Az eltévedt demokrata

AlexNet

MMA szétverése

Barbárok árulása

2019. december 09. 17:49 - Alex_W

Esterházy Pétert manapság nem sokat emlegetik a hivatalos kultúrpolitikában, nem véletlenül. EP ugyanis nem volt jobb oldali, igaz nem volt baloldali sem. Ellenben megmaradt magyarnak mindig. Nobel-díjasan* is, akkor is, amikor Németországban is sikeres írónak számított, amikor szembe nézett a családja jó és később a z árnyékos oldalával is.

Megmaradt magyarnak, mert mint mondta, magyar író az, aki magyarul ír.

Nos, magyar kultúra az, amit Magyarországon hoznak létre. Legyen szó festészetről, digitális művészetről, komolyzenéről, irodalomról vagy színházról. Magyar kultúra Ákos és magyar kultúra a 30Y. magyar kultúra egy Vidnyánszky rendezés épp úgy, mint egy Alföldi rendezés. Magyar kultúra a Vígszínház, a Nemzeti Színház, az Operett, az Opera, a Katona, a Centrál, a győri, a miskolci, a kecskeméti, a szegedi, a szolnoki vagy pécsi színházak darabjai. 

Nincs jobb, se baloldali kultúra, és végképp nincs magasabb, felsőbbrendű kultúra. A magyar irodalomban épp ugyanolyan helye van Petőfinek, Kosztolányinak, mint Márainak vagy épp Göncz Árpádnak. A kánon részei és nem azért, mert jobboldalian gondolkodtak, vagy épp baloldalian, keresztyének voltak, vagy ateisták, konzervatívok, vagy liberálisak. Az kultúra egységes.

A politika nem irányíthatja a kultúrát. Aki politikai identitással határozza meg a művészetét, azok bizonytalanok a saját művészeti értékükben és kívülről kérnek megerősítést. Voltak, vannak és lesznek Vidnyánszky Attilák, akiknek politikai megerősítés kell, mert művészetükben bizonytalanok; de a művésznek - van ugyan politikai véleménye - de alkotásai egyetemlegesen értékelhető. Ezt az idő dönti el, nem véletlen, hogy a kánon utólag bővül, egyenként és könyvenként, sokszor évtizedekkel a megjelenés után.

Annak a politikusnak is, akiknek megfordul a művészetek irányítása, annak nincs valami rendben a kobakjában. Kisebbségi tudata van, vagy totalitárius irányítási mániája, esetleg szimplán hazaáruló, hogy megbontja a kultúra egységét, az egyetlen dolgot, ami alapján egy nemzet definiálható, ami egy nemzetet összeköt.

A kultúra politikai irányítása sosem volt sikeres, sem a szocializmusban, sem előtte. Sosem az állam irányításával születtek a korszakalkotó regények, versek. nem az állam döntötte el, hogy Szinyei Merse Pál mit fessen. Egyet tudtak: elsorvasztani, szűkíteni a kereteket, elodázni és gátolni a terjedését, hogy aztán elnyomóként vonuljanak be a történelembe. Azok gondolatai, akik ellen fordult az aktuális kultúrpolitika, mindig túlélték az őket elnyomó rendszert.

ne legyen tévedés: ez nem Gothár Péterről szól, a mai magyar kormány magasról ejti a nők tiszteletét, csak egy jogot ismer el nekik: a szülés jogát, sőt kötelességét. Ha az MMA átszervezése arról szólna, hogy Gothár Péter - amúgy tényleg elítélendő módon - közeledett egy munkatársához, akkor Semjén Zsoltnak, a törvény beterjesztőjének a mai napon párbajra kellett volna hívnia a Klauzál térre Dörner Györgyöt és Mihályi Győzőt, aki eltussolt egy ugyan ilyen - vagy súlyosabb - ügyet a nemzeti tudatáról híres Új Pesti Színházban. Nem tették meg.

A kormány épp úgy elfogadja a liberális emberek adóját, mint a saját szavazóiét. Vagyis az állami támogatás a mi közös mecénás programunk, nem a Kormányé. Ha Orbán, vagy Habony, vagy bármely csatlósuk szeretne valakiket jobban támogatni, felőlem megteheti - a saját vagyonukból, saját magán mecénás programjukból. De ez így nem más, mint a művészethez nem konyító, színházba nem látogató barbárok nemzetárulása.

