Az eltévedt demokrata

AlexNet

147. Göncz Árpád temetésére

Isten Áldja Elnök Úr!

2015. november 06. 15:00 - Alex_W

Göncz Árpád halála óta akarom ezt ez írást megfogalmazni - nem sikerült. Minden próbálkozásom olyan lett, mint amikor egy hat évest kérnek meg arról, hogy írjon a nagyapjáról: tele van szeretettel, rajongással és biciklivel.

Idő kellett, mire ráeszméltem, jól van ez így, nagyon is jól van. Göncz Árpád az én nemzedékem számára tényleg a nemzet nagypapája volt. Az első feltűnésétől az utolsóig.

Kilencvenes évek elején még gyerek voltam, nem értettem semmit a híradóból. Mégis megmaradt valami Göncz Árpádból, hisz ő volt az, akinek a hangjára győzött az álmosság minden szilveszterkor. S megmaradt a Híradóból is, a jellegzetes nyugodt hangja, és tényleg olyan volt, mint egy kedves nagyapa.

