Az eltévedt demokrata

AlexNet

125. Rezsicsökkentés, mint csodafegyver (?!)

Déjà vu

2013. április 04. 21:00 - Alex_W

A múlt hét a rezsicsökkentésről szólt. Ez egy olyan téma, amiről mindenkinek meg van a véleménye, mindenkit érint, mindenki elmondja a magáét. Egyesek politikai csodafegyvernek titulálják, mások szerint Orbán Viktor egyszerűen újrateremti a Kádárizmust. Az áramszolgáltatók lázadoznak, és még a bíróság szerint is törvénytelen. Sokan viszont pont ezért álltak a Kormány mellé, mondván, végre valaki aki törődik velük.

Valahol mindenkinek igaza van, de senkinek sincs teljesen. És senki, de senki sem fogalmazta meg, hogy mi lenne az igazi megoldás.

Nincs igaza azoknak, akik a Kádár-rendszer újjá születését emlegetik, mert a Kádár-rendszer két dolgot jelent azoknak, akik visszasírják: biztos munkahelyet, fizetést és megfizethető árakat. Orbán csak a felét valósította meg: munkahelyet továbbra sem garantál, hisz nem tudja, hogy lehetne munkahelyeket teremteni. Innen nézve a kikényszerített ár stabilitás csak látszat: azoknak, akiknek nehézséget okozott a villanyszámla kifizetése, most is nehézséget fog okozni, és három hónap után úgyis kikapcsolják náluk a villanyt. Az igazság tehát az, hogy a legrosszabb házasságot kötötte meg Orbán: a gazdasági válság bizonytalanságát összeházasította a hatósági árak egy olyan rendszerével, melybe már egyszer belebukott gazdaságilag az Ország.

Nem szabad ugyanis elfelejtenünk, hogy a Kádár-rendszernek sokba került az, hogy papíron megfizethetővé varázsolta az energiaárakat: újabb és újabb hiteleket kellett felvennie, amibe aztán gazdaságilag belebukott. A rezsicsökkentéssel mi is ilyet kockáztatunk: a hatalmas veszteség a lakossági energiaszolgáltatásban arra kényszeríti a szolgáltatókat, hogy a hálózataikat ne fejlesszék, így az elmaradó beruházások miatt nagyon könnyen visszatérhetnek a nyolcvanas évek nagy áramszünetei.

Másrészt azokat az energiaipari dolgozókat sem fogja vigasztalni a csökkentett rezsi, akik az elmaradó beruházások és az energiaszolgáltatók takarékoskodása miatt veszítik el az állásukat.

Harmadrészt a rezsicsökkentés nagymértékben igazságtalan. Azok, akik eddig is megengedhették maguknak, hogy pocsékolják az energiát, hogy 30 fokos melegben éljenek télen, akik versenyt űztek a pompás világításukból, és akkor is mellényzsebből fizették sokkal többet kapnak vissza, mint mi. Nekem havi hatszáz forintot jelentett a rezsi csökkentés. Szóval nem értem, mire fel ez a nagy kommunikációs offenzíva.

Beszéljünk inkább arról, hogy Bécsben, az ottani szolgáltatónál kb. 18 cent(!) egy kilowattóra villamosáram, ami most kb. 57 forint, míg itt ugyanennyi villamosáram körülbelül 47 forint. Ugyanakkor Bécsben az emberek átlag fizetése 1800-2000 euró, ami olyan 540 - 600 ezer forintot jelent - leadózva. Magyarországon sok esetben már szerencsés az, aki a papíron létező 144 000 konvertibilis kemény magyar forintot hazavisz.

