Az eltévedt demokrata

AlexNet

Európai Néppárt kontra Fidesz

Bölcsek játéka

2020. január 28. 10:57 - Alex_W

Olvasom, hogy az Európai Néppárt nem tudja lenyelni sem, kiköpni sem a Fideszt: inkább nem tesz semmit, a Fidesz marad a Néppártban, de továbbra is fel lesz függesztve. Azt hiszem túl sok időt adtak azoknak a "bölcseknek", és azok túl gondolták a dolgot.

Mert ugye világos, hogy a Fideszben, pontosabban Orbán Viktor és slepjének a politikájában olyan dolgokat találtak, amikkel nem tudnak, nem akarnak együtt élni. Ezért hát nem fogadták vissza. Ugyanakkor nem is távolították el, bár ennek már nem sok köze van a Fideszhez.

Hogy megértsük, hogyan győzött a megalkuvó politikai stratégia az értékek felett a Néppártban, tekintsünk egy kicsit Európa térképére. A távozó Nagy-Britanniában épp úgy, mint a poszt-merkeli Németországban, Lengyelországban, Olaszországban, kis hazánkban, de számos más országban is startra készen állnak az értékmentes, romboló populisták, és ők elsősorban a Néppárt uralmát fenyegetik. Még most sem szeretnének teret és lehetőséget adni, hogy egy kizuhanó Fidesz maga köré gyűjtse, egyesítse a populista jobboldalt, és ha ideiglenesen is, de lendületet vegyenek az európai színtéren. Még akkor sem, ha a Néppárt az Európai választásokat torony magasan megnyerte, és igazából nincs szüksége a Fideszre.

Ennyi elég volt a Néppártnak, hogy lealkudjon valamennyit az elveiből. Pedig a jobb oldal válságára, a populizmus tér hódítására nem az a válasz, hogy le kell süllyedni a populisták pillanatnyi érdeken kívül semmit sem ismerő politikusok és pártok szintjére. Sőt! Mint ahogy a zöld mozgalom újrafogalmazza a baloldalt, úgy kell újracsomagolni a jobboldali érzelmeket is. Ilyenkor kell mindennél jobban ragaszkodni vitathatatlan értékeinkhez. ellenkező esetben viszont a közkeletű mondás közepén találjuk magunkat: Ne süllyedj le a hülyék szintjére, mert ott ők legyőznek a rutinjukkal!

A Néppárt bölcsei ezt az utcai bölcsességet nem ismerték. Nem dobták ki a Fideszt, pedig tisztában vannak vele, hogy úgy mint eddig, ezután sem lesz hatékony kontrolljuk felette, sőt, még tovább fog csökkenni a Fideszre a befolyásuk.

De vizsgáljuk meg az egészet az asztal túloldaláról! Vajon a Fidesz kilép a Néppártból? Sokat dobálózott ezzel a Fideszes kommunikáció -- "nem függesztettek fel minket, mi függesztettük fel magunkat"; "majd eldöntjük, hogy maradunk-e az Európai Néppárt tagja" szólamok még itt visszhangzanak a Kárpátok fenséges csúcsai között!

Természetesen, ha Salviniék nem szerepelnek le, vagy a Néppárt nem nyer olyan nagyon tavaly az Európai Parlamenti választásokon, és így a Fidesz 13 képviselője elegendő lenne az erőviszonyok megváltoztatásához, akkor valószínűleg még a "bölcsek" tanácsa előtt meglépték volna a távozást. Ám mivel kevesek ahhoz, hogy a populistákból, akárcsak meghatározó erőt csináljanak, kevesen vannak ahhoz, hogy a Néppártot bosszúból jelentősen meggyengítsék, marad Orbán Viktor nyertesekhez dörgölőző attitűdje, maradnak a Néppártban.

S hogy mi az egésznek a summázata? A salamoninak egyáltalán nem nevezhető, megalkuvó néppárti bölcsek tovább mélyítik a jobb oldal válságát ezzel a döntéssel. Így a "bölcsek" játékában egyenlőre inkább Orbán alakítja a Néppártot a saját képmására, mintsem fordítva.

1 komment

Klímakatasztrófa: fizessenek a felelősök

A kormányzók számlája

2020. január 21. 16:21 - Alex_W

Nagyon nagy megelégedéssel olvastam a Fidesz szócsövének számító Lokál egyik főcímét: Fizessenek a klímarongálók! Vagyis, hogy Magyarország kormányának fontos szempont, hogy azok fizessék meg, a klímaváltozás árát, akiknek köszönhetjük.

Mert tény, hogy a környezetvédelem nem olcsó, csak olcsóbb. Olcsóbb, mint kezelni az elsivatagosodást, miközben paradox módon a gátakat is az egekbe kellene magasítani. Olcsóbb, mint mint kezelni a negyvenfokos melegben hőgutát kapó magyarokat, időseket, kismamákat és fizikai dolgozókat. Olcsóbb, mint kifizetni az óriási szélviharok rombolását, olcsóbb, mint egy generációt kezelni bőrrákkal és légúti betegségekkel. Olcsóbb megvédeni a tiszta vizet, mint előállítani.

Vagyis tény, a környezetvédelemnek ára van.

De kiknek köszönhetjük, hogy idekerültünk? Az elmúlt hatvan-hetven év minden egyes generációjának. A kutatók már a hetvenes években figyelmeztettek a föld légköri egyensúlyának a megbontására, és a klímaváltozásra. De süket fülekre találtak egészen mostanáig.

453770.jpg

Köszönhetjük azoknak, akik a Mátrai-erőművet felépítették, azoknak, akik valaha is birtokolták és hasznot vettek ki belőle. Köszönhetjük azoknak, akik korszerűtlen ipari technológiákat hoztak, üzemeltettek és erőltettek ebben az országban. Köszönhetjük azoknak, akik kivéreztették a BKV-t, a helyi tömegközlekedési társaságokat és a Volánt s így minőségi tömegközlekedés helyett sokan kénytelenek autóval járni. Köszönhetjük azoknak, akik a busz helyett a városi autópályát tartják mai napig a közlekedés csúcsának, és az autóbuszsávok megszüntetésén dolgoznak, dolgoztak. Köszönhetjük azoknak, akiknek bár dolguk lenne, mai napig nem dolgoztak ki épkézláb koncepciót a városkörnyéki közlekedésre. Köszönhetjük az újgazdagoknak, akik a wc-re is autóval járnak. Köszönhetjük azoknak, akik számolatlanul adják ki a veszélyes anyagokra az engedélyt, bele sem gondolva a következményekbe. Köszönhetjük azoknak, akik éveken, évtizedeken keresztül tagadták, hogy ebből a nagy úri kényelemből bajunk származhat.

A klímavédelmi konzultációból kiderült - miután kiperelték - hogy Orbán Viktorék számításával ellentétben a környezet és klímavédelem nem egy szűk kisebbség sajátja, hanem minden, a jövőért kicsit is felelősséget vállaló magyar ember szívügye, most a kormány igyekszik magát mosdatni. Hevenyészve összedobtak egy klímavédelmi tervet látványos és fontos, ám közel sem elégséges intézkedésekkel szúrva ki a környezetvédők szemét. Mert az nem környezetvédelem, ha a Mátrai erőművet egy százszor veszélyesebb Paks2-re cseréljük.

Mert vegyünk egy, a hirosimainál ezerszer nagyobb nukleáris láncreakciót, és naponta ezerszer futtassuk át az ország kellős közepén. Csak egyszer romoljon el valami, vagy hibázzon valaki --- nem folytatom. A sugárzás nem lesz tekintettel a családnevekre.

Az meg a képmutatás netovábbja, hogy a környezetvédelmi törekvések közepette a magyar kormány összekötötte az országot a robbanómotoros autók gyártásával. Az képmutatás, hogy miközben a szennyezőket keresi, újabb és újabb potenciális szennyezőket hív az országba. Ráadásul pont ez a kormány az, ami a környezet védelmi előírásokat is és az azokat betartó szervezetet is annyira legyengítette, hogy esélyük ne legyen hatékony munkavégzésre. Álszent ez a kormány, amely - úgy látszik a környezet védelem nevében - felszámolta az ország legnagyobb fenntartható gazdaságát, csak azért, hogy ismerősöket kifizethesse az EU földalapú támogatásaiból.

És ez oldalakon keresztül folytatható. Ha belegondolnak, az elmúlt években a stadionokra elpocsékolt milliárdok is olyan épületeket eredményeztek, amik nem igazán takarékoskodnak a környezetterheléssel: a pályafűtések, a rengeteg beton, a hivalkodó "díszkivilágítás" - mind mind  feleslegesen emelik a környezetszennyezést.

A globális klímakatasztrófáért nem tehető egy ország sem felelőssé, vagy inkább mindegyik. Mert a klímakatasztrófában benne van a korán kezdő angol ipari forradalom szennyezése, épp úgy, mint az azóta összeomlott nagyra fúvatott, már akkor is korszerűtlen magyar nehéz iparé. Benne van minden egyes személyautó, ami az utóbbi hatvan-hetven évben közlekedett egyetlen utassal a fedélzetén. Benne vagyunk mi és benne vagytok ti, és benne vannak ők. Így csak a saját házunk táján söprögethetünk.

Persze valljuk be, ez a "fizessenek a felelősök" szólam a miniszterelnök egész tevékenységét tekintve könnyen tekinthető zsarolásnak a pénzről, a könnyen jövő, könnyen zsebre tehető pénzről: a magyar miniszterelnök uniós pénzeket akar, amiket becsatornázhat a jelenlegi elosztási rendszerébe.

Szerintem Magyarország egyik legnagyobb szennyezője, maga Orbán Viktor és köre. Ha valakiknek, akkor neki is, barátainak is és üzletfeleinek is be kell állni a sorba és anyagi felelősséget vállalni, épp úgy mint a hőerőművek tulajdonosainak, a Paks2 döntéshozóinak, a vegyi cégeknek, vagy azoknak, akik mindenféle ellenőrzés nélkül engednek akkumulátor gyárakat.

Szóval akkor miniszterelnök úr, kiállíthatjuk a számlát?

58 komment

Gyöngyöspata

A jövő ára

2020. január 15. 11:44 - Alex_W

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, a Fidesz elnöke, és de jure doktor az évi egyetlen sajtótájékoztatóján egyszerűen csak "mindenfajta munkavégzés nélkülinek" nevezte a azt, hogy a Gyöngyöspatai romák 100 millió forintot kapnak a kárpótlásul az iskolai szegregációért.

Bár tény, hogy első blikkre talán még igaza is van, hisz a százmilliót nem a munkájuk elismeréseképpen kapták. A pénz inkább nekünk szánt büntetés, annak kompenzálása, hogy ok nélkül elvettük bizonyos gyerekek jövőjét. Az hogy ezen a pénzen a szüleik hallgatását, vagy egy jobb oktatási rendszert vásároltunk meg... a jövő zenéje.

Nem vitatom, hogy nagy a felelőssége a Roma Közösségnek, hogy a kártérítési összeggel - ha egyáltalán a gyerekek jövőjére lehet kártérítést fizettetni: ez is abszurd - mihez kezd. Ha csak felélik a családok, akkor tényleg igaza lesz a Miniszterelnöknek, és csak munka nélkül kapott pénz - sőt rosszabb: gyakorlatilag saját gyermekeik jövőjét adták el, élték fel. De ha a családok ebből a pénzből a gyerekeknek biztosítanak jobb jövőt, akár ösztöndíj alapként kezelve a pénzt, akár más módon, akkor minden egyes forintot megérdemelnek.

