Az eltévedt demokrata

AlexNet

Az NVB korlátozza a választási együttműködést

Piszkos munka

2018. január 28. 10:00 - LőrinczIstván

Nekem kimaradt mind az Alaptörvényből, mind a választási törvényből az a fejezet, ahol taglalják a Nemzeti Választási Bizottság törvényhozó, kvázi kampány alatti parlament lett. A NVB feladata az, hogy a választások zavartalan lebonyolítását biztosítsa és a szabályokat betartassa. De nem faladata az, hogy a választási törvény hiányosságait betömködje; főleg nem a kormány szája íze szerint.

Márpedig pénteken ez történt: a Bizottság állást foglalt egy, a választási törvényben egyáltalán nem szabályozott kérdésben: mi legyen azon szervezetek listáival, akik a kampány közben léptetik vissza jelöltjeiket és így a választás napján nem lesz meg az országos listához szükséges jelöltek száma?

Törvényileg ezzel nem foglalkozott a Parlament, hisz a kampány mindkét oldalról mindig is a politikai manőverek legtisztább terepe, mindig is a visszalépésekről, és egymásra találásokról szólt. Igaz jelen helyzetben a regnáló oldalt ezt nem érinti, a Fidesz-KDNP természetesen a legnagyobb egységben készül a választásokra: teheti, hisz a KDNP mindig is Semjén Zsolt barátaiból és üzletfeleiből állt és programja is rémesen egyszerű: minél nagyobb látszólagos hatalmat kivívni maguknak.

Amúgy önök emlékeznek olyan fontos (értsd komoly milliárdokról szóló) döntésre, amiben Semjén Zsolt játszotta a főszerepet? Mindig megelégedett egy üres miniszterelnök-helyettesi poszttal és a valós munkát mindig Lázár végezte.

De vissza a lényegre: a Nemzeti Választási Bizottság megszegte a törvényt, hisz nem egyszerűen értelmezte a törvényt, hanem kiegészítette azt. Erre csak a Parlament lenne jogosult, persze ahhoz rögtön kellene a kétharmad, ami jelenleg Fideszéknek nincs meg. Ám ha meg is lenne, akkor is kérdéses a döntés alkotmányossága, és betarthatósága, hisz  jelöltek akár a választás előtti éjszaka is visszaléphetnek valaki más javára, s így csak urnanyitáskor derülne ki, hogy hány országos lista is van tulajdonképp.

Vagyis a választás totális káoszba fordulna, egy nemzeti röhejes színjátékba, ahol a Választási Bizottság kilenc állandó, kormány által delegált tagja határozza meg a győzteseket. Ami egyenértékű a szabad választások rendszerének végével, visszatértünk a Rákosi-Kádár korszakba, amikor már urnanyitáskor tudtuk, hogy a hazafias népfront 99%-ot szerez.

A Nemzeti Választási Bizottság döntése nem egyszerű jogértelmezés, nem egyszerű állásfoglalás: ez egy, a hatáskörét alkotmányellenesen túllépő, az Alaptörvény által biztosított minimális demokráciát is semmibe vevő, Orbán Viktor végtelen hatalom mániájával való cinikus összekacsintás, halálos történelmi bűn. A mindent mozgató vak megfelelési kényszert használja ki a miniszterelnök pártja, hogy távol maradjon egy nemzetközi visszhangokat és nyilvánvalóan Alaptörvény és demokrácia ellenes lépéstől, hisz mindig van, aki elvégezze a piszkos munkát. Kár hogy most a legtisztább demokratikus aktus, a választás őrzői azok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alexnet.blog.hu/api/trackback/id/tr8613607137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.