Summa summarum: én jobban örülnék annak, ha a nagy csinnadrattával bejelentett, az erő politikájába roppant jól illeszkedő, ámbár kevés fantáziáról, még kevesebb szociális érzékenységről, ám annál több hülyeségről árulkodó rezsicsökkentés helyett a kormány két dologgal foglalkozna:

  1. Hogyan lehetne minél több embernek biztos munkahelyet adni? Hogy lehetne megoldani azt, hogy a diplomás fiatalok is megérezzék, hogy Magyarország egy olyan hely, ahol lehet mire építeni. Hogy tudjam lesz munkahelyem jövő héten, jövő hónapban és még a következő 5 évben is.
  2. Hogyan lehetne lassan megemelni úgy a dolgozó emberek fizetését, hogy ne infláció legyen a vége, hanem szép lassan az arányok eltolódjanak úgy, hogy kicsi hazánkban is annyi energiát vehessünk fizetésünkből, mint egy osztrák a saját fizetéséből - vagy bármi mást.
23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alexnet.blog.hu/api/trackback/id/tr745176681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.05. 16:08:43

Az első szempontot tekintve azt kell mondjam, az egész EU-ban nő a munkanélküliség, így biztosat senki nem ígérhet.
Nálunk nő az egyik legkevésbé a munkanélküliség jelenleg az EU szerte, míg az MSZP megduplázta a munkanélküliségi rátát.

A második szempontot tekintve, pedig nyugaton mindig is sokkal jobban kerestek, legalábbis ami a dédnagyanyáink emberemlékezetét illeti.

Persze zárkózni kéne kétségtelen.
De itt is csak összevetni érdemes. 2002-ben mindenben a Szlovákok előtt voltunk, és 2010-re az egész EU-ban utolsóak lettünk szinte minden versenyképességi mutató tekintetében.

Fejesrob 2013.04.05. 16:16:35

Épp a számításodból következik, hogy az áram árában még mindig rengeteg a haszon, tehát van ott mit keresniük Orbánéknak.

A mellett, hogy a béreket illetően igazad van, ami viszont kb. úgy túlmutat Orbánon, mint Bajnain.

Makkasz 2013.04.05. 16:19:22

Munkahelyet nem lehet "adni".
jelenleg is vatta allasok tomkelege van a kozszfereaban, allami cegeknel. A statisztikakat a kozmunkanak nevezett rabszolgamunkaval hamisitjak. A helyzet meg annal is sokkal rosszabb ezek miat, mint aminek latszik.

Szembesulni kell azzal, hogy az orias, polip allam a halal, csod, nihil.

Iciripiciri allam, vattaallasok megszunese, vallalkozobarat kornyezet (kicsi allam, kicsi ado, kiszamithatosag) kellenek. A mi modellunk az, hogy a buzolgo csatornacsovat korbetekerjuk szigszalaggal, utana teflonnal, szigszalaggal, rahuzunk meg egy csovett.... mindenre van baromorbannak egy ujabb adminisztrativ trukkje, amivel a masik baromsag miatt problemat akarja kijavitani.

Ezert bonyolult es atlathatatlan az adorendszer, a tamogatasi rendszerek. Akinek moslek van a fejeben ennyire kepes.

Nem tudom a nevem (törölt) 2013.04.05. 16:25:11

"A rezsicsökkentéssel mi is ilyet kockáztatunk: a hatalmas veszteség a lakossági energiaszolgáltatásban arra kényszeríti a szolgáltatókat, hogy a hálózataikat ne fejlesszék, így az elmaradó beruházások miatt nagyon könnyen visszatérhetnek a nyolcvanas évek nagy áramszünetei."
Demagógia. Az áramszolgáltatókat senki sem kényszeríti arra, hogy ne fejlesszenek. Ugyanúgy arra se, hogy fejlesszen. Mivel magáncég, mindössze annyi számít, hogy tudja hozni azokat a paramétereket, amiket a megegyezéskor vállalt. Ha ezt nem tudja, akkor a feltételek megszegése miatt felbomlik a szerződés és jön majd más. Szerencsére ezek a dolgok most még piaci alapon működnek, így minden további nélkül megtehetjük ezt.

Szóval ez rohadtul nem hivatkozási alap. Egy ilyen cégnél levő munkavállaló se mondhatja azt, hogy ezután csak a munkaideje felét dolgozza le, mert megnövekedtek az adóterhek, és valamiből neki ezt pótolni kell.

