Az eltévedt demokrata

AlexNet

Közös Ország Mozgalom még csak kutatgat

Ezen fog elmenni a kormányváltás

2018. január 27. 13:00 - LőrinczIstván

A demokrácia a választásról szól: minél több dologban, minél szélesebb körben, minél többször kérdezni meg az emberek véleményét. De csak ésszel hisz minden apró cseprő üggyel, vagy alaptalan, felesleges kampánnyal csak az emberek kedvét vesszük el az élettől. Az emberek ugyanis azért választanak politikusokat, hogy döntsenek a mindennapi kérdésekben.

Az előválasztást is ezért támogatom, még most is. Az előválasztási rendszer lehetőséget ad a kis pártoknak, hogy hangjukat hallhassák és kezdő ismeretlen politikusoknak adhat ismertséget. Nem lenne rossz, ha a politikai szövetségek már jelölteket is egy egészséges, nyílt és átlátható verseny eredményeként állítanák ki.

DE!

Az előválasztásnak hazánkban hagyománya nincs, szabályai sincsenek. Ki választhat? Kit ehet választani? Relatív vagy abszolút többség legyen? Gyűlés keretében legyen, vagy elhúzva egy hétre? Hol legyenek a szavazás helyszínei - mind olyan kérdés, amit még békeidőben is nehéz tisztázni, nem hogy a magyar ellenzékben, amikor a személyi ambíciók felülírják -- ledarálják, szemétbe dobják -- az egy tábor, a közös cél érzését.

Márpedig válaszok nélkül nem lehet előválasztásokat tartani -- vagy miért ne, ennél nagyobb már úgy sem lehetne a káosz.

Így hát elengedtem az idei előválasztások ötletét és ezt javaslom a Közös Ország Mozgalom civiljeinek is. Igaz, ők nem konkrét választást szeretnének, "csak"  egy közvéleménykutatást néhány egyéni körzetben. A legfontosabbakban. Ennek lett volna létjogosultsága: ősszel. Mára az egész olyan mint egy vonat: jelentősen elkésett: a jelöltállítás szép lassan lezárult, a koalíciók és szövetségek lassan megformálódnak, kialakulnak. Nem kellene a jövőhéten még jobban egymásnak ugrasztani az ellenzéki pártokat ráadásul pont ott, ahol esélyük van nyerni.

Alig hetven nappal a választások előtt már rég az emberek meggyőzésén kellene dolgozni -- a lehető legteljesebb együttműködésben --, hogy ez a szedett-vedett banda, amit Demokratikus Ellenzéknek hívnak, igenis képes arra, hogy vissza állítsa a a szabadságot, hogy ismét értelmes keretek között és európai értékrenddel kormányozza ezt az országot. Márpedig emberek ezreit kellene minden nap megnyerni azért hogy a 2014-es leégés ne történjen meg.

Rá kéne ébredni, hogy a nagybetűs, de értelmetlen, sőt álszent összefogás, nagy közös lista helyett valódi együttműködést kéne demonstrálni. És akkor a választók végre engednének akaratuknak és titkos vágyuknak, hogy ezt a harácsoló, közpénz-bulimiás, "annyit érsz, amennyid van" bandát elzavarnák a búsba.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alexnet.blog.hu/api/trackback/id/tr7313599175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.