Persze akkor már annyira nem fontos.

Megjegyzés: a cikk elkészülése alatt a kormányzó többség látszólag meghátrált. De mivel ebben a kormányban nem lehet bízni, maradjon itt mindenkinek mementóul: a szabad kultúra egységes, a szabad kultúra összeköt, a szabad magyar kultúrától vagyok mi magyarok.

*Utólagos kiegészítés: Keveredés állt fenn a fejemben, Kertész Imre volt Nobel-díjas és nem Esterházy Péter, mea culpa. Ám az is igaz, hogy nyugodtan helyettesíthető a cikkben EP Kertész Imrével. Sőt akár Máraival is. Ugyanannak a szabad magyar kultúrának a részei, amit most gúzsba akartak kötni.

76 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alexnet.blog.hu/api/trackback/id/tr7915344480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Célkereszt 2019.12.10. 09:24:19

Fiatalok, azt tudnotok kell, hogy csak a test öregszik, a lélek alig. Miért ne lehessen szerelemes egy öreg is?
Hogy közeledett Gothár Péter a kolléganőjéhez? Legalább ezt kellene tudnunk, hogy megítélhessük. Csak a bennfenteseknek van joguk tudni?

Célkereszt 2019.12.10. 09:45:40

"Esterházy Pétert manapság nem sokat emlegetik a hivatalos kultúrpolitikában, nem véletlenül. EP ugyanis nem volt jobb oldali, igaz nem volt baloldali sem. Ellenben megmaradt magyarnak mindig. Nobel-díjasan is, akkor is, amikor Németországban is sikeres írónak számított, amikor szembe nézett a családja jó és később a z árnyékos oldalával is."

Nincs itt összekeverve Kertész Imrével?

Hungryhorse 2019.12.10. 18:18:34

"Esterházy Péter: Így gondozd a magyarodat!

A csokorba kötött magyart szétbontjuk, és éles késsel ferdén visszavágjuk. Kivétel a fásszárúak, mert azokat törjük vagy kalapáccsal zúzzuk. Nehogy megrohadjon a magyar. Az összement magyart a savó leöntése után túrónak használhatjuk...

A magyar emlős. Egy magyar nem csinál nyarat. A magyar a sötét, ahová Európa ugrik. Ki tartson magyart? Kezdő magyarbarát inkább kanmagyart tartson, ne szukát! Tanácsosabb fajtiszta magyart beszerezni, mint valami bizonytalan származású magyart.

Öreg magyart ne vegyünk! A magyart következetesen dicsérjük vagy dorgáljuk! Lágy, barátságos hang: jól van, jó magyar, illetve keményen, határozottan: pfuj, magyar, helyedre! A magyar a tartós fogyasztási cikkek kategóriájába tartozik.

Olcsó magyarnak híg a leve!

A magyartartás csak akkor gazdaságos, ha a törzsállományunktól szaporulatot nyerünk, és azt fölneveljük. Az erogén zónákat piros-fehér-zölddel jeleztük...

Hogyan öltöztessük a magyarokat? Ami a pelenkázást illeti, legjobb a magyart minden étkezés előtt tisztába tenni. Szoptatás 3 óránként. Levegőt minden magyar igényel, de nem huzat formájában. A Kárpát-medence huzatos... (magyarul: húzzon el innen minden magyar). A rágalmaktól magyarod minősége alig változik, az esetleges vizeletfoltokkal ne törődj, bazmeg."

(Hangjáték - 1991)

E.p. gondolom ilyet írt a zsidó haverjainak is.
Szeretetből.
Viccből.
Ja.
Nem.

Legyen halálában is elátkozott ez a magyargyűlölő pokolfajzat!

enrikokaruszo 2019.12.10. 20:12:54

kertészkedem
a kultúra támogatását öntözővízhez tartom hasonlatosnak
és ez esetben a kapálásról még szót sem ejtettem:)

yourmomtits 2019.12.10. 20:35:26

eszterházi se magyar nem volt se nóbel dílyas

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.12.10. 21:36:26

a szabad magyar kultúrától vagyok mi magyarok."
jo ertjuk a forradalmi hangulatot, de az egyesszám többesszám egyeztetes...a forradalom elott esetleg..e?

chrisred 2019.12.11. 04:32:02

@yourmomtits: Ha az Esterházy család nem magyar, akkor előbb-utóbb az Árpád-ház magyarságát is kétségbe lehet vonni. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.11. 04:55:56

Mióta barbarság, hogy az állam meg akarja szüntetni egy törpe kisebbség túlhatalmát a kulturális iparban?

Eszterházy nem Kertész. Kertész ki lett tagadva a ballib szalonból, miután ellentmondott a Pártnak.

Annyira még a Nobel-bizottság se elmebeteg, hogy az olvashatatlan Eszterházynak díjat adjon. Nagyon akartak díjat adni neki, de senki se bírta rászánni magát, hogy bármit végigolvasson tőle.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.11. 05:34:44

@chrisred:

Azt, hogy nem az számít ki milyen származású, nemzetiségű.

A tisztán nem magyar Kertész pl. magyarpártibb volt, mint az ősmagyar származású Eszterházy.

midnight coder 2019.12.11. 07:26:30

@chrisred: Néha az alma tud messze esni a fájától.

felucca02 2019.12.11. 08:34:48

@Hungryhorse: Te egy oltári fasz lehetsz, az irodalmat messzire kerüld el, sőt mindenféle művészetet, nem neked készült!

felucca02 2019.12.11. 08:36:45

@MAXVAL bircaman közíró: Ha tudnál olvasni, akkor számodra is tiszta lenne, hogy Esterházynál kevés magyarbarátabb embert hordott a föld. De nem tudsz, és ez nem az én bajom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.11. 08:42:48

@felucca02:

Eszterházy egy tehetséges író, aki tehetségét a rossz propagálására fordította. Fanatikus nyugatmajmoló, magyarellenes volt.

nemecsekerno_007 2019.12.11. 08:45:43

Egy fillér közpénzt nem adnék a színházaknak, mert egyből elveszíti közpénz jellegét és olyan lesz mint az egyházi tized. Odaadjuk nekik, aztán abból prédikálnak nekünk: “ha nem támogatjátok a kultúrát a Pokolra juttok”
Komolyan mondom, vicc ez az ország...

yourmomtits 2019.12.11. 08:51:16

@chrisred: nem a családról van szó hanem péterről

illaim 2019.12.11. 08:56:11

Látom, riadóztatták a fidess SA lumpen proletár csürhéjét! LOL

vajdasagi 2019.12.11. 08:58:38

@nemecsekerno_007: Pedig sokkal jobb helyen van az a kis állami pénz a színházaknál, mintsem hogy még 3%-ot kapjon a foci. Mert ekkorák a pénzbeli arányok.

nemecsekerno_007 2019.12.11. 09:31:22

@vajdasagi: Akkor adj a sajátodból. Focira is kevesebbet adnék ill. most már eredményekhez kötném.
Egyébként a focisták legalább nem ekézik közpénzből a jónépet, hogy miért nem focizik többet...

stupidity 2019.12.11. 10:08:10

@MAXVAL bircaman közíró: Azért barbárság, mert az én adómból is - tehát az ún. közös pénzből!- támogatnak és éheztetnek úgy, hogy leszarják magasról, én mire szeretném az adóforintjaimat költeni. Nem érdekelne mindez, ha ugyanakkor nem követelnék az adózást, az áfázást, meg egyéb - a közösbe befolyó - pénzek feletti uralmat. Is. De neked ezt hiába is ugatom, mert te orosz ügynök vagy. Olyan írástudó hazaáruló, mint anno a Politikai Bizottság tagjai. Talán korod alapján lehetnék benne igazán biztos.

stupidity 2019.12.11. 10:12:23

@MAXVAL bircaman közíró: A magyar történelemben már kellett egyszer utálnunk az imperrrrialllista Nyugatot!!! és szeretnünk a bölcs szovjet-orosz kultúrából szárba szökkenő produktumokat. Menjünk vissza oda?!

erol 2019.12.11. 10:18:28

@MAXVAL bircaman közíró: Ha számodra olvashatatlan Esterházy (tehát nem olvastad a műveit), akkor miből gondolod, hogy "Fanatikus nyugatmajmoló, magyarellenes volt"?

stupidity 2019.12.11. 10:18:55

@Hungryhorse: Látszik, hogy kicsit se tudsz elemelkedni a talajtól, az irónia meg görög szó, magyarul úgyse jelent semmit...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.11. 10:19:26

@stupidity:

Egy törpe kisebbség kisajátította a szellemi és gazdasági hatalmat Mo-on a rendszerváltáskor. A gazdasági hatalom egy része már ki lett véve a mocskos kezükből, amédiák fele is felszabadult már. Most itt az idő a színházak felszabadítására. Ez van. Nem lehet a pénzek 100 %-a a ballib agytröszté.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.11. 10:20:14

@stupidity:

A jó oldalon mindig, ennél nincs helyesebb módszer, hidd el.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.11. 10:20:54

@erol:

Olvastam, hallgattam számos megszólalását, cikkét. Nem csak regényeket írt.

erol 2019.12.11. 10:24:43

@nemecsekerno_007: Szörnyű, szegény népet kultúrára akarják kényszeríteni, ha tudnák mennyi fájdalmat okoz ez a népnek. Ott a foci, az nem elég b@zmeg, ha nagyon széplélek vagy nézzél úszást.

Six 2019.12.11. 10:28:54

@MAXVAL bircaman közíró: áruld már el nekünk, hogy kiafaszom vagy te, hogy megmondd kerek-perec, hogy mi a rossz és mi a jó?
nem mellesleg: kevered a magyarellenest a fideszellenessel. ismét kérdezem, hát kiafaszom vagy, hogy a gazdáddal azonosítod a magyarságot?

stupidity 2019.12.11. 10:30:03

@nemecsekerno_007: Inkább adjuk az izomagyúaknak? Vagy építsünk űrállomást? De erről szólna a politika, mire is költsük a közöst. Nem kell támogatni a kultúrát, de akkor majd ne verd a melled, ha Oscar-Nobel-etc. -díjat kap vmelyik honfitársad. Szempontomból totál mindegy, ki kapja, ha nem én - de másként él a közös emlékezetben pl. egy sportteljesítmény, mint a kulturális kiemelkedés. Ki tudja, hogy 8888-ban ki nyerte a sílesiklást bárhol?

Six 2019.12.11. 10:30:17

@MAXVAL bircaman közíró: arról nem is beszélve, hogy majd akkor pofázhatsz bele az életünkbe, meg hogy milyen színházi műsor legyen, ha ide fizeted az adódat

stupidity 2019.12.11. 10:37:23

@MAXVAL bircaman közíró: Az a törpe kisebbség, amiről félrebeszélsz, az a jobboldali turulhívő, táltosmentalitású, falusi írni-olvasni azért tudó, de csökkent látóképességű tahó, akik azért arra rájöttek, hogy sajnos a magyar vidék zöme hozzájuk nagyon hasonló. Azért tudom ezt biztosan, mert én köztük élek, ellentétben veled, aki ráérsz arra, hogy a fűtött foteledből zavart kelts, ezzel az átlátszó együgyű propagandával.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.11. 10:42:17

@Six:

Eszterházi azon banda VIP-tagja volt, mely minden alkalmat megtagadott a magyarság ellen való hisztizésre. Ez szimpla tény. Haverjai Kertész Ákos és Andrassew Iván voltak, felük versenyköpküdte saját népét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.11. 10:43:16

@Six:

Azt mondod, Soros és Brüsszel ne szóljon bele a magyar ügyekbe??? Atya Isten, troll, te antiszemita vagy!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.11. 10:44:33

@stupidity:

Még kell pár év, de leverjük azt a mindenkit lenéző szemét komprádor belpesti bandát, mely évtizedek óta diktátorkodik a szellemi életben. Ez van...

konrada 2019.12.11. 11:11:22

Idézet a Szeka értelmezéséből:
""Senki se gondolja, hogy a Fidesz ölbe tett kézzel fogja nézni, ahogy az októberben polgármesteri székekhez jutott ellenzék lecseréli több megyei jogú városban a kormánypárt kádereit, többek között a helyi színházak igazgatóit."

Itt a magyarázat. Budapesten 2002-2010 között olyan kultúr-kampf volt, melyben helye nem volt olyan színháznak, amely nem felelt meg az akkori városvezetés politikai irányvonalának.
2010-2019 között ezen színházak kis részében kinevezésre kerültek olyanok is - miközben a többséget békén hagyták - amelyek kilógtak a kánonból.

Most újra azok vannak, akik nem hisznek a sokszínűségben, és ezért sorban kezdik leváltani azokat, akik más véleményen vannak.

..,s jól értelmezi a szekus: Ha ilyen a játék, akkor azt kell játszani...

Six 2019.12.11. 11:13:04

@MAXVAL bircaman közíró: ha jók az infóim akkor azt már nektek is mondták a szemináriumon, hogy ha sokszor és hangosan kimondjátok hogy vmi "tény", attól az nem válik azzá. 30. oldal körül a júniusi memóban.
másodszor: már megint a fidesszel azonosítod a magyarságot. mint amikor a gazdádnak habzik a szája, hogy támadják a magyarokat. nem baszod, hazudsz, téged támadnak, meg a tetves cimboráidat. nem merészeld kisajátítani a magyar jelzőt.
nem láttam pontosan a hírekben felbukkanni, hogy soros vagy "brüsszel" akarná összeállítani a színházműsort.
válaszod nincs, értem én, hogy a rogán/habony-művek még nem küldte szét, hogy mit kell mondani, ezért terelsz. ótvaros ostoba ószeres vagy az az igazság. és teszed ezt aprópénzért. nahúzzinnen még keletebbre.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.11. 11:28:23

@Six:

Monjd értelmes okot, miért kellene a ballib agytrösztnek uralnia a kulturális pénzek 100 %.át? Mi lenne a gond, ha pluralizmus lenne példátul, troll?

nemecsekerno_007 2019.12.11. 11:36:34

@stupidity: Mindenki ezt mondja. Több pénzt erre v. arra... Az a baj, hogy te is csak egy szempont szajkózol... Nincs ezzel baj, csak elméletileg értelmes emberek volnátok, kultúra ugye meg ilyenek.
De a látókörötök mint egy fakalapácsnak...

chrisred 2019.12.11. 12:02:38

@yourmomtits: Az embereknek általában közük van a saját családjukhoz.

chrisred 2019.12.11. 12:09:20

@nemecsekerno_007: Miért, eddig mihez volt kötve? Csányi a megválasztásakor azt ígérte, hogy 10 ezres lesz az átlagnézőszám a bajnokságban. Miután ettől messze elmaradtak, illene vissszafizetniük az eddig beléjük ölt közpénzt. A magyar színházak nézőszáma viszont nagyit emelkedett, ergo ott teljesítmény is van.

chrisred 2019.12.11. 12:11:10

@nemecsekerno_007: Lehet, hogy ekézik, csak nem értjük, mert ukránul, szerbül vagy jorubául teszik.

Gleccsertetű 2019.12.11. 13:55:42

@chrisred: ez buta érv. vagy esetleg az ávh-s leszármazott szadeszosokkal kapcsolatban is ez a véleményed?

chrisred 2019.12.11. 14:00:41

@Gleccsertetű: Mármint hogy ha a szüleik magyarok voltak, akkor ők is magyarok? Természetesen.

nemecsekerno_007 2019.12.11. 14:52:32

@chrisred: Nem. Inkább úgy, hogy a szüleik avh-sok, ők meg a rendszer jegyeltjei voltak, mint jó elvtársak gyerekei.
Egyébként ügyesen terelsz, te is kettős mércéből doktoráltál?!?!

nemecsekerno_007 2019.12.11. 14:58:35

@chrisred: Ezért írtam, hogy most már lehet követelni, mert eltelt valamennyi idő. Ettől függetlenül én egyikre se adnék túl sok közpénzt, mert azt valakinek meg is kell termelni és ilyenekből egyre kevesebb van, mert sokan gazdag, nyugati országoknak keresik a pénzt.
De erről már korábban beszéltünk a nyugdíjjal kapcsolatban. Most meg a színházakkal kapcsolatban lelkizel...

chrisred 2019.12.11. 15:07:31

@nemecsekerno_007: Inkább te terelsz, vagy fogalmad sincs, mi volt a téma.

chrisred 2019.12.11. 15:13:49

@nemecsekerno_007: Én nem lelkizek. Bizonyára vannak olyan vélemények, hogy a magyar kultúrára és a magyar nyelv ápolására fordított pénz luxuskiadás. Én ezzel nem értek egyet, ez a magyar identitásunk központi eleme, ha ezt spórolásból hagyjuk elsirvadni, akkor a következő generációk számára még kevesebb ok lesz, hogy egy identitás nélküli közösségben maradjanak. Ezer és egy ennél feleslegesebb közkiadás akad, inkább ott kellene spórolni.

DFK 2019.12.11. 15:57:54

De kényes a belpesti "értelmiségi" élcsapat, ha csak egy picit is csorbul a kultúrmonopóliuma. És milyen nagyon lenéző a nem az ő köreikbe tartozókkal szemben.

kocsisj 2019.12.11. 17:04:31

@felucca02: Valami ilyet akartam neki írni, de Te jobban megfogalmaztad.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.12.11. 18:35:51

Ha most Gery kirugdossa a teltházakkal működő Újszínház és Thália vezetőit, az beavatkozás a kultúrába?

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.12.11. 18:38:35

@Célkereszt: A gátlástalan tapperolás, és ordenáré stílus belefér ebbe az időskori romantikába..?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.12.11. 19:24:23

@Six: "áruld már el nekünk, hogy kiafaszom vagy te," a @MAXVAL bircaman közíró: egy mocskos orosz, buzi propagandista.

Boycie 2019.12.11. 19:30:32

@felucca02: Te mint művészethez értő ember, magyarázd el hogy van az, hogy amikor a zsidó leszbikus (osztrák) művésznő megalkotta a vérrel meg szarral bekent bibliát és keresztet, akkor ő világhírű művésznő lett, ha ezt megpróbálta volna a menórával tórával akkor börtönbe került volna, ha meg a Koránnal, akkor halott lenne. Hogy vannak ezek a dolgok szerinted?? (Gondolom vagy annyira értelmes hogy érted miért kérdezem)

felucca02 2019.12.11. 19:45:28

Nem tudom, hogy világhírű művésznő lett-e, nem hallottam az esetről. Valószínűleg nem lett világhírű, csak hírhedt.
Menórával, tórával miért került volna börtönbe?
Biztosan lett volna zsivajgás, de a börtön erős túlzás, a zsidók érzékenységét biztosan jobban sértette volna, mert az ő sebeik jobban fájnak, a katolikusok meg már megszokták a szabad művészetértelmezést.
Az iszlám harcosságát ne rajtam kérd számon, hanem egy mohamedánon. Tőlem mindhárom lehet szaros, engem nem zavar.

Six 2019.12.11. 20:10:52

@MAXVAL bircaman közíró: hány budapesti színházigazgató is fidesz-ejtőernyős is jelenleg? Vágási Feri, Dörner, szomszédokos csákó, vidnyaszki vagy ki, Máté, csak így elsőre. Hazudsz pénzért.

Six 2019.12.11. 20:12:12

@MAXVAL bircaman közíró: vásári majom vagy rácsok mögött, akit drazséval dobálunk.

stupidity 2019.12.11. 21:56:14

@nemecsekerno_007: Az átlagnál azért szélesebb látószöggel pásztázom a világot, leállhatunk ezen végigmenni, de nem itt és most. Éltem kis- és nagyvárosban, meg aprófalvakban is: ennélfogva nem nézek le senkit, mert mindenkitől lehet tanulni. Csak sokan vannak, akiktől nagyon rövid idő alatt nagyon keveset. A politika sztem a polisz ügyeiről szól, aminek lakói azért eldönthessék már, merre akarja vezetni őket az a Vének Tanácsa, amiben impotens, emiatt gonosszá vált vén dögök hujjognak változatos fantomokat a határba. Csodálkozva tapasztalom a XXI. században, hogy még mindig akadnak 7köznapi (?) emberek, akik bármilyen hatalommal vagy pénzzel kitömött hólyagok mellé állnak, védeni azokat, akik lábtörlőnek használnak közösségeket. Mint írtam: nem zavarna a sport és a stadion, ha nem az én pénzemet látnám ott semmivé válni! Nekem a könyvtár a templom, de épült-e az utóbbi 10 évben ilyesmi itt?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.12. 05:55:21

@Six:

A kulturális iparág az, ahol máig nyomasztó ballib túlsúly van. Ezen szeretne a kormányzat változtatni. Kb. úgy ahogy a médiák ügyében: a korábbi 95 %-os ballib túlhatalom le lett csökkentve egy egészsgesebb 50 %-os arányra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.12. 05:57:00

@Six:

Sokat segít nekünk elbizakodott pimaszságotok, mondtam már? Az egyik fő ok, amiért a kisember megutált benneteket az, hogy mindenkit magasról leköpködtök, aki nem tartozik szektátokhoz...