Persze minden szolgáltatós pont most akart nagyszabású fejlesztésekbe kezdeni, de most kicsit csökkent a profitjuk, így hát saaaaajnos nem lehet. Te ezt tényleg elhiszed? :O

Nem tudom a nevem (törölt) 2013.04.05. 16:29:25

"Hogyan lehetne lassan megemelni úgy a dolgozó emberek fizetését, hogy ne infláció legyen a vége, hanem szép lassan az arányok eltolódjanak úgy, hogy kicsi hazánkban is annyi energiát vehessünk fizetésünkből, mint egy osztrák a saját fizetéséből - vagy bármi mást."
Voltak ilyen kísérletek. A munkaadók szemrebbenés nélkül eltették az adókedvezmény útján kapott pénzt, majd amikor a kormány pár hónap múlva emelni akarta a minimálbért, tartották a markukat.

Ugyanez volt az ÁFA lecsökkentésekor is. Pénzt eltették, árak maradtak (vagy alig csökkentek), amikor visszaemelték 25%-ra, természetesen rátették. Ugyanez lett volna akkor is, ha a kormány adócsökkentés útján csökkenti a rezsidíjakat.

Soha többet ilyet! Akár Orbán, akár Gyurcsány vagy valaki más csinált ilyet, eddig sose jött be.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2013.04.05. 16:38:17

@Nem tudom a nevem:

Az ÁFA-t személy szerint nem bánom, hogy magasak.

Sokkal igazságosabb, mint a jövedelem utáni adózás.
Hisz a munkabérekben mindenki csal, aki megteheti (minimálbéresek), viszont vásárolni mindenkinek kell.

Azaz a fogyasztás alapú adózás a legigazságosabb.

Más kérdés hogy a jövedelem utáni adót közben csökkenteni kéne párhuzamosan, hogy fehéredjen a gazdaság.
Ám szerintem erre egy ideig nem lesz pénz a költségvetésben kormányfüggetlenül.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ahol a feketegazdaság ilyen élénk, mint nálunk, ott a fogyasztás alapú adókat jelentősen nem tudják csökkenteni.

Alex_W · http://avasalja.blog.hu 2013.04.05. 16:49:24

@Fejesrob: Igen van, de nem annak, akitől te veszed az áramot. Az áram árának alig a huszada, alig két forint marad a szolgáltatódnál. A többi megy adóként közvetlen az állambácsihoz, vagy olyan cégekhez, mint a Magyar Villamos Művek, melynek szép profitja ugyan úgy a költségvetésbe kerül. És ki tartja karban a hálózatot, ki fejleszti? Az a szolgáltató, akit te a számládon látsz, aki a legkevesebbet kapja az egészből.

Alex_W · http://avasalja.blog.hu 2013.04.05. 16:55:39

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Az ÁFA sokkal jobban sújtja azokat akik kénytelenek a jövedelmük egészét "lefogyasztani", mint a gazdagokat, akiknek megtakarításokra is telik.

Sokkal jobb megoldás lenne szerintem, ha nem csak a fizetéseket adóztatnánk meg, hanem a tőke jövedelmeket is, melyeket már sokkal nehezebb elrejteni. - A minimálbéres vállalkozó is megkapja az osztalékát a cégéből - ami nagyjából adómentes.

A tőke offshore országokba vezetése meg adott esetben igen csak veszélyes: lásd Ciprust.

komplikato 2013.04.05. 17:16:53

@Nem tudom a nevem: Ha 45 forint áramból 2 forint a szolgáltatóé, ami kb. 2.44% és az EGÉSZ ára csökken 10%-al, akkor az a szolgáltatóra nézve miért "kicsit csökken a profit"? Kérlek vezesd le nekem matematikailag ...

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Ezzel egyetértek, de ha bevezetnének luxus áfát bizonyos termékekre, tuti a tehetősek lázadnának elsőre miatta.

Alex_W · http://avasalja.blog.hu 2013.04.05. 17:21:40

@komplikato: És tegyük hozzá, hogy a szolgáltatódnak csökkenteni kell az árait, de a Orbán Viktor világossá tette, hogy az állami MVM-nek és a többi állami tulajdonú szereplőnek nem. Vagyis a szolgáltatód (ELMÜ, ÉMÁSZ, E.ON) továbbra is ugyan annyiért veszi az áramot, amit olcsóbban KELL hogy tovább adjon neked.

komplikato 2013.04.05. 17:31:03

@Alex_W: " ... továbbra is ugyan annyiért veszi az áramot, amit olcsóbban KELL hogy tovább adjon neked."

