk és egy átlag osztályzatot fog kapni mindenki a végén. Jó?

Így majd meglátjuk kinek lesz igaza a végén. Mindenki az osztályban beleegyezett. A legjobb az 5-ös és a legrosszabb az 1-es osztályzat lesz.

Az első teszt után mindenki 4-est kapott. Így azok akik tudtak, mert sokat tanultak, reklamáltak, viszont aki kevesebbet tanult az örült az osztályzatnak.

A második teszt alkalmával a hallgatók akik az első esetben keveset tanultak, még kevesebbet tanultak, és akik először sokat tanultak, úgy gondolták hogy akkor ők minek igyekezzenek és Ők is kevesebbet tanultak. Így a második teszt eredménye csak egy elégséges 2-es lett.

A harmadik teszt után mindenki elégedetlen volt, mert mindenki kevesebbet tanult és mindegyik a többieket okolta az alacsony eredményekért. Tehát senki nem volt megelégedve és mindenki megbukott.

Ekkor a professzor azt mondta nekik, hogy a szocializmus ugyanilyen módon alapszik és azért fog az is megbukni. Mert ha a jutalom elég nagy,a szorgalom is nagyobb ahhoz, hogy valaki sikeres legyen. De ha egy kormány elveszi a jutalmat az igyekvőktől, hogy a lusta is jól járjon, senki nem fogja törni magát, ha Ő azért kevesebbet kap.

Nos a professzor tévedett. Nem vagyok ugyan közgazdász, de tanultam természettudományokat. Pontosan tudom, hogy az állati viselkedéstan, vagyis az etológia első művelőit mennyire meglepte hogy az addig mindent átható - és a biológián túl is elfogadott - darwini elvekkel magyarázni az alturizmust, vagy az államalkotó rovarok együttélését. Márpedig történetünk professzora a darwini elveket vallja a közgazdaságtanba átemelve.

A professzor ott tévedett, hogy sosem a szociális rendszer teszi tönkre az állami gazdálkodást. Európában a gazdasági válságot nem az okozta, hogy a huszadik század elején - közepén szinte minden államban bevezették az általános és kötelező egészségbiztosítást - vagyis az Obama-Care-t. A gazdasági válság sokkal komplexebb annál, hogy egyetlen dologra mutassunk.

Persze mint minden rendszerrel, a szociális rendszerrel is vissza lehet élni. Az állatvilágban is megfigyelték, hogy vannak egyedek, akik megpróbálnak a többi segítőkészségével visszaélni. De pont ők figyelték meg azt is, hogy ahol fontos egymás segítése, ott az állatok védekeznek azok ellen, akik vissza akarnak élni a rendszerrel.

Sajnálatosnak tartom azt, hogy ma Magyarországon - sokszor a tanult emberek is - néhány visszaélés miatt legszívesebben veszni hagynák a társadalmi kölcsönös felelősségvállalási rendszereket. pedig Ezek a rendszerek kicsiben vagy nagyban az ősidők óta velünk vannak. A különbség csak annyi, hogy ma már kikényszeríthetjük törvény által, hisz ez egy elvárt viselkedés forma.

A legszebb az, hogy politikai porondon pont a magát keresztyénnek vallók azok, akik elutasítják azt, hogy társadalmunkba beépítsük a szegényebbek, kevésbé szerencsések, a bajbajutottak támogatását. Pedig Jézus Krisztus pont a feltétlen szeretetre, és gondoskodásra tanított minket... mint a méheket.

Szólj hozzá!

128. Meghalt Horn Gyula

Az utolsó mohikán

2013. június 19. 21:00 - Alex_W

Isten nyugosztalja Miniszterelnök Úr!Horn Gyula - Wikipédia

Bárki bármit is mond, Önnel elvesztettük a harmadik Magyar köztársaság egyik legfeltétlenebb hívét, egy nagy és példamutató demokratát, akitől még sokat, nagyon sokat kellett volna tanulnunk.

Mondhatnak bármit Horn Gyulára - különösen fiatalkori éveire - de egyet senki nem tagadhat meg, elismerés illeti meg mindazért, amit a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes években tett.

Mert bátornak és feltétlen demokratának kellett lenni ahhoz, hogy Magyarország demokratikus átalakulás során megnyissa a határait - hisz még mindig itt voltak az oroszok, akik bármikor beavatkozhattak volna az eseményekbe. Demokratának kellett lenni ahhoz, hogy a rendszerváltás után az ember ott maradjon a politikában, még akkor is ha egyesek - olykor pont korábbi harcostárasak és kollégák - stigmát ragasztanak az emberre. Csakis igaz baloldali és igaz demokraták szervezhették meg újra - az azóta megint válságba jutott - baloldalt. Demokratának és államférfinek kellett lenni, hogy az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció kétharmados többségét az ország érdekében és a demokrácia építésére - és ne az elszigeteltség és a válság mélyítésére - használják. Csak is államférfi és igaz magyar, igazi baloldali ember tehette meg, hogy stabilizálja az országot lehetőleg minél kevésbé verve el a szegényeken a port - de feláldozva saját népszerűségét.

De legnagyobb érdeme, hogy szembe nézett saját múltjával és változtatott az életén. Megtanított minket változtatni az életünkön, megtanított minket arra, hogy az ország jövője és stabilitása fontosabb hatalmunknál és népszerűségünknél. Nem fogom Önt megítélni, mert nem az én tisztem, de tisztelni fogom azért, mert ellenmondásos és viharos időszakokon át, Önt valahol mindig is az ország jövője érdekelte. A többi a történészek feladata.

Ma nagy ember távozott tőlünk. A ma esti ima érte szól.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása