Az eltévedt demokrata

AlexNet

202. Válasz TGM-nek

Vörös FIDESZ

2017. július 12. 11:00 - Alex_W

Szeretem olvasni Tamás Gáspár Miklóst. Jókat ír, még akkor is, ha számomra a hangja mindig is hordozott valamit a régmúlt vissza nem hozható romantikájából. Egy avíttas hang, de legalább őszinte.

tgm_2013.jpg

Most mégis azt kell mondanom, tisztelettel, de kurvára nem értek egyet vele. A javaslatának a lényege, hogy kipécézte magának az MSZP-t és mindenkit felszólított arra, hogy akinek egy kicsit is belefér, szavazzon rá. Csak hogy a demokrácia nem így működik. Ennyi erővel kijelölhette volna a Demokratikus Koalíciót, a Párbeszédet vagy az Együttet is, hisz semmilyen indoka nincs, hogy a stagnáló és kiszáradó állapotában lévő szocialisták lennének a gyűjtőpárt.

Az MSZP lehetett volna föderatív gyűjtőpárt, de ezt az esély rég elmulasztotta. Ha kicsit is komolyan vették volna a sokszínűséget, az eltérő vélemények tiszteletét és nem törekedtek volna kicsinyes belsőjátszmáikban a homogenizálásra, az eltérő hangok kiszorítására, ma nem lenne DK, ma nem beszélnénk Együttről, nem beszélnénk Párbeszédről, de az igazság az, hogy Orbán Viktorról sem. Mert egy gyűjtőpárt 2010-re képes lett volna rendezni sorait - pontosabban lett volna olyan része, ami kiegyensúlyozza a másik gyengeségeit.

Mert hiába minden, hiába nem tagja az MSZP-nek Gyurcsány Ferenc, a kerékkötő; hiába Botka internacionálét idéző kirohanása a gazdagok ellen, az MSZP fixálódik, megmerevedik; a szocialisták homogénné válnak, és egyben életképtelenné. Már csak a személyes harc mozgatja a pártot, egyenest a szétesés felé. És ettől a folyamattól most nincs ami megmentse, mert nincs fiatal a pártban, nincs olyan tartalék -- egy új hang, egy új arc --, aki átvegye a szólamot, amikor a régi kifújt.

A Demokratikus Koalíció (Párbeszéd, stb.) más. Sok eltérő hang és eltérő felfogás képes arra, hogy a másikat elfogadja, tisztelje és ezzel megteremtse a közös munka alapjait. Ez az amit baromira nem ért az MSZP és ezért képtelen a gyakorlatban is megmutatni: a másság tisztelete nem a Pride-on kezdődik, hanem abban, hogy elfogadom: én nemzetiesebb vagyok, te liberálisabb vagy, én szegény vagyok, te egy kicsit jobban el vagy eresztve, ő meg kifejezetten gazdag. Én családközpontú vagyok, sok gyereket szeretnék, te fontosabbnak tartod a munkádat és nem szeretnél gyereket. De ettől még meghallgatjuk, tiszteljük és segítjük egymást, hisz tudjuk egyikünk sincs a teljes igazság birtokában.

Ez az, ami miatt az MSZP sem a DK-val, sem más ellenzéki párttal képtelen együttműködést kialakítani, hisz jelen pillanatban a Szocialisták úgy viselkednek, mint akik csak az erőből értenek. Épp mint a Fidesz. Ahogy 2010-ben képtelenek voltak gesztusokat gyakorolni -- mondjuk azzal, hogy papíron lemondva egy-egy képviselőről lehetővé teszik, hogy a DK-nak és az Együttnek is legyen frakciója -- most is képtelenek erre. Márpedig a gesztusok nélkül a szocialisták jobban teszik, ha kivonulnak a városszélére és Botkástul elássák magukat. Nincs szükségünk egy vörösre festett Fideszre.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alexnet.blog.hu/api/trackback/id/tr7212646955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KissGecihuszár 2017.07.13. 10:35:20