Épp azért, amíg nem tudjuk mi lesz a gyöngyöspatai szegregációs kártérítés sorsa, a pódiumról ilyet, emberként, pláne jogászként, sőt miniszterelnökként kijelenteni: káros, felesleges sárdobálás, a magyar társadalom már így is darabokra vágott testén egy újabb mély vágás. Ráadásul most a ténybeli súlya pont akkora, mintha én mondanám, hogy a Magyar Kormány tagjainak a tiszteletdíja munka nélkül keresett pénz.

Amúgy tény, hogy sokkal igazságosabb lett volna az, hogyha a kompenzáció az lett volna - mint a végrehajtó hatalom feje, és mint mindenért is felelős ember - Orbán Viktor személyes költségén kerüljenek megszüntetésre a szegregációs körülmények, és kapjanak esélyt a gyerekek a tanulásra, egy jobb életre. Persze ezt már nem mondta ki a miniszterelnök, pedig így lenne fair a megkezdett gondolat.

De a miniszterelnöknek fontosabb volt új ellenségképet kreálni, mint az országot szolgálni.

39 komment

Bayer Zsolt és Schmidt Mária:

A klíma változhat

2020. január 06. 08:23 - Alex_W

Van, amit jobb volna 2019-ben hagyni, mintsem áthozni az új évbe, ilyen például a faragatlan Schmidt Mária és a és a még viccnek is rossz Bayer Zsolt kettőse. Az elmúlt év utolsó napjain sikerült mindenkit, akinek van jövője - beleértve saját gyermekeiket és unokáikat is megsérteni, egyetlen interjúban.

A klímaváltozás a mindennapjaink része. Amikor az egész ország szenved a 35°C-tól, amikor a nyári kánikulában megugrik az idősek halálozása, amikor hőgutát lehet kapni a buszra, villamosra várva, amikor Budapesten kilátszik az éhség sziklája a Dunából, amikor már annyi víz sincs a folyóban, hogy a hajók közlekedjenek rajta: mind a klímaváltozásról beszélünk. Klímaváltozásról beszélünk, amikor párakapukat kell felszerelni minden sarokra, hogy egyáltalán élve eljuss gyalog valahova: a klíma változásról beszélünk. Amikor megjelennek a trópusi szúnyogok és velük a trópusi betegségek: a klímaváltozásról beszélünk. Amikor drágul a csokoládé, drágul a banán, drágul a gyümölcs, az a kenyér, a zöldség, az élelmiszer, mert aszály van: a klímaváltozásról beszélünk.

Amikor a tévéhíradó mutatja az országnyi és kontinensnyi erdőtüzeket, amikor Magyarországon sűrűsödnek a tetőket letépő nagy viharok, amikor az aszály után egyszerre annyi eső esik, hogy mindenki mehet homokzsákokat tölteni, lapátolni: na az a klímaváltozás.

A klímakutatók és a klímaváltozást is figyelembe vevő szakemberek figyelmeztetnek: Ahogy Afganisztánban a termőterületek fele elsivatagosodott a globális felmelegedés miatt, ez Magyarországon is bekövetkezhet. Át kell építeni meglévő útjainkat, mert ha nem tudjuk megfékezni a klímaváltozást, akkor nyaranta a most használt aszfaltkeverék egyszerűen le fog folyni az útról. Délben nem lehet majd embert látni az utcán, de szabadtéri munkahelyeken sem, mert olyan nagy lesz a hőség, hogy be kell vezetni a déli, sőt a nappali sziesztát. A klímaváltozás miatt bevándorolnak a trópusi kártevők, vérszívók és betegségek, és ezeket egyetlen műszaki határzár sem állíthatja meg.

Fideszes nyelvre lefordítva: nem vehetitek el gyermekeink egészségét! Nem vehetitek el a dús mezőket, a fás ligeteket, a napozás, vagy épp a szánkózás, hógolyózás és hóember építés élményét. Ne tegyük egy kíméletlen harccá az életet, ne vegyük el tőlük a havat, a tavaszt, az őszt. A nyár ne a tűző nap elöli bujkálásról szóljon. Ne arról szóljon az élet, hogy ha esik, akkor homokzsákot lapátolunk és azért éhezünk, mert a víz elviszi a termést, ha meg nem esik, akkor azért éhezünk, mert minden kiszárad.

Ráadásul Magyarország pont hogy semennyire sincs felkészülve a klímaváltásra. A Fideszes megmondóemberek valóságtól elszakadt elméjében persze egy dubai-jellegű kép él, hisz a világ egyik legmelegebb - ugyanakkor egyik leggazdagabb országában együtt élnek a forrón tűző, égető nappal: minden, még a buszmegálló is hűtve van, és senki sem lép ki az utcára, csak ha nagyon muszáj, s lehetőleg akkor is csak a légkondis autó és az iroda, otthon bejárata között. 

Az hogy a klímaváltozás elleni harc az egyik legfontosabb dolog, hogy ez tényleg arról szól, hogy valamit megőrizzünk és átadjunk gyermekeinknek, könnyű elfelejtkezni, ezzel könnyű viccelődni, ha a légkondicionált lakás és az iroda között egy klímás gépkocsi szállít minket, és csak annyit látunk a világból, amennyit az autóból felfogunk. De van egy rossz hírem: a klímavédelmet lenéző két -- hogy finoman fogalmazzak -- korlátolt értelmi képességű személy is elég fiatal ahhoz, hogy ezeket megérje, és egy legyen a nyári nagy melegben a sürgősségit ellepő szenvedő, rosszul lévő idősek közt. De nekik nem ágy kell akkor, csak játsszák le ezt a szép, 2019. végi videót, biztos segíteni fog ...

203 komment

MMA szétverése

Barbárok árulása

2019. december 09. 17:49 - Alex_W

Esterházy Pétert manapság nem sokat emlegetik a hivatalos kultúrpolitikában, nem véletlenül. EP ugyanis nem volt jobb oldali, igaz nem volt baloldali sem. Ellenben megmaradt magyarnak mindig. Nobel-díjasan* is, akkor is, amikor Németországban is sikeres írónak számított, amikor szembe nézett a családja jó és később a z árnyékos oldalával is.

Megmaradt magyarnak, mert mint mondta, magyar író az, aki magyarul ír.

Nos, magyar kultúra az, amit Magyarországon hoznak létre. Legyen szó festészetről, digitális művészetről, komolyzenéről, irodalomról vagy színházról. Magyar kultúra Ákos és magyar kultúra a 30Y. magyar kultúra egy Vidnyánszky rendezés épp úgy, mint egy Alföldi rendezés. Magyar kultúra a Vígszínház, a Nemzeti Színház, az Operett, az Opera, a Katona, a Centrál, a győri, a miskolci, a kecskeméti, a szegedi, a szolnoki vagy pécsi színházak darabjai. 

Nincs jobb, se baloldali kultúra, és végképp nincs magasabb, felsőbbrendű kultúra. A magyar irodalomban épp ugyanolyan helye van Petőfinek, Kosztolányinak, mint Márainak vagy épp Göncz Árpádnak. A kánon részei és nem azért, mert jobboldalian gondolkodtak, vagy épp baloldalian, keresztyének voltak, vagy ateisták, konzervatívok, vagy liberálisak. Az kultúra egységes.

A politika nem irányíthatja a kultúrát. Aki politikai identitással határozza meg a művészetét, azok bizonytalanok a saját művészeti értékükben és kívülről kérnek megerősítést. Voltak, vannak és lesznek Vidnyánszky Attilák, akiknek politikai megerősítés kell, mert művészetükben bizonytalanok; de a művésznek - van ugyan politikai véleménye - de alkotásai egyetemlegesen értékelhető. Ezt az idő dönti el, nem véletlen, hogy a kánon utólag bővül, egyenként és könyvenként, sokszor évtizedekkel a megjelenés után.

Annak a politikusnak is, akiknek megfordul a művészetek irányítása, annak nincs valami rendben a kobakjában. Kisebbségi tudata van, vagy totalitárius irányítási mániája, esetleg szimplán hazaáruló, hogy megbontja a kultúra egységét, az egyetlen dolgot, ami alapján egy nemzet definiálható, ami egy nemzetet összeköt.

A kultúra politikai irányítása sosem volt sikeres, sem a szocializmusban, sem előtte. Sosem az állam irányításával születtek a korszakalkotó regények, versek. nem az állam döntötte el, hogy Szinyei Merse Pál mit fessen. Egyet tudtak: elsorvasztani, szűkíteni a kereteket, elodázni és gátolni a terjedését, hogy aztán elnyomóként vonuljanak be a történelembe. Azok gondolatai, akik ellen fordult az aktuális kultúrpolitika, mindig túlélték az őket elnyomó rendszert.

ne legyen tévedés: ez nem Gothár Péterről szól, a mai magyar kormány magasról ejti a nők tiszteletét, csak egy jogot ismer el nekik: a szülés jogát, sőt kötelességét. Ha az MMA átszervezése arról szólna, hogy Gothár Péter - amúgy tényleg elítélendő módon - közeledett egy munkatársához, akkor Semjén Zsoltnak, a törvény beterjesztőjének a mai napon párbajra kellett volna hívnia a Klauzál térre Dörner Györgyöt és Mihályi Győzőt, aki eltussolt egy ugyan ilyen - vagy súlyosabb - ügyet a nemzeti tudatáról híres Új Pesti Színházban. Nem tették meg.

A kormány épp úgy elfogadja a liberális emberek adóját, mint a saját szavazóiét. Vagyis az állami támogatás a mi közös mecénás programunk, nem a Kormányé. Ha Orbán, vagy Habony, vagy bármely csatlósuk szeretne valakiket jobban támogatni, felőlem megteheti - a saját vagyonukból, saját magán mecénás programjukból. De ez így nem más, mint a művészethez nem konyító, színházba nem látogató barbárok nemzetárulása.

Persze akkor már annyira nem fontos.

Megjegyzés: a cikk elkészülése alatt a kormányzó többség látszólag meghátrált. De mivel ebben a kormányban nem lehet bízni, maradjon itt mindenkinek mementóul: a szabad kultúra egységes, a szabad kultúra összeköt, a szabad magyar kultúrától vagyok mi magyarok.

*Utólagos kiegészítés: Keveredés állt fenn a fejemben, Kertész Imre volt Nobel-díjas és nem Esterházy Péter, mea culpa. Ám az is igaz, hogy nyugodtan helyettesíthető a cikkben EP Kertész Imrével. Sőt akár Máraival is. Ugyanannak a szabad magyar kultúrának a részei, amit most gúzsba akartak kötni.

76 komment

Eltitkolt konzultáció a klímavédelemről

A nemzet önzői

2019. november 26. 21:25 - Alex_W

A kormány nagyon tagadja, hogy bármilyen köze is lenne a klímaváltozás megfékezéséről kezdeményezett konzultációhoz, pedig ez volt az évtized legjobb húzása, még ha Brüsszel kényszerítő, sok millió eurós keze is kellett hozzá. Természetesen kitöltöttem.

Nincs abban semmi meglepetés, hogy ha nincsenek a szemfüles internetfelhasználók, akkor a klímavédelmi konzultációból nem lesz semmi. A Fidesz elaggott vezetői egyáltalán nem tartják a lépést a világgal. De hát mit is várunk Orbán Viktortól? Nemzedékéből annak a csoportnak az oszlopos tagja, akik egyedüliként a történelemben szívügyévé tette, hogy utódaira sokkal nehezebb világot hagyjon, mint amit örökül kapott.

A deficit miniszterelnök csak a vagyon harácsolásából és mások tönkretételéből mutatott - negatív - példát. Mind emberségből, mind nagylelkűségből, mind szeretetből, mind védelemből, mind jövőépítésből olyan deficites, mint egy átlag magyar kórház költségvetése. Igazából még saját érdekéből sem képes hosszabb távon gondolkodni, nem hogy a a következő nemezedék - saját fiai és unokáinak idejébe - belegondoljon.

Azoknak a politikusoknak, akik csak kisemmizni akarják a világot saját hatalmuk érdekében - legyen jobbosok vagy balosok -, a napjaik megvannak számlálva. Feljövőben van az új generáció, a mai harmincasok, húszasok és - igen örvendetesen - a tizenévesek, akik helyet kérnek a világháború utáni nemzedékek által kisajátított politikai asztalnál.

S helyet kell adni nekik. Egész egyszerűen a miniszterelnök és sleppje eljutott a plafonig és nem képes áttörni rajta. Nem képes szembenézni azokkal a problémákkal, amiket javarészt az ő nemzedékük (is) okozott a világ felelőtlen kihasználásával, a javak mértéktelen harácsolásával, mind a természetben, mind a társadalomban. Helyet kell adni az olyan új témáknak, mint a zöld ipar, meg kell reformálni a társadalombiztosítást, változtatni kell életmódunkon, hogy a a földi klíma változásának ember általi gerjesztett gyorsulását a saját kihalásunk, a saját gyermekeink és unokáink érdekében lelassítsuk.

Orbánnak ezek nem számítanak. Ő csak a hatalmát akarja megőrizni, nem érdekli, hogy maga után mit hagy. Ő már jó eséllyel nem éli meg a Kárpát-medence jelentős részének elsivatagosodását, mint ahogy azt sem, amikor a klíma és az időjárás (a korrupciót nem is említve) miatt fel kell újítani a veszélyes anyagok temetőjét.

És a legszomorúbb, hogy a sleppje, a kormánytagok, a szóvivők és a Fidesz támogatóinak nagy része nyíltan bevallja, hogy nem érdekli* sem a mi sem a saját gyermekeink jövője; ellenben ismeretlenül nekimennek Great Thunbergnek, a klímavédelemnek, pedig ez az ő unokájáról is szól.

1 komment

Kormányzati ámokfutás (1.) - célban megint a tudomány

Beérjük Ausztriát?

2019. november 20. 08:32 - Alex_W

Ez a kormány képtelen tanulni. Képtelen alkalmazkodni, még akkor sem, ha a saját túlélése múlik rajra. Pedig a Fidesz számára itt most már tényleg a lé a tét.

A miniszterelnök maga nem nyilatkozik - mint ahogy tette azt 2002 és 2006 országgyűlési választásai után. Mondjuk a hivatalába bejár - ez meg is látszódik az országgyűlési többség sértett gyorsított törvényalkotási rendjén, amiben semmit sem kímélnek: sértett óvódásként rontanak neki az ellenzéki önkormányzatoknak, a tudományos központoknak, az MTA-nak, mindennek, amire a központ ideológia rásütötte, hogy liberális, s ezért bűnbakok lehetnek a vereségért.

Az ámokfutás célja, a határok és a rendszerek merevítése, a az urambátyám viszonyok, a benyalás képességének a felemelése, az abszolút hatalom illúziójának erősítése nem egyszer visszaköszönt a történelemben, elég a huszadikszázadik visszamenni: úgy Horthynál, a Harmadik Birodalomban, vagy mint a Szovjetunióban vagy az NDK-ban: minden helyen dicstelen véget értek.

Ha már Horthy és a hortizmus: egy érdeme van Magyarország utolsó kormányzójának: kiemelte a káoszból a világháborús vereség után az országot. De utána számos jelét adta annak, hogy képtelen alkalmazkodni, képtelen levonni a konzekvenciákat: az ország belemerevedett a dualizmusból átmentett keretekbe, és ebben, épp úgy mint a második világháborús tragédiában, a volt kormányzónak aktív szerepe volt. Az tudomány már nem volt szabad és az oktatás ugyan jó alapokat adott, de nem hagyta az embert kiteljesedni: nem véletlen, hogy akármilyen büszkék is vagyunk Nobel-díjasainkra, közülük nagyon kevés, aki magyar állampolgár volt, Magyarországon érte el eredményeit, Magyarországon élt, amikor átvette a díjat.

Orbán Viktor a saját jövőjét pusztítja: az ország nem lesz tudományos központ, nem tud kiemelkedni, nem tudja utolérni Ausztriát, amíg a politika felhatalmazva érzi magát arra, hogy megsértse a tudomány integritását, hogy a teljesítmény helyére a kapcsolatokat, a rendszerrel való kompatibilitást állítsa. A politika és főleg a politikai ideológia nincs és nem is lehet feljogosítva arra, hogy a tudományos eredményeket a saját szája íze szerint alakítsa, vagy figyelmen kívül hagyja.

 

Ha a kutató csak külföldön tud megbecsülést szerezni, ha adminisztratív úton ültetnek a nyakára olyan professzorokat, akik a tizedét sem értik a kutatásának, de mégis az övék lesz a végső szó, ha olyanok képzik őket, akik úgy lettek tanárok, hogy ismerték a megfelelő embert, veszik a sátorfájukat és kimennek, árkon-bokron, vasfüggönyön át. S megint csak elfogjuk érni, hogy "kitántorogjon Amerikába másfél millió emberünk". Egyszerűen nem lesz, aki gyógyítson, nem lesz, aki megalapozza az ipari fejlődést, nem lesz technológia, a magyar tudósok és magyar Nobel díjasok eredményeit úgy kell majd kézzel vissza vásárolnunk, majd megkapjuk német, angol, amerikai, japán vagy épp kínai közvetítéssel, méregdrágán azt, amit Magyarországon is megalkothatott volna, hasznosíthatott volna egy magyar kutató, akit mégis inkább elzavartunk.

Így hogy érjük be Ausztriát? - Talán ha megkérjük őket, hogy várjanak meg minket, nem sok, csak még kétszáz-háromszáz év és ott vagyunk....

2 komment

Karácsony Gergely Főpolgármester

Egy budapesti pofon anatómiája

2019. október 24. 07:50 - Alex_W

Fideszes berkekben a következő két és félévben biztosan mindennapi téma lesznek a 2019-es önkormányzati választások, és az, hogy az előzetes közvélemény kutatások, saját belső felméréseik és egyáltalán, a tuti biztos taktikájuk ellenére hogy szaladtak bele egy ilyen pofonba, különösen ami a Budapesti főpolgármesteri széket jelenti.

Tagadhatatlan, hogy ez a meglepetés nem volt előzmények nélküli. 19-re beért a Momentum és a DK hosszas és következetes pártépítő munkája, megtalálták a saját színeiket, üzeneteiket és hangjukat. Képessé váltak nagtömegek behúzására, vezetésére. Ennek köszönhetően mind a kép politikai erő nagyot lépett előre az EP választásokon.

S bár Karácsony Gergely - akkor még közel sem főpolgármester úr - és a szocik árulásnak tekintették az EP választások sikerét kihasználó DK és Momentum hirtelen elővett ellenjelöltjeit és az újabb előválasztási fordulót, így rá lettek kényszerítve arra, hogy a nyarat aktív kampányolással töltsék. Nem vállalkoznék arra, hogy számszerűsítsem, hogy ennek köszönhetően mennyit nyert a "karigeri" az október 13-i választáson, de tény, hogy lendületből fordulhatott rá az igazi, éles kampányra. Ráadásul - az esztelen Puzsérral szemben - nem azt akarták bizonyítani az előválasztáson kampányoló felek, hogy a másik miért nem alkalmas, hanem hogy ők mit gondolnak Budapestről. Valós alternatívák ütköztek egymással.

De hogy az előválasztás ne csak kidobott pénz és energia legyen, kellett az a már-már államférfiúi magasságokat jelentő mentalitás, hogy sem a Karácsony-, sem a vesztes felek kampány csapata nem sértődött meg, hanem már a következő nap képesek voltak egymással dolgozni, egymás szemébe nézni. Igaz a kampányban sem ástak mély árkokat egymás ellen, de tényleg örömteli volt nézni, ahogy a gyakorlatban megvalósult, mind Budapesten, mind a kerületekben - és a fővárosi mintára vidéken - az egy a tábor - egy a zászló gondolata.

Ezt a világos közös cél, a a jobb és baloldali elemeket egyaránt felvonultató program és csapat, a közös és egységes megjelenés és arculat is elősegítette, s talán ennek köszönhető, hogy alig volt a szövetségből kiugrás. Inkább bele sem álltak azok a helyi szervezetek, ahol olyan helyi politikusok emberek indultak, akik képtelenek voltak személyes ellenérzéseiket félretenni a közös cél érdekében.

A Fidesz túl későn vette észre, hogy nem egy háborgó, kiforratlan 14-es összefogással, vagy egy 18-as koordinációval áll szemben, hanem - legalábbis Budapest nagyobb részén - egyetlen, nagy és egységes ellenzéki szuperpárttal.Remélem ezt a nem hivatalos pártot nem most láttuk utoljára, mert csak így van esélye annak, hogy egy valós alternatíva, egy valós demokrácia, egy valós változás kitörjön végre a NER által megszabott keretekből. 

Szólj hozzá!

Ellenzéki tarolás az önkormányzati választásokon

Győztesek felelőssége

2019. október 14. 18:11 - Alex_W

Tegnapra örömünnepet kovácsolt magának az ellenzék: ahol összefogtak, ahol csapattá tudtak válni, ott nem egyszerűen megszorították a kormánypártot, hanem le is győzték. Mindenkinek köszönöm ezt a szép estét. 

Reggel már úgy éreztem magamat, mint egy box meccs szünetében, amikor a majdnem kiterült, és sok sebből vérző ellenzék összeszedte magát és a negyedik menet végén szédelegve feltápászkodott és bevitt egy gyomrost. Egy nem is akármilyen milyen ütést, amitől egy kicsit az ellenfele is szédelegve vonul a sarokba.

Igen a Fidesz még nincs legyőzve, Orbán ugyan szédelegve zuhant a mostani menet végén a sarokba, de mindenki tudja róla, még összeszedheti magát, és a következő menetben akár egyetlen ütéssel padlóra küldhet mindenkit.

A legnagyobb katasztrófa, ami az ellenzékkel történhet, hogy ott ahol tegnap nyertek, fél év múlva felbomlik a szövetség és hatalmi harcokba fulladva omlik össze az önkormányzat.

Ma ünneplünk, és számba vesszük a győzelmeinket, és szűk két évre szögre akasztjuk a kampányainkat, a következő menetre készülve.

A harcok után egy másik harc kezdődik, a mindennapok harca, az ellenzék megkapta a hőn áhított alkalmat, és bemutathatja, hogy igen is képes kormányozni, nem csak plakátokon és nem csak az ellenzéki színpadokon fontos az ember véleménye, hanem tényleg. A kis emberek kis mindennapjai, választási krumplitól és megafontól mentesen. 

Az ellenzék bemutathatja, hogy a demokratikus értékek melletti összezárás nem csak kampányfogás, hanem valódi és igaz érték. A megválasztottak felelőssége, hogy megmutassák a gyakorlatban, hogy nem az a különbség Fideszes és a ellenzéki között, hogy ki teszi zsebre a pénzt. Az ellenzék megmutathatja, hogy tisztesség és demokrácia mentén tényleg félre lehet tenni a gyilkos ellentéteket, és nem csak akkor segíteni egymást, amikor minden sarokról árgus szemekkel figyelnek a kamerák.

Ha ez bejön, és nem csak Karácsonyéknál, hanem Mindenhol Miskolctól Szombathelyig, ha minden most megválasztott ellenzéki becsülettel teszi a dolgát, és nem a marakodás érdekli: na akkor nem kell majd félni a következő menettől. Akkor majd igaza lesz Gyurcsánynak: ez a Fidesz Waterloo-jának kezdete. De addig még hosszú út vezet.