Érdekes, emrt egy másik helyen elhangzó infó töredék alapján ez sem igaz, mivel állítólag emelték a "szállítási" költséget. Tehát TÖBBÉRT veszik és kevesebbért kell adniuk.

Alex_W · http://avasalja.blog.hu 2013.04.05. 17:35:05

@komplikato: Ezt nem is tudtam, kösz az infót. Szóval a helyzet még durvább. Nem lennék most szolgáltató :)

fénycsepp 2013.04.05. 17:53:33

egyszer egy telekomos csókától megkérdeztem, hogy miért drága annyira Mo-n a telefondíj. Mondja, azért, mert megtehetik. Mondjuk, arra is kíváncsi lennék, miért drágább a (kemény) keszthelyi víz a pestinél.

bakker, csökkenthették volna a közös költség összegét, az jóval magasabb, mint az áram:)

gmihaly 2013.04.05. 18:36:51

Azért azt sem tudjuk, hogy a kölcsönökből mennyit kellett felvenni a nagy CCCP helyett.

Hefebier 2013.04.05. 18:51:17

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

"De itt is csak összevetni érdemes. 2002-ben mindenben a Szlovákok előtt voltunk, és 2010-re az egész EU-ban utolsóak lettünk szinte minden versenyképességi mutató tekintetében."

Most 2013 van. Most hol vagyunk?
Megjegyzem, nem volt szociális népszavazás, és most 2/3 van.

Hefebier 2013.04.05. 18:55:23

@Fejesrob:

"Épp a számításodból következik, hogy az áram árában még mindig rengeteg a haszon, tehát van ott mit keresniük Orbánéknak."

Én nem láttam a posztban üzleti terveket. Miről maradtam le?

Orbántakarodj!!! 2013.04.05. 18:56:44

@Nem tudom a nevem:
És ezt Te kitől tudod? Orbántól, vagy csak úgy kitaláltad?

Fejesrob 2013.04.05. 19:00:34

Szóval akkor maradjunk abban, hogy a lakossági áramra a német áramszolgáltató ráfizet és pusztán szívjóságból.

Nem véletlenül nem szavazok én soha ballib oldalra:))

Orbántakarodj!!! 2013.04.05. 19:01:57

@Nem tudom a nevem:
Elég naív dolog, azt hinni, hogy bármelyik vállalat csak úgy lemod bármilyen extraprofitról csak úgy. Ha adót v. AFAT csökkent a kormány, előtte meg kell egyezni a cégekkel, hogy ebből a megmaradt pénzből mennyit ad át a dolgozóknak, mennyit szán fejlesztésre stb. Persze mindet akkor se adja vissza. Annyira nem jótékony.

ob.szerver 2013.04.05. 19:50:09

Burányi Roland keceli plébános példát mutatott a keresztényi értékek tiszteletéből, amikor kizavarta a templomban standot állító (epic!) rezsicsökkentőket.

Ki a kufárokkal a templomokból!

flippant 2013.04.05. 20:00:16

Én is egyet értenék a rezsicsökkentéssel ha azt egy tisztességes párt csinálná, s nem egy MSZMP utódból kiburjánzott neoliberális szélkakas demagóg narancsos majompárt. Akik mellesleg részt vettek az állam rossz gazda elméletben és alaposan kivették a részüket a rablóprivatizációból és Hazánk tönkretételéből a bolsevikokkal karöltve.

Emlékeztetőül: ugyanolyan ez mint mikor azt a jegybanktörvényt támadták amiket pontosan ők hoztak előző kormányzásuk alatt.

regress 2013.04.05. 20:14:31

a rezsicsökkentés jó példája,hogy viktor elmebeteg.meg a takonygerincű rajongói,akik eladták magukat aprópénzért

Hefebier 2013.04.05. 20:16:40

@ob.szerver:
"Burányi Roland keceli plébános példát mutatott a keresztényi értékek tiszteletéből, amikor kizavarta a templomban standot állító (epic!) rezsicsökkentőket.

Ki a kufárokkal a templomokból!"

Végignéztem. Ez a homilia tiszta politika.
Még ha igaza is van, nem a misére való.
süti beállítások módosítása