TGM a "vérbeli" ballibsi "véleményvezér", aki még most is azt hiszi, hogy a '90-es évek elején élünk, mikor is leginkább az szdsz prominensei hitték, gondolták, masszív meggyőződésük volt, hogy ők itt mindennek a letéteményesei; azaz amit ők ugatnak, nos az és CSAKIS az az igazság, az ő társadalmi, gazdaságpolitikai, családról, oktatásról, népesedésről alkotott elképzeléseik az egyedül érvényesek, s aki ezen nettó elmebaj kategória agyrémek bármelyikét is kritizálni merte, ellent mert nekik mondani, nos az egyből aljas fasiszta, náci és igen, antiszemita lett, s mint ilyen permanensen ki lett pécézve a szinte 100%-ban az ő kezükben lévő nyomtatott és elektronikus médiában!
Egész elképesztő és elszomorító, hogy ez az emberféle még 2017-ben is itt van, pofázik és osztja az észt egy nettó axiomáról, mely már a felvetés szintjén durván az abnormalitás mezsgyéjén leledz, mert egyrészt (a régi szdsz reflexektől vezéreltetve) quasi előírja a "tökkelütött birka" átlagmagyar választópolgárnak a "követendő irányt", ha már egyszer rühelli a jelenlegi regimet, másrészt egy olyan mszp támogatására szólít fel, mely minden, csak nem reális alternatívája a jelenlegi bűnbandának, ugyanis az mszp egyrészt nem volt képes a szükségszerű változás végrehajtására, másrészt nincsenek egzakt, reális válaszai az ország valóban súlyos társadalmi, gazdasági problémáinak hatékony kezelésére. De a legfontosabb, hogy ez az mszp már '94-'98, majd '02-'10 közt gazdagon bemutatta, mire (nem) képes! Nem véletlen, hol állnak a különféle közvéleménykutatók méréseiben. Én értem, miért zeng a "bölcs il padre" az mszp mellett; hát csak azért, mert amennyiben mondjuk egy tök új párt, vagy egy nem új, de még eddig hatalmon nem lévő párt jönne, ez esetben a régi "jó" szdsz-es, mszp-s bűnözők kacsóin is esetleg kattanna a bilincs, s az meg milyenmá... Igenis, minden felelős, Hazájáért tenni akaró, real patrióta kutyakötelessége, hogy jövőre esélyt, lehetőséget adjon szavazatával egy teljesen új, egy eddig nem volt párt KOALÍCIÓ számára, melynek része lehet akár az LMP, Momentum, Új kezdet, mert abban 100%-ig biztos vagyok, amennyiben ismét olyan párt(ok)nak szavazunk jövőre bizalmat, akik az elmúlt 27 évben ebbe a súlyos helyzetbe juttatták Hazánkat, akkor ezzel belökjük magunkat a szakadékba, ugyanis több 100ezer honfitársunk arra vár, arra kíváncsi, hogy folytatódik-e az elmúlt 2 évtized fémjelezte szarakodás, módszeres rombolás, vagy végre felfogjuk mi is azt, amit a velünk 1 ívású Visegrádiak már 15-20 éve magukévá tettek, azaz a real RENDSZERVÁLTÁS!!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.07.13. 11:13:21

Itt már csak egy Momentum-Kétfarkú Kutya koalíció segíthet! Vagy a csoda... ;-)
Chuck Norris for President! :)

Pop40 2017.07.13. 11:16:07

TGM nagy koponya, de kifejezetten fotelfilozófus. Egyetemi tanárnak pl filozófiát tanítani kitűnően alkalmas, politikusnak viszont nem.
A baloldalnak az utóbbi évtizedben épp ezek a fellegekben járó, belpesti fotelfilozófus véleményvezéreik ártották a legtöbbet.

Nyilván nem azt mondom, hogy a fideszes maffia "Bözsi néni"-szintjén kellene politizálni, de ez viszont már a másik véglet.
A fidesz mindenféle elvek nélkül politizál/lop, egyes egyedül az épp aktuális érdeke mozgatja.
TGM meg épp ellenkezőleg, nála csak az elméleti elvek játszanak, és abszolút nem érdekli, ha azok nem működnek a valóságban.
Egyik irány sem visz sehova.

Az mszp-nek meg már régesrég ki kellett volna halnia.
Az 1-2 értelmes arc menjen át az új pártokba, a többinek meg béke poraira.

Nem véletlen, hogy 7 év fideszes szabadrablás és maffiaállam után is olyan az mszp, mint egy kripta.

GyMasa 2017.07.13. 11:44:07

Es, akkor mi van, ha ezt csak azert javasolta, hogy megadja az utolso lokest az MSZP-nek a sirba?
TEgyuk ugyanis fel, hoyg MINDENKI az MSZP-re szavaz a baloldalrol, es meg igy SEM sikerul kormanyt valtaniuk?
Vajon, akkor fog az MSZP onkritikat gyakorolni?
Mert, ha ugy sem sikerulne nekik, akkor ideje volna elgondolkodni azon, hogy van-e egyaltalan szukseg rajuk? (Szerintem nincs, de vajon egy ilyen "jel" utan vajon eszrevennek-e ok is?)

Tom66 2017.07.13. 12:21:05

A nyolcvanas években még egy normális filozófus volt, ennek már réges-régen vége. Magyarország pedig a jelenlegi ellenzéki pártokkal és pártocskákkal nem sokra megy, a nemzeti öntudat mindegyikből hiányzik.
süti beállítások módosítása