2 komment

A dunai hajózás biztonsága

In memoriam Hableány

2019. szeptember 08. 16:49 - Alex_W

Amikor 2019. május 29-én a Viking Sigyn összeütközött, s a víz alá nyomta a Hableány nevű városnéző hajót, nem csak az elmúlt évtizedek legsúlyosabb dunai katasztrófája történt, de kis híján elsüllyedt a dunai hajózás biztonságába vetett bizalom is.

A vizsgálat kisebb döccenőkkel ugyan, de sorban szállítja a vizsgálati eredményeket: jelen állás szerint a Viking hajó kapitánya nem volt a helyén, nem figyelte a radart és a forgalmat sem, a hajó gyakorlatilag elszabadulva, magára hagyva, kegyelmet nem ismerve, a hajózási szabályokat megszegve rohanta le a minimális személyzettel hajózó Hableányt.

De az ügynek nem szabad itt megállnia. A 28 áldozat - köztük a hajó magyar kapitánya és matróza - kötelez minket arra, hogy a vizsgálat tanulságait levonva, tegyünk azért, hogy még egyszer ilyen katasztrófa ne ismétlődhessen meg. Különösen, hogy -- bár erre vonatkozó adatok még nincsenek, de szemre legalábbis -- ugyan úgy rohangásznak a folyó budapesti szakaszán a nagy szálloda- és a hozzájuk képest kicsi városnéző hajók, éppen ezért nem kellene megvárni, hogy a Duna legzsúfoltabb szakaszán mindennaposak legyenek az ilyen katasztrófák. Akármennyire is kínosnak érzik az illetékesek, szembe kell nézni a balesettel és változtatni kell a szabályokon. Tartozunk ennyivel a Hableány áldozatainak.

k_6096_dscf8976_190612.jpg

A Dunáról nézve a folyó leglátványosabb városa Budapest, és erre legyünk büszkék. Azt nem kívánjuk - sőt turisztikai rémálom lenne - ha akár a dunai városnézéseket, akár a szállodahajók forgalmát korlátoznánk vagy megtiltanánk. El lehet és kell érni, hogy a Dunán a legkisebb motorcsónaktól, sőt evezős kajaktól a legnagyobb szállodahajókig mindenki biztonságban elférjen. A folyó nagy és hál' istennek a huszonegyedik században minden adott a feladat megoldásához.

Egy hagyományos jól bevált módszer a révkalauz rendszer. Ez azt jelentené, hogy Budapest területére csak olyan hajó haladhat be, aminek a fedélzetén van egy olyan ember, aki az adott tengerpartot-folyószakaszt alaposan ismeri. A révkalauz a szakasz határán felszáll és az egész hajót irányítja egészen addig, amíg a hajó ki nem köt, vagy el nem hagyja a szakaszt. Nagy előnye, hogy kiépítése nem kerül milliárdokba. Ám valószínűleg nincs elég hajózási szakember, aki ismerné a Duna budapesti szakaszát, így nem jutna révkalauz a szakaszon manőverező mintegy húsz-harminc-negyven nagyobb hajóra.

Egy gyors internetes keresés, és látható, hogy nem is egy cég foglalkozik olyan rendszerek fejlesztésével és építésével, melyek lehetővé teszik a hajók valósidejű, méterpontosságú követését és irányítását. Ezek a rendszerek lehetővé teszik egy központban ülő operátornak, hogy figyelmeztesse az egymást veszélyeztető hajókat, az aktuális helyzet alapján engedélyezzen vagy tiltson manővereket, mozgásokat. Tulajdonképpen nagyon hasonló az egész a sokak által ismert légi irányítási rendszerhez, csak épp vízen, hajókkal. Ennek kiépítése nem olcsó, jó pár milliárdba kerül, de az emberélet ennyit megér.

Persze egy központi forgalomirányítás csak akkor ér valamit, ha van karja: ha a vízirendészet is kap annyi erőforrást és fejlesztést, hogy mind a személyi, mind a tárgyi feltételei adottak legyenek ahhoz, hogy perceken belül ott tudjanak lenni bármely, a szabályokat megszegő hajónál. Magyarul: több és korszerűbb motorcsónak és több vízi rendész kell.

A több vízi rendész már csak azért is kell, mert láthatóan a dunai hajók igyekszenek lazán értelmezni az előírásokat. Gondolok itt arra, hogy a hírek szerint a Hableány sem teljes személyzettel indult útnak, s ugyan ennek elhanyagolható szerepe volt a balesetben, ráadásul még megy a vita a cég és a hatóság között, hogy a minimális személyzet számának értelmezéséről: a cég szerint a hajóbizonyítványba írt számot az utasok számával kell arányosítani. A szükséges személyzet jelenlétét csak is sűrű, személyes razziákkal lehet ellenőrizni.

A lényeg, hogy létezik olyan rendszer, amiben valószínűleg időben ki lehetett volna szűrni, hogy a Viking ukrán kapitány a nem a forgalommal törődik és figyelmeztetni lehetett volna mind Jurij Csapliszkij kapitányt, mind a körülötte hajózókat a balesetveszélyre. Ezzel jó eséllyel megmentve 28 ember életét.

Biztonságosabbá kell tenni a dunai vízi közlekedést, különösen a folyó legszebb szakaszán, hogy valóban kifejezzük tiszteletünket a Hableány koreai és magyar áldozatai felé.

32 komment

Fidesz válik a Néppártól az EP választások után

A Fideszre adott szavazatok semmit sem érnek, csak Magyarországot pusztítják

2019. május 18. 09:39 - Alex_W

Orbán Viktor keresi a konfrontációt a saját pártcsaládjával: azokkal, akik eddig megvédték. Nem tetszett a véleményük, amit addig ignorált, hogy felfüggesztették; s így már nem tetszik a Néppárt által Európai Bizottság élére szánt Weber sem.

orban_sargentini.jpg

Orbán Viktor hallgatja Sargentini képviselő asszonyt az Európai Parlamentben -
Ekkor még a Néppárt jelentős része támogatta.

 

Egyszerűen nem bírja megemészteni, hogy az európai országokban nem szokás olyan politikai árkokat ásni, ami a politikán kívül is hat, amin családok és barátságok mennek szét, ami annyira polarizálja az életet, hogy emberek inkább nem is beszélnek politikáról, csak beszélőviszonyban maradjanak. Európában az együttműködés a jelszó - a jobb és baloldal szélsőségek nélkül, közös munkával elérhető legnagyobb közös hasznot keresi.

Mindeközben Orbán természetesen találkozik a neki rokonszenves Salvinivel, és mindenkivel aki osztja azon nézetét, hogy csak is egy elnyomáson alapuló Európa lehet az Unió jövője. Az sem érdekli őt, hogy az egyetlen olyan ország, ahol tényleg stabilan és hosszútávon felmaradt az elnyomás alapú politika az Magyarország: mert csak mi hagytuk, hogy Orbán leszűkítse a magyarság fogalmát: mindenki érez, hogy csak az Orbán-kegyelt milliárdos, és a határon túl született lehet magyar.

Megjegyzés: Salvini pártja amilyen zajos sikert aratott Olaszországban, olyan gyorsan kapja mostanában a pofonokat. Érzi, hogy kell(enének) a látványos sikerek, különben a hatalma összeomlik.

Tagadhatatlan, ha Orbánt és a 12-14 Fidesz-delegált EP képviselőt maga mellé tudná állítani, talán saját pártja nem esik szét - olyan gyorsan.

Magyarország lakosság száma alapján jelenleg 21 képviselőt küld az Európai parlamentben, de ha a kormánypárt által gerjesztet utálatos légkör marad ebben az országban lassan ideje lesz újraosztani a helyeket: 9 millió alatt eljön a pont, amikor már nem jár ennyi képviselő.

Ebből a 21-ből az Orbán vezette Fidesz és láthatatlan, ám annál hangosabb szövetségese, a KDNP nevű szellempárt összesen 11-15 helyet vihet az eredménytől függően. 15 hely a 750 fős Európai Parlamentből. Nem mindegy tehát, hogy ez a 15 fő, a küldöttségünk kétharmad melyik frakciónak lesz a tagja.

Nem mindegy tehát, hogy a támadott, a javaslatot tevő, vagy tárgyalási pozícióban az ember mögött az Európai Néppárt majd 200 mandátumnyi ereje áll, vagy csak egy 25-30 fős szélsőjobb frakciócska. Ráadásul a szélsőjobb önmagával sem képes megegyezni és két ilyen frakció lesz: egy Salvini-féle és egy Le Pen-féle. Az esetek többségében ezeket a frakciókat ugyan meghallgatják, de mivel a három nagy: a Szocialisták, a Liberálisok és a Néppárt együttesen dominálni tudja a döntéseket, az egyeztetések általában csak a három nagy között folynak. És ebből akkor Orbán kimarad.

Még az is elképzelhető, hogy mind a 12-15 Fideszes képviselő a függetlenek közé kerül: Ott fognak a padsorok szélén ülni a sarokban - szimbolikusan és valóságosan is.

A Néppártnak nem fog fájni Orbán páros lábbal történő kirúgása: ha még a választások előtt megtennék gyanítom sokkal több helyet nyernének, a Fidesz kritikus európai országokban, mint amennyit a Fidesz ad nekik. Sőt a párt sokkal könnyebben figyelhetne a fontos célokra, ha megszabadulna a kritikáktól, amit a magyar törpediktátor miatt kap.

fb-fidex.png

Fidesz Exodus

 

De Magyarországnak érdeke, hogy minden pártcsaládban, így a Néppártban is legyen magyar képviselő. Csak így lehet biztosítani, hogy mi magyarok benne legyünk, hozzászólhassunk, alakíthassuk az Európai Parlament javaslatait. Ehhez persze Orbánnak is szembe  kellene néznie a valósággal, ám ebben sosem volt jó, sőt egyre messzebb sodródik a politikai, társadalmi, európai realitásoktól. Elég ha csak a cikk elején emlegetett helyzetre gondolunk: Orbán Viktor hasonlatossá lett az ernyőjét szakadó esőben saját kezével szétszaggató emberhez.

345 komment

Fidesz felfüggesztve

Orbán lefocizva

2019. március 22. 10:41 - Alex_W

Arra fogadni lehetett, hogy a kampány alatt elszigetelik a Fidesz kínos ügyeit az Európai Néppárttól. Az Orbán szavaival egyszerűen csak "hasznos idiótáknak" nevezettek ugyanis - az előbb említett miniszterelnökkel ellentétben - tudnak kettőig számolni: pontosan látták, hogy a Fidesz politikája miatt több mandátumot veszítenek, mint amennyit a magyaroktól kapnak.

Manfred Webernek pont ezért volt lényegtelen, hogy a Néppárt függeszti-e fel a Fideszt, vagy fordítva, a Fidesz a Néppárti tagságát, mert neki csak annyi kellett, hogy Orbán ne szólhasson bele a Néppárt kampányába, hogy a közelgő Európai Uniós parlamenti választásokon ne legyen téma, ne nőjön a fejére Orbán.

fb-fidex.png

Egyszersmind egy jelzés volt a magyar miniszterelnöknek, hogy nem tudja áttörni az üvegplafont, belőle nem lesz Donald Tusk, semmi keresnivalója az európai politikai színtéren.

De változik-e attól valami, hogy Orbán Viktor nemes egyszerűséggel lefocizta saját magát és pártját az európai politikai pályáról?

Nos az Európai Néppárt további lépései attól függnek, hogy Weber számításai bejönnek-e, a felfüggesztés tényleg minimalizálja azokat a károkat, amiket Orbán okozott az európai keresztyén-konzervatív erőknek. Ha a pártszövetség várakozáson alul teljesít, akkor valószínűleg a bölcsek tanácsa kétharmaddal fogja seggbe rúgni a Fideszt, Orbánt és amúgy Webert is, hogy öröm lesz nézni. Ha legalább a várakozásokat fogja tudni hozni az EPP, Orbánnak akkor is fájdalmas gesztusokat kell gyakorolnia ahhoz, hogy a pártcsalád része maradjon.

Rövidtávon sok következménye nem lesz - azon kívül, hogy elbúcsúzhat attól az álmától, hogy valaha is az egész kontinensnek (a) vezető politikusa legyen.

De ezen kívül nem lesz semmi: a híveinek megmagyarázza, sőt! Az első felmérések alapján sikerült aktivizálni a szavazóit. Mint egy szektavezető: mindig áldozatnak tudja magát feltüntetni. Talán, ha kizárják, de addig kellemetlenül hosszú ideje van, hogy a nyilatkozatok manipulálásával megágyazzon ennek a lehetőségnek.

Pedig önmagában az, hogy egy meghatározó magyar pártot - sőt a kormánypártot! - azért kell vizsgálni, hogy mennyire tartja be az európai demokrácia szabályait: önmagában katasztrófa. A sokat idézett osztrák esetben Jörg Haider  nem kancellár volt, csak Schüssel koalíciós partnere, mégis egy időre kirekesztették az országot az európai politikából.

Jörg Haider vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 1999-ben a választásokon második lett, így lett a keresztyén-konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) koalíciós partnere Wolfgang Schüssel kancellársága mellett. Haider személye nyílt idegenellenes és nacionalista beszédei miatt nemzetközi tiltakozást váltott ki, és vizsgáló bizottságban véleményezték a kialakult koalíciót és az ezzel járó kockázatokat. Haider - bár tagadta - 2000-ben távozott az osztrák szövetségi politikából. 2008-ban meghalt.

Weber nem fog energiát fordítani egy kampány közepén, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba. Egyértelmű nyilatkozatok helyett a "mindenki magyarázza úgy, ahogy akarja" politikát választotta.

A magyar ellenzéknek kell(ene) kihasználni a megingást és a kormányfő sebzett önérzetét kihasználva további hibákba hajszolni. Így hosszabb távon talán elmondhatnánk, hogy íme, ez a vég kezdete. De lássuk be, az ellenzék meglehetősen nagy fázis késésben van az eseményekhez képest és a helyzet kihasználása olyan, mint a magyar válogatott: egyszerűen pocsék.

Pedig Orbánnak mostantól papírja - igaz brüsszeli papírja - van arról, hogy nincs demokratikus értékrendje. Papírja van arról, hogy egyszerűen képtelen bárkivel együttműködni. Papírja van arról, hogy önérzete mind országánál, mind pártjánál fontosabb. Papírja van arról, hogy nem tartozik a sikeres jobbközép pártokhoz, olyan erősségekkel kell majd körbebástyáznia magát, mint Marine Le Pen, aki olyan sikeres nemzeti mozgalmat alapított, hogy talán 10 képviselője is van a teljes francia parlamentben. Ráadásul a miniszterelnök - bár szívesen hangoztat szélsőjobboldali szlogeneket - mindig is szívesen mutatkozott a néppárt nagyjai között és mindig derogálónak, csőcseléknek nézte a szélsőjobbot.

Orbán Viktor személyes politikáját illetően nem számíthatunk nagy változásra: marad a látszólag idegenellenes, atlanti-moszkovita politika, a versenyképesség és az ország tudásbázisainak további erodálása, a stadionépítési láz, az egészségügy problémáinak és a szegényeknek a semmibevétele. A botrányt kiváltó CEU valószínűleg távozik, csak akkor maradhat, ha a Fidesz ezzel válthatja Orbán Viktor félévenkénti csoportkép-szereplését az EPP prominensei között. 

Maradni fog a haveri demokrácia, a fékek és ellensúlyok nélküli, kiüresített demokratikus keretek között megvalósított félautokrácia.

Kommunikációban marad a brüsszelezés - és most már senki sem mondhatja meg nekik, hogy Brüsszel csak egy város, hisz egyszer ülésezett az Európai Néppárt a városban, és rögtön felfüggesztették a keresztyénség hős, 170 centis védelmezőjét, Európa védőpajzsát, a mindenhol lógó öltönyök divatdiktátorát, a néppárt pocakos  a vezért, aki hősiesen szembeszállt a liberalizmussal: Orbán Viktort!

És még Szlovákiától is kikapott a magyar válogatott.

 

275 komment
Címkék: FIDESZ EPP Néppárt

Nagy Blanka

El a kezekkel!

2019. január 17. 05:54 - Alex_W

Nagy Blanka kiskunfélegyházi középiskolai tanuló felszólalt egy tüntetésen, kifejezve, hogy nem ért egyet a kormány politikájával. 

Én alapvetően ilyenkor büszke vagyok, hogy a mai fiatalok milyen éretten használják a fejüket, sokkal, de sokkal érettebben, mint például én tettem az ő korukban. 

nagy_blanka_budapest_2019_01_05_444_youtube_fit_800x10000.jpg

Persze ahogy Simicskának, úgy neki sem nézi el az orbáni rendszer, hogy a kormányfőtől független gondolatai, önálló nézőpontja és véleménye van. Annak rendje módja szerint be is támadta a teljes sajtó. Mintha bármi közük lenne a hölgy középiskolai eredményeihez.

De ha már a kedves kormánypárti sajtó így felhozta: vajon Bayer Zsolt főfirkász úrnak milyenek voltak a középiskolai eredményei? Mert hogy mára odajutott, hogy még az egyszer egyet is egyezteti előbb Orbán Viktorral, az is biztos. Vagy milyen eredménnyel vizsgázott a jogi egyetemen Orbán Viktor, aki saját bevallása szerint nem is akart egyetemista lenni, csak még a magyar foci színvonalához képest is tehetségtelen volt?

Vagy emlékeznek még Deutsch Tamásra, aki már sportminiszter jelölt volt, mire diplomáig jutott? Esetleg önök nem kíváncsiak arra, hogy a nemzeti illiberális helyesírás verseny győztes tollának, Schmidt Pálnak milyen érdemjegye volt magyar nyelvtanból?

Vagy nem akarunk csámcsogni az Orbán gyerekek, sőt unokák bizonyítványán?

Persze, mert van egy határ. Például itt is, amitől a kormánypárti sajtó - beleértve a főtollnok Bayert is - már réges-rég távolodik, csak épp a rossz irányba.

De nem is a bizonyítvány a lényeg. Mert érdekes módon a kormánypárti sajtó érdemben nem mert belekötni Nagy Blanka beszédébe. Azzal nem mer vitába szállni, mert  még a végén kiderül, hogy a tények alapján - az ő szemszögükből nézve - egy liberális, bukásra álló fiatalnak van igaza. Márpedig hogy ne neki legyen igaza, egy miniszterelnök - legalábbis a Fidesz olvasatában - nem engedheti meg.

Viszont az a minősíthetetlen, szemtelen, határtalan, aljas és képmutató támadás sorozat, amit megengednek maguknak a Közép-európai Média Alapítvány sajtótermékei, az egyszerűen vérlázító. Mert lehet hogy megszokták, hogy a felnőttekkel azt csinálnak, amit akarnak, a magyar munkavállaló lehet, hogy nem mer kiállni a rabszolgatörvény ellen, mint szamár hagytuk hogy elvedd a szabadságot, de a gyerekeinket ti csak hagyjátok békén.

Különösen ha hozzátesszük, hogy ha az Orbán vagy bármely társa a kezdőmondat első negyedénél a szedte volna darabokra a sajtót, ha a saját gyerekét érte volna ilyen támadás.

488 komment
Címkék: nagy blanka

S. is G?

Simicska - Orbán: A szakítás

2019. január 14. 10:00 - Alex_W

A  Direkt36 és a 444 összerakta a Simicska és Orbán szakításának a teljes történetét egészen a HírTV átvételéig és az oligarcha feltétel nélküli kapitulációjáig.

Nem akarom megismételni a sztorit, ami amúgy is nagyrészt a szemünk előtt zajlott, bár sokkoló így egyben s egészében elolvasni.

Ha nem ebben az országban élnék, akkor már sorban állnék a megfilmesítés jogáért.

simicska-orban.jpg

Csak néhány momentumot emelnék ki: Simicska - bár valószínűleg megúszhatta volna vele a háború felét - nem zárta be az Index portált, sőt amennyire lehetett biztosította annak függetlenségét. És a mint az ősszel elindult támogatási akció is bizonyította, az portál képes biztosítani a megélhetését a piacról, de adott esetben magán finanszírozásból is. Mert mindenki elismeri, hogy szükség van egy személyeskedéstől mentes, objektivitásra törekvő sokszor az ellenzékkel szemben is kritikus sajtóra.

Az is világít a cikkből hogy Orbán sosem képes munkatársként tekinteni senkire sem. Mert bár Simicska volt az, aki 1998-ig és 2002 és 2010 között ételt adott a Fideszeseknek - vedd szó szerint: akinek nem volt más, az egy, az oligarchához köthető cég fizetési listáján szerepelt - abban a pillanatban megtört a "barátság", hogy Simicska önálló véleményt kezdett hangoztatni, ami nem volt feltétel nélkül Viktor véleménye alá rendelve.

Kicsiben ez ismétlődött meg Lázár  János esetében is: amikor az önálló vélemény utat tört magának a miniszterelnökséget vezető miniszternek is távoznia kellett.

Magyarul: a miniszterelnöknek nincsenek barátai, csak szolgái. Orbánnal kapcsolatban nem biztosíték a barátság, nem biztosíték a több éves lojalitás és hűség, csak az, ha valaki kikapcsolja az agyát - lehetőleg még azt is Orbán vezérli, hogy mikor lélegezzen.

Szólj hozzá!

Egységes ellenzéki tüntetések

Lehet-e fokozni a nyomást?

2019. január 07. 08:03 - Alex_W

Hibás a cím, mint ahogy a tegnapi ATV-s Heti Napló kérdése is inkább kötözködő: meg lehet-e szervezni egy országos sztrájkot január 19-re?

nem lehet, kell

Nincs más megoldás. Ha az ellenzék egy kicsit is komolyan gondolja, hogy visszaszerzi az emberek politikusokba vetett bizalmát, ha a szakszervezetek kicsit is komolyan gondolják tagjaik és egyáltalán a dolgozók érdekeinek képviseletét, ha a pártok valóban felmondják a látszat demokrácia alkuját a NER-rel, ha a képviselők kicsit is komolyan gondolják a parlament lépcsőjén nyilvánosan letett esküjüket, akkor ez nem kérdés. Le kell állítani az országot.

Amikor még nem Orbán Viktor bitorolta a miniszterelnöki széket, akkor egy bizonyos Gaskó István az egyik legkisebb vasúti szakszervezet vezetője sikeresen okozott nagyobb fejfájásokat az országnak, amikor sztrájkokat hirdetett. Pedig ő csak vasutasokat képviselt, s még köztük is csak egy törpe kisebbséget, mégis sikerült neki olyan nyomás alá helyezni a kormányzatot ami jelentős visszakozásokra kényszerítette a rendszert.

Apró betűs megjegyzés: Gaskó érdekes módon csak a sokat átkozott "ballib"  kormányzás alatt volt aktív a sztrájkok szervezésében, 2010 óta csak azzal került be a sajtóba, hogy a gyanú szerint lenyúlta az által vezetett szakszervezeti szövetséget.

Szóval a példa adott.

1 komment

Nemzeti ima

2018. december 17. 17:26 - Alex_W

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, s nem a miniszterelnöki bársonyszékben, szenteltessék meg a Te neved a miniszterelnöké helyett!

Váltsa fel a NER-t a Te országod, hogy ne politikusok, és álnok számítók hirdessék a Te akaratod, hanem mint a mennyben, legyen úgy Magyarországon is.

A mi mindennapi kenyerünk ad meg nekünk ma, a stadionjainkba úgyis beletörik a fogunk.

Bocsásd meg a mi vétkeinket és azokat is, amiket a Fidesz erőltetett ránk.

Ne vigy minket anarchiába vagy korrupcióba, de szabadíts meg a bársonyszéket bitorló képmutatóktól!

Végre legyen Tied az ország, a népé a hatalom, s akkor lesz dicsőség.

Mindörökké, ámen.

1 komment

Sürgősségi Betegellátó Osztályok

Vészhelyzet

2018. november 22. 12:38 - Alex_W

A nap legújabb vicce: Kórházszövetség elnöke szerint a Sürgősségi ellátás a betegek miatt omlik össze a Sürgősségi Betegellátás - írja a Magyar Idők

A megoldás a kevesebb Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) lenne...

Szóval tetszenének inkább meghalni, mintsem elmenni a kórházba, értem?

Persze sem a Magyar Idők, sem a Kórházszövetség nem vette a fáradtságot hogy A-Z átnézze a teljes  problémát.

Első: az SBO-k sűrűségét a mentéshez kell igazítani. A kevesebb osztály szükségszerűen maga után vonja, hogy nem csak azoknak nehezebb bejutni, akik csak foglalni akarják a rendszert, hanem azoknak is, akiknek valóban szükségük lenne rá. Az országban mindenhol vannak olyan pontok így is tömegesen állnak olyan települések, ahonnan kész bűvészet eljutni az SBO-khoz, mert a kijelöléskor még véletlen sem vették figyelembe a megközelíthetőséget. Ez igaz Budapestre és vidékre is. Apropó vidék: tudták, hogy Magyarország peremvidékein sok helyen a szomszéd ország sürgősségi kórháza közelebb van, hamarabb megközelíthető, mint a hazai? A kevesebb SBO másik oldala a több, jobban felszerelt fiatalabb mentőautó és a több mentő helikopter.

Az másik, hogy a Sürgősségi Betegellátó Osztály egyben a legfontosabb betegirányító is, képletesen a kórház kapuja. Persze ez nem jelenti azt, hogy a szakellátáshoz egyfajta gyorsító sávként kell működnie. Elegendő számú orvos esetén ennek nem is szabadna problémát okozni, mert a katasztrófák miatt az SBO-kat mindig felül kell tervezni. Így békeidőben, napi szinten sosem szabad előfordulnia, hogy az osztály, az ellátás összeomlik.

Az egészségügyben az orvos-, asszisztens- és nővérhiány generális. Ha végre hozzányúlhatnánk a szent teheneinkhez, ha végre egy igazságos, ha a főorvosok luxus-autókereskedőit kevésbé támogató rendszert tudnánk felépíteni, akkor a létszámmal sem lenne semmi gond. Persze hozzáteszem, a Kórházszövetségben lényegében mindenki főorvos. Márpedig, ha nem a nem szabdalást, hanem a tisztességes ellátást, a biztonságos ám lehető leggyorsabb felépülést támogatnánk, ha a főorvosok, szakorvosok és a rezidensek; a z orvosok és ápolók közti bérolló csökkenne, és mindenki tisztességes, szaktudásához, lelkiismeretes munkájához mért bért kapna, akkor nem kellene orvos- és nővérhiányról beszélni.

Szólj hozzá!

1956. október 23.

Egység a jövőnkért

2018. október 23. 15:34 - Alex_W

Ma mindenki elmondja a maga 56-os beszédét. Ma mindenki úgy tesz, mintha ott lett volna. Ma mindenki a harcolt a Corvin-közben, mindenki vállvetve harcolt Maléter Pállal. Manapság mindenkit elítéltek, sőt majdnem kivégeztek forradalmi cselekedeteiért.

S Isten tudja, mikorra fog lemosódni az a rengeteg hazugság, ami az elmúlt hatvan évben rakódott az ötvenhatos forradalmárok alakjaira.

 

time_manoftheyear_1956_lg.jpg

Time címlap 1957. január 7.-én

 

 Mesemondás!

Lehetett is az valaha!

Hogy egy kicsiny, elszigetelt országnak rokontalan nemzete valaha saját haderejével, kilenc oldalról rárohanó támadás ellen védelmezte volna magát, diadallal, dicsőséggel!

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai

Pedig az október 23.-i forradalom nem kommunisták ellen szólt fel, nem akartak privatizációt és nem akartak Fidesz-féle demokráciának álcázott maffiaállamot sem. Mindössze az önrendelkezést akarták visszaszerezni, mindenféle személyi kultusz, s megszálló szovjet csapatok nélkül. Nem többet: csak azt, hogy mi rendelkezzünk a saját jövőnkről, s ne kívülről, vagy belülről jövő hatalmasságok limitálják lehetőségeinket.

Nagy Imre sosem tagadta meg hithű kommunista mivoltát, s ez volt a legszebb a forradalomban. A szabad önrendelkezésünk visszaszerzéséért mindenki összefogott, összeállt. Legyenek kommunisták, szocialisták, kisgazdák, vagy dolgozók, egyszerű egyetemista diákok, vagy bármely más nemzeti formáció tagjai, a cél érdekében képesek voltak együttműködni. Nem borultak egymás nyakába,, nem bocsátottak meg a másiknak automatikusan, nem szerették egymást, s nem féltek attól, hogy összemossák őket, de a cél egybekötötte mindegyikük akaratát és lelkét.

Október 23.-n nem Nagy Imrét ünneplem, nem Göncz Árpádot, Maléter Pált, Mécs Imrét, vagy a többi híres vagy ismeretlen szereplőjét a forradalomnak, hanem azt a ritka történelmi pillanatot, amikor a nemzet jövőjéért, a nemzeti önrendelkezésért összefogott kommunista és kisgazda, egyetemista és ipari tanuló, munkás, értelmiségi és katona. Ezt nem kellett volna elfelejteni.

1 komment

Sargentini-jelentés

Halvány reménysugár

2018. szeptember 14. 05:06 - Alex_W

A Sargentini jelentést ünnepelni jó, de ez nem győzelem, főleg nem az ellenzék győzelme. A Jelentés annyi amennyi: hivatalos dokumentum arról, hogy az Európai Parlament, az európai emberek nép képviseleti szerve szerint Orbán Viktor sikeresen bontotta le a jogállamot, sikeresen építette ki az illiberális demokráciát, ami viszont pont annyira demokratikus, mint amennyire a az NDK volt.

Meg kell jegyeznünk, hogy a jelentés elfogadása sokkalta inkább néppárti tűzoltás, mert egyre több képviselő szembesült azzal, hogy a hazai választó számon kérik, hogy meddig tűrik, hogy a magyar miniszterelnök segget csináljon a szájukból. Hogy az utóbbi időben a jobb oldali keresztyéndemokrata - nemzeti konzervatív pártok mind várakozáson alul szerepelnek Orbánnak (illetve annak, ahogy a magyar miniszterelnököt kezelik) is jelentős szerepe van. Emiatt a számonkérés miatt volt az, hogy olyanok,, akik korábban Orbán-barátoknak mutatták magukat, most mégis megszavazták, vagy a jelentés megszavazására szólítottak fel, mint Sebastian Kurz osztrák kancellár.

fb-fidex.png

S épp ezért reménykedek abban, hogy az Európai Néppárt végre kizárja a Fideszt tagjai közül.

A Sargentini-jelentés ugyanakkor nem jelenti Orbán végét, legalábbis látványos bukását semmikép. Az a bizonyos hetes cikkely egy ponttal tovább lépett, most már a Tanácsnak foglalkoznia kell a magyar jogállamiság helyzetével. Ez Orbán szemszögéből egyetlen dolgot jelent: mindig jóban kell lennie azzal, aki az adott fél évben a Tanács elnöke. Ezt azt jelenti, hogy januárig pont Kurz és az osztrák EP választási kampány startja fogja eldönteni, hogy Orbánnak még idén, vagy csak a választások  után kell megjelennie a Tanács előtt.

Mondjuk érdekes helyzetben lesz, mert Ausztriát majd Románia fogja váltani és lássuk be Tusnádfürdő minden évben felbőszíti a román kormányt. Lehet, hogy ők - EP kampány ide - EP kampány oda -, most puszta revans-vágyból is megmorzsolgatják a kárpáti géniusz tökeit.

Románia után a liberális Finnek jönnek majd azok a Horvátok, akik vérig vannak sértve Hernádi ki nem adatása, de főleg az INA miatt. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Tanács elfogja kapni még párszor Viktort.

És még egy: most ugyan a lengyelek (és csehek) fogadkoznak, hogy blokkolnak mindent, ami Orbán ellen készülne a Tanácsban, de lássuk be, ha választaniuk kellene Németország és Magyarország között, akkor mégis csak az előbbi a fontosabb szövetséges. Ez inkább csak tesztje annak, hogy van-e az ügyben valamennyi zsarolási potenciál. Amikor szavazni kell, cseppet sem fognak számítani a mostani nyilatkozatok, csak az számít, hogy kivel járnak jobban: Orbán szégyenpadjával, vagy Németországgal és Franciaországgal ápolt jó viszonnyal.

S kis hazánkban fog-e változni valami? - Nincs sok esély rá, de van egy halvány reménysugár.

Az ellenzék természetesen euforikusan győzelemmé fújta fel a jelentés elfogadását, pedig ez még messze van attól. Az EP nem szólítja fel Orbánt lemondásra, nem teheti meg és nem is akarja - ezt nekünk kell megtenni. Mindenestre a baloldali ellenzék közös Bem téri tüntetése most vasárnap biztató jel - különösen ha még hétfőn sem akarják a pártvezérek egymásban forgatni meg azt a kést, aminek már rég a kormány pártban lenne a helye.

Nem elég az EP-ben megverni Orbánt, itthon is meg kell.

Ám demokratikus jobboldali párt hiányában még mindig nagyon kevés esélyét látom annak, hogy a NER lebontása elkezdődjön.

De az is igaz, hogy azt is meg kell becsülni, ha legalább baloldalon kitör a békesség és közösen tudnak szervezni valamit, talán majd közösen tudnak harcolni valamiért. E halvány eredményhez is három vereség és egy Orbán-rezsim kellett.

Rengeteg - s főleg közösen elvégzett - munkával persze tényleg kellemetlen helyzetbe hozható a jelentés nyomán Orbán, s reméljük vasárnap kiderül, hogy legalább az egy politikai oldalon állók hajlandóak-e végre erre a közös munkára.

115 komment

Márki-Zay Péter is összefogást hirdetett

Össze kéne fogniuk az összefogást akaróknak

2018. augusztus 24. 18:26 - Alex_W

Nem minősítem Máki-Zay Péter augusztus 20-i beszéde mögött vajon mi húzódhat, mert elegem van az önjelölt, vagy kikiáltott ellenzéki megváltókból.

Ám ettől a - most még mellékes - sugallattól eltekintve MPZ-nek igaza van, mint ahogy Gyurcsánynak is az volt, amikor fél évvel ezelőtt a kampányban, szóról szóra ezt mondta: egy ellenzéki egy fideszes ellen.