Célkereszt 2019.12.12. 10:05:22

@MAXVAL bircaman közíró: Ez a túlsúly látszólagos, mert a kultúra csak liberális közegben életképes.

Célkereszt 2019.12.12. 11:38:50

@MAXVAL bircaman közíró: A kultúra a szabad városokban fejlődött leginkább, ahol az egyén felszabadult a feudális és klerikális kötöttségek alól. A liberalizmus itt ezt jelenti nekem. A te fejedben pedig valami démon. Látom, hogy vannak emberek, akik kötöttségek alatt jobban szeretnek élni, mások nem. Én ugyanis nem tudom, hogy te mire vágysz. Valószínűleg egy dackorszakban vagy, valami ellen lázadsz. de mivel mindig ex cathedra kijelentéseket teszel, sohasem érvelsz, fogalmam sincs, hogy mit is szeretnél, csak azt , hogy mit nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.12. 12:35:21

@Célkereszt:

Marhaság. Minden emberi civilizációbna volt kultúra, függetlenül a politikai berendezkedéstől.

Mit szeretnék? Csak a liberális diktatúra végét.

Célkereszt 2019.12.12. 13:56:42

@MAXVAL bircaman közíró: A felvilágosodás előtt minden kultúra a vallást szolgálta. A színház, a színészek megvetett foglalkozás volt. Az emberek a szigorú dogmák ellen akartak kiszabadulni. Ezért jöttek létre a profán művészet, amiben már az embert ábrázolták, mulattatták. Hová szeretnél visszatérni?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.12. 15:20:59

@Célkereszt:

Jajj, hogy mondhatsz ekkora marhaságot. Az ókori görögöknél a színház olyan ünnepelt dolog volt, mint ami soha azóta. A díjnyertes írókat kb. - mai szóval - celebeknek tekintették.

A kultúrának része a vallás, az ideológia. Szabadulni tőle nem lehet, a modernitás kultúrája is ideológikus, csak éppen ateista alapú, ami szintén vallás.

Visszatérni sehová se lehet, ez abszurd ötlet. A liberalizmust kell meghalandi, de nyilvn nem lehet őgy tenni, mintha sose lett volna, azaz nem az előtte lévő korba kell menni, hanem új dolog felé, tanulva a hibákból.

Célkereszt 2019.12.12. 15:23:43

@MAXVAL bircaman közíró: Te beszélsz marhaságról? Rajtad röhög a net. Te egy nagy marha vagy nem birka.

Célkereszt 2019.12.12. 16:07:09

@MAXVAL bircaman közíró: Akkor miért használod a marhaság szót? Birkaság!

Célkereszt 2019.12.12. 17:17:40

@MAXVAL bircaman közíró: Tudom már hogy lehet meghaladni a liberalizmust fasizmussal. Sokan próbálták.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.12.12. 18:34:46

@Célkereszt:

Nem haladható meg a liberalizmus liberális keretek között, márpedig mind a nacionalizmus (melynek szélsőséges alakja a nácizmus), mind a marxizmus ezt próbálta,

A fasiszta eszme jobb megoldást akart, de egyrészt mechanikusan állt hozzá a kérdést, másrészt gyorsan a nácizmus hatása alá került.

Mindebből tanulva, mi populisták más megoldásokat javaslunk. Persze nyilván átvesszük mind a liberalizmus, mind a nacionalizmus, mind a marxizmus, mind a fasizmus pozitívumait.

Hungryhorse 2019.12.15. 17:46:05

@felucca02: A feltételezéseid tévesek mesüge.

@stupidity: szeretek a földön járni.
Te viszont alaposan elszálltál mesüge.
Ne tedd!
süti beállítások módosítása