De ennél ő sem ment tovább. Nem is mehet. Mert ugyan úgy, mint Gyurcsány, Márki-Zay sem képes, vagy egyszerűen gyáva a tabuk ledöntéséhez. Azt kimondják, hogy egy az egy ellen győzhető le a Fidesz, de azt nem, hogy ez tulajdonképp mit is jelent.

Mert a teljes összefogás nem azt jelenti, hogy majd én indítom a szimpi srácaimat és a többiek, mint szorgos kiskatonák, rám szavaznak. Nem, így a fidesz működik.

A teljes összefogás azt jelenti, hogy felelősséget vállalok a másikért. Az őszinte jobboldal felelős, hogy milyen baloldal van az országban, mint ahogy a baloldal is felelős azért, hogy milyen jobboldal van az országban. És mind a kettő felelős azért, hogy Orbánisztán van, létezik, s hogy a magyar miniszterelnöknek ezen a nyáron csak amiatt fájta a feje, hogy milyen színű legyen a kormánytagokat szállító csapatszállító repülőgép berendezésének a színe. Bézs, vagy valami oroszosabb, ami Trumpnak és Putyinnak egyaránt megfelel?

Itt a blogon már mutattam egy technikai megvalósítását annak az összefogásnak, ami legyőzhetné a Fideszt, de vajmi kevés visszhang volt rá. Talán nem is kell, mert tényleg nagyon technokrata volt. De lenne egy fontos üzenete van az egyszeri magyar embernek is, legyen az nyugdíjas, vagy fiatal, nemzeti vagy liberális, jobb- vagy baloldali: legalább olyan fontos arról beszélni, ami összeköt minket, amiben egyetértünk, mint amennyire fontos hallatni az egyedi hangunkat.

És igen balról el kell fogadni, hogy a Jobbik demokratizálódott, és tulajdonképpen az egyetlen demokratikus jobboldali párt, amit egyenlőre nem sikerült szétmorzsolnia a Fidesznek. (S igen, ebben a pillanatban és  végleg leírtam az LMP-t). Mint ahogy jobb oldalt sem kell szégyenleni, ha valaki szóba áll, beszélget, barátkozik, vagy épp politikai szövetséget formál baloldali vezetőkkel - legyen szó akár Karácsonyról, vagy Gyurcsányról vagy akárki másról.

Mert a következő választás nem a migránsokról fog szólni, hanem mint az idei: végre, több mint egy évtized után magára találnak e a demokratikus erők a magyar választáson, vagy  folytatódik a nyitott rejtett diktatúra, a kevesek istenítése, "a nem tetszik, hát el lehet menni" mentalitás ebben a szedett-vetett, jobb sorsa érdemes kis országban.

Vagyis arról, hogy összefognak-e mindazok,a kik összefogást akarnak.

1 komment

Széljegyzet

Hatalom átvétel a HírTV-nél

2018. augusztus 08. 17:17 - Alex_W

Nem írtam arról, hogy mi történik a HírTv-nél, mert az a csatorna és a tulajdonosok belügye. Az ellenzékhez meg végkép semmi köze sincs, nem a HírTv-n múlik, hogy az ellenzék meg tud-e jelenni a médiában vagy sem.

Sőt, igazából csak az ellenzéken múlik, mikor vesz saját kezébe sa közbeszéd irányítását, mikor tanulja el a régi Fidesztől, a régi Simicskától a média csinálás receptjét. S itt eljutottunk idei matránkhoz: az ellenzék képtelen bári olyat csinálni, ami meglepheti Orbánt, az ellenzék képtelen NER-en kívül gondolkodni.

Az ellenzéknek média kell, hát csináljon magának. Eleink akkor is megoldották, amikor csak állami média létezhetett szigorú propaganda követelményekkel, csak akkor szamizdatnak hívták. Ma - legalábbis törvényileg - szabadon lehet alapítani médiumot.

Ha az ellenzéknek sajtó kell, akkor csináljon magának. El lehet tanulni a Fidesztől a média csinálás fontosságát és annak művészetét: olyan politikát kell csinálni, hogy egy elkötelezett pénzember elhiggye neked, hogy lesz akkor a közönséged, hogy állami hirdetések nélkül is legalább nullszaladós lesz ez a kaland neki.

A média ugyanis pénzkérdés és ez nem is baj, jobb fokmérője a politikának bármely közvélemény kutatónál.

5 komment

Egy alkotmánymódosítás margójára

Annyi mindent be lehetne tiltani

2018. június 13. 10:08 - Alex_W

Annyi mindent lehetne tiltani.

Be lehetne tiltani a politikai célú gyűlöletkeltést, be lehetne tiltani a szegények utálatát.

Be lehetne tiltani a zsidózást, a romázást, a libsizést.

Be lehetne tiltani a szocizást, a gyurcsányozást, a vonázást.

Be lehetne tiltani a sörivást a meccseken, be kellene tiltani a politikába avatkozó szurkolói csoportokat.

Be kellene tiltani a gyűlölködő politikusi beszédeket. (Ha azok nem a gyűlölet ellen gyűlölködnek).

Be kellene tiltani a politikát a hálószobában, az iskolában és óvodákban.

Be kellene tiltani az iskolások kivezénylését a politikai pedofíliát.

Be kellene tiltani a politikusi képmutatást.

Be kellene tiltani a piszkos buszokat és be kellene tiltani a még piszkosabb vonatokat.

Be kellene tiltani a felsővezeték szakadást, be kellene tiltani a vonatkésést.

Be kellene tiltani az arrogáns buszvezetőket, be kellene tiltani a szemét főnököket.

Be kellene tiltani a galambok etetését, be kellene tiltani a járdán hagyott kutyagumikat.

Be kellene tiltani a az utcán szétköpködött rágógumikat.

Be kellene tiltani a közpénzen fenntartott SuperB-éket és Audi A8-okat.

Be kellene tiltani a miniszterelnök soronkívüliségét az SZTK-ban, be kellene tiltani, hogy az állami vezetők külön egészségügybe járjanak, mint a közemberek.

Be kellene tiltani politizáló papokat, be kellene tiltani a politikus egyházfikat.

Be kellene tiltani a egyházi iskolák extra állami támogatását.

Be kellene tiltani a buszon gyűlölködő időseket.

Be kellene tiltani a miniszterelnöki konvojt.

Olyan sok mindent be lehetne tiltani. 

De a szegénységet nem.

 

4 komment

Választások után pártszakadások

Lehetne ennél is kisebb?

2018. május 21. 20:14 - Alex_W

Valahogy az ellenzékhez nem jutott el a választási eredmény. Vagy ha eljutott, akkor... hát minimum kötözni való bolondok. Még mindig nem a kooperáció jár a fejükben, hanem azon gondolkodnak, hogyan tudnák még apróbb, még kisebb frakciókra szabdalni magukat.

Az LMP kezdte el, történetük legjobb választási eredményét interpretálták úgy, hogy két pártra is elég lesz az a a hét százalék: egy schifferista Fidesz-szatellitre, és azokra, akik valódi ellenzéki pártot akarnának. Ez utóbbiaknak igazuk volt talán, hogy a volt pártelnök a visszavonultság biztos fedezékéből vastagon kivette a részét az összefogás mentes ellenzéki szereplésből.

A sort folytatta a Jobbik, Toroczkai László lett Vazullá. Mint ahogy István korabeli elődje hitte, hogy a magyarság, az ország végét jelenti az idegen keresztyénség felvétele, a lovagi, a nyugati életmód térnyerése; pont úgy hisz Toroczkai abban, hogy a Jobbik elveszíti magát és elveszíti a magyarságot a néppártosodás útján. S pont ugyan úgy téved, hisz, a mérsékelt jobbik adhat menedéket mind azon konzervatívoknak, akiknek elegük van a nyílt gyűlöletkampányból.

Nem mellesleg az új elnök, Sneider Tamás helyében nem igazán sírnék Toroczkai után. Ásotthalom polgármesterére még nagy jövő állhat Orbán és kommunikációs szárnysegédje, Bayer Zsolt társaságban. A néppartosodás talán még nem hozott számszerű eredményt, de nem is tette tönkre a pártot, legrosszabb esetben is azt mondhatjuk, hogy a pártnak legalább annyit hozott, amennyit vitt.

A Jobbik szakadása mellesleg a néppártosodás kezdete óta várható, hisz a párt előbb vagy utóbb le kell hogy számoljon szélsőséges múltjának árnyaival. Ugyanakkor az is igaz, hogy a szakadás után a néppártos vonal lesz az, ami tényleg a jövőt jelenti.

Nem maradhat ki kedves MSZP-nk sem egy ilyen illusztris negatív felsorolásból. A párt mára teljesen elvesztette párt jellegét. Igaz, a magyar politikai múmiák gyűjteménye már nem egyszerűen szakadni szeretne, hanem - legalábbis az alkoholban tartósított, brüsszeli emigrációra kényszerített Szanyi Tibor szerint egyszerűen végleg fel kéne számolni. S amint a szólás fogalmaz: a gyerek és a részeg mindig az igazat mondja. A pártnak ez már a sokadik elvetélt kísérlete arra, hogy pártként viselkedjen, és a szociknak ez látványosan nem megy. Nem tudják elmondani, hogy mit képviselnek, kiket képviselnek és miért képviselik azt. Ilyenkor tényleg jobb felszámolni méltósággal egy pártot,mintsem további tisztújításokkal hosszabbítani a régi mamut kínokkal teli haláltusáját. Mert egyenlőre a komolyan vehető jelölteknek sincs semmi a kezükben, amivel ismét pártot tudnának csinálni ebből a gazdasági-politikai-erkölcsi válságból, amit ma Magyar Szocialista Pártnak neveznek - ám se nem szocialista, se nem párt.

Így mondhatjuk a helyzet összegzése az, hogy Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciója lesz a legerősebb ellenzéki párt, pedig nem szolgált rá. Nagyon nem. A DK-t még mindig a Ferivel azonosítják, és teljes joggal. A párt inkább "langyi": van a Feri, aki erősen odamond és egymaga próbál fogást találni egy korlátlan erőforrásokkal rendelkező NER-en és vannak a többiek, akik szívesen dolgozgatnak a főnök keze alá, de képtelenek saját témát képviselni, saját témával bekerülni a sajtóba, ott maradni, képtelenek egy politikának nevezett színfóniát kitalálni, vagy épp a főnök nélkül egy látványos, közös munkát bemutatni. 

Egyszer szeretnék látni egy olyan DK rendezvényt, ahol csak annyi szerepet kap az alapító-elnök, hogy végre leírhassam: a Demokratikus Koalíció az a párt, ami túl nőtt Gyurcsány Ferencen, ami nem függ Gyurcsány Ferenctől, végre önmagban is életképes. Ám ekkor retteghet a NER csak igazán.

Vagy akkor ha az ellenzék összefog. De most őszintén, szerintetek melyik a valószínűbb? Egy teljes ellenzéki összefogás, egy Nemzeti Demokrata Párt, vagy az, hogy az DK végre túl nő az elnökén?

Így vagy úgy, de az összkép rendkívül elkeserítő. Sokan azt hiszik pártjuk annyira megnyerte a választást, hogy az eredmény két pártra is elegendő lenne. Többen - mint az LMP-s Hadházy - a beépült ügynököket, belső ellenséget keresnek, ami vagy igaz, vagy egyszerű indok a leszámoláshoz a politikai ellenfelekkel. Miközben a valódi megoldás keresői kisebbségben vannak, és azok, akik az ellenzék szavazói bázisát adnák, riasztóan nagy mértékben adják fel és költöznek külföldre.

Eddig egyedül Mellár Tamás viselkedett felelős ellenzékiként, aki a Fodor Gábor családja és üzletfelei által alkotott Liberális Párt Kft. alkalmazottja Bősz Anett és a Karácsony-féle Párbeszéd közti szakadást hidalta át azzal, hogy gesztus értékűen belépett a Párbeszéd Frakciójába. Miközben Fodor Gábor ezzel kiírta magát - remélhetőleg végleg - a demokratikus ellenzék tagjai közül, Mellár Tamás ezzel a lépéssel kiérdemelte az elmúlt hat hétben a "Demokrácia Bajnoka" címet. De ez valahogy engem nem vigasztal, gyanítom egyenlőre őt sem, téged sem.

Szólj hozzá!

Centrális erőtér - duális erőtér

Nemzeti Demokrata Pártot

2018. április 24. 07:54 - Alex_W

Kikaptunk és pont.

Nézhetjük újabb négy évig, hogy Viktor teljhatalmának teljes tudatában pöffeszkedik a trónon és semmit nem csinál. Nem érdekli az oktatás, nem érdekli az egészségügy, nem érdekli senki, aki nincs közvetlenül mellette.

Négy évig Semjén bármire lőhet, amit meglát, maximum utóbb a zsákmányhoz igazítják a vadászati törvényt. Mészáros bármit is építhet, Tiborcz bárhol terjesztheti a középkori sötétségét. Mi meg fizethetjük az egészet. 

Pedig elég egyszer megverni ezeket egy választáson. De nem kicsit, hanem nagyon. Talán jövőre, talán négy év múlva.

Ám látható, hogy a centrális erőtér nagyon jól ki van találva. Orbán nagyon jól ismeri a magyar néplelket és tudja, hogy amíg a Fidesz annyira nagy, hogy teljes összefogás kelljen a legyőzéséhez, addig neki nyert ügye van. Ha más nincs, akkor a beépített Fidesz ügynökök, de sok esetben még csak ez sem kell. Itt a DK, ott az MSZP, a vezetők egy pohár vízben megfojtanák egymást.

Pedig nyilvánvaló, hogy a Fidesz csak akkor győzhető le, ha az egész ellenzék egy pártként áll ki.

Erre az igazságra jönnek rá mostanában az ellenzéki pártok vezetői. Jókor, a választások után két héttel. Pont, mint ahogy a vicc pártnak nevezett MKKP bejelentette: a választások után készek mindenféle együttműködésre. S még a kétfarkúakat vádolják azzal, hogy kamupárt? 

Mindenki az összefogásról beszél, de hogy miképp, arról mindenki hallgat. Tán ötletük sincs, hogy a balul sikerült Összefogás és a még katasztrofálisabb Koordináció után mi az amit még nem próbáltak ki?

De legyek most technokrata. Hogy lennének képesek összefogni azok, akiknek a választás lendületében sem sikerült? Hogy lennének képesek összefogni azok, akik folyamatosan az ország érdeke elé helyezik a saját érdekeiket. Hogy működhetnének együtt azok, akik képtelenek félre tenni személyes nézeteltéréseiket, képtelenek megbízni egymásban és csak folyamatosan egymást méregetik bizalmatlanul. Olyan ez, mint amerikai filmekben a mexikói felállás: mindenki fegyvert fog mindenkire.

Hát adjunk e bizalmatlanságra egy technokrata választ.

Mondjuk legyen a válasz neve Nemzeti Demokrata Párt - hisz itt már minden nemzeti, kivéve az ellenzéket. Esetleg lehetne Párhuzamos kapcsolás, vagy Gyuri Serege, lényegtelen.

S mivel a realitás az, hogy egy szervezetben nem tud megmaradni még a két balos szervezet sem, nem hogy az LMP --- már ha a belharcok után marad belőle valami --- vagy a Jobbik --- már ha Vona Gábor nélkül életképes marad a demokratizált ex-szélsőjobb --- nem kéne nagyon erőltetni, hogy ez a szervezet tényleges, hagyományos párt legyen.

Elégedjünk meg azzal, hogy ez egy olyan párt, melynek tagjai pártok és civil szervezetek (szakszervezetek, jogvédők) lennének. Lennének még regisztrált szavazók, akik vállalják a közösséget a demokratikus oldallal és kész.

A pártnak nem lenne elnöke, nem lenne elnöksége, csak egyetlen szerve, a Demokratikus Nemzeti Tanács, melynek nem lenne beleszólása a tagok életébe. A DNT-t felerészben politikusok, a tagok vezetői alkotnák egyenlő számban, és felerészben olyan civilek, akiket azok a regisztrált szavazók választanak, akik egyik tagpártnak sem a tagjai.

A Demokratikus Nemzeti Tanácsnak két feladata lenne. Egyik, hogy minden körzetben lebonyolítana egy előválasztást, amin a regisztrált szavazók kiválaszthatják azt a jelöltet, aki egyéniben indulhat a körzetükben, valamint listás szavazással megállapítani, hogy melyik tag, hány jelöltet állíthat a Nagy Közös Listára. Ám ahhoz, hogy a Nagy Közös Listára személy szerint kit tesznek fel az egyes pártok, abba nem lenne beleszólása.

Ezenkívül kezelné a közös kampány alapot. Kell a kampányalap, mert a választáshoz nem csak egy párt kell, nem csak jelölt kell, hanem pénz, rengeteg pénz.

A tagoknak egyetlen fő szabályt kellene elfogadniuk: a Fidesszel nem tárgyalhatnak külön a szervezetek, csakis az NDP kereteiben. Nincs szükség további megosztottságra, egyéni külön alkukra. Az ilyen külön alkukat kötő szerevezetek kárpótlás nélkül repülnek az NDP-ből.

A Demokratikus Nemzeti Tanács határozata, mind jelöltállítás, mind a listaarányok tekintetében, kötelező lenne, azok a személyek, vagy pártok, akik ezt nem fogadják el, repülnek az egész rendszerből.

Ez a nagy tömb képes lenne ellenpontozni a Fideszt, kiegyenlíteni az erőviszonyokat és lenyomni a centrális erőtér kitalálóinak a és NER haszonélvezőinek a képéről lemosni a mosolyt, miközben megőrizné a résztvevő pártok sokszínűségét. Pont, mint az Ellenzéki Kerekasztal tette harminc évvel ezelőtt.

Egy duális erőtér, ami felülírja a Fidesz által generált szabályokat. S hogy mennyire nem lehetetlen, nézz az utcára, a százezres "Mi vagyunk a többség" tüntetések tömege csak egy ilyen szervezetet keres, hogy akkor is megmutassa mi a népakarat, ha a demokratikus ellenzéknek még egyharmada sincs a parlamentben.

Hisz nem a jelenlegi pártokkal van a baj, hanem a politikusokkal, azzal a rengeteg személyi sérelemmel, amin egyesek nem tudnak, nem akarnak tovább lépni, még az ország érdekében sem.

21 komment

Ellenzéki mandátumok

Átvenni vagy nem venni

2018. április 23. 12:52 - Alex_W

A Facebookon terjedőben van, hogy az ellenzéki képviselőknek -- mármint annak a néhánynak, aki egyáltalán bekerült --  nem kellene átvennie a mandátumát, nem kellene elkezdenie a munkát a nemzeti Parlamentben.

Tény, hogy a kétharmad mellett pusztán biodíszletté válnak az ellenzéki képviselők, de -- mit nyernek azzal, hogy elkezdik a parlamenti munkát és mivel jár ha nem?

Legitimáció

Sokan vallják azt, hogy az ellenzék ilyen esetekben a jelenlétével legitimálja a törvényeket. Tény, hogy az ellenzék nem tud sok mindent tenni, az Alaptörvény értelmében a kétharmad és a háromharmad között nincs különbség.

Mellesleg ezért létezik még papíron KDNP: Orbán így kifelé nem egypárti kétharmadnak, hanem bizony koalíciós kormánynak adja el magát. Már ha valaki még beveszi ezt a mesét.

Ám ebből is látszik, hogy a legitimációs dolog csak mese: Orbán akkor sem hozna érvénytelen törvényeket, ha az ellenzék nem veszi át a mandátumát.

Egyeseknek pénzkérdés

Az tény, hogy nekik ez pénzkérdés. Persze ha valaki milliárdos, mint Gyurcsány Ferenc, neki ez nem számít, de a többieknek tényleg a meleget jelenti az átvett mandátum. lehet hogy tényleg fájdalmat okozna nekik visszaszokni a reggeli keléshez, a főnökökhöz, a munkához. Ám minden bizonnyal vannak olyanok, akik azért nem mennek vissza dolgozni mert tényleg nagy a pofájuk és szeretnék szabadon járatni,vagyis tényleg Parlamentbe valók.

Mellesleg én is ilyen vagyok. Mármint nem a Parlamentbe való, csak olyan, aki hangoztatja a hülye véleményét. Az eltévedt demokrata csak azért nem zár be e csúfos bukás után, mert jólesik levezetni a frusztrációimat.

Amúgy meg tiszta képmutatás elvárni azt, hogy az ellenzéki képviselők tegyék meg azt, amit mi sem merünk. Hisz mi sem hagyjuk abba a munkánkat, befizetjük az adóinkat, akkor is, ha tudjuk, hogy mind az utolsó fillérig a Fidesz költi el azokat.

A kérdezés joga

Több dologról önként és dalolva lemondana a parlamenti munkából kimaradó ellenzék, s ennek Orbán Viktor nagyon örülne. Legfontosabb, hogy lemondana a kérdezés jogáról. Lemondana arról, hogy kötelezően meghallgassa a véleményét az a néhány kormánypárti képviselő, akit büntetésből bezavarnak a terembe -- vagy eltévedtek, vagy nem találtak maguknak kint ülőhelyet? --, hogy az ellenzéki hőzöngéseket meghallgassa. Ez az egyetlen joga maradt a képviselőknek, badarság lenne erről lemondani.

A különvélemény is fontos

Ellenvéleményeket csak azok fogalmazhatnak meg, akik az Országgyűlés tagjai. Ugyan látványosan az utcán is el lehet küldeni a kormány pártot melegebb éghajlatra -- amit nyaralás címén meg is tesznek, csak sajnos visszatérnek -- ám az  utcai politika végképp nem kötelezi a kormányt semmire sem. Egyszerűen hőzöngésnek minősítik és kész.

Persze jó lenne, ha a parlamenti és az utcai különvélemény egybe esne, és végre a politikus az utca véleményét közölné odabent. Az lenne igazán látványos, ha a 64-65 képviselő szavazatát 64-65 ezer, vagy még annál is több Kossuth téri tüntető támasztaná alá. De ebben már nem tudok hinni.

Bizottsági munka

Ha már különvélemény: ha nem vagy parlamenti képviselő, akkor nem vehetsz részt bizottságokban és nem értesülhetsz ideje korán a kormány újabb őrült és piszkos ötletéről. Nem lesz különvéleményed és tiltakozni is csak azután tiltakozhatsz, hogy abból törvény lett. És ne legyen illúziód: ellenzék nélkül a bizottságokban a javaslatok csak annyi időt töltenek, míg az elnök rá nem üti a parlamenti vitára alkalmas pecsétet. Ad-abszurdum teljesen szabályosan lehet egy reggeli ötletből délutánra végrehajtható törvény.

Konlúzió

Nincs értelme arra biztatni, hogy ne vegyék át a mandátumokat, kivéve ha egyéb külső tényező is szól mellette (mint Karácsony esetében, aki nem akar Zuglóban időközi polgármesterválasztást). Az ellenzéknek ki kell használnia azt a kevés mozgásterét, lehetőségét, ami neki adatott.

És persze az sem árt, ha kamerák mutatják, hogy milyen az, amikor szembesülnek a maguk teremtette tehetetlenséggel és feszengnek, mikor a kétharmad beléjük fojt bármit.

 

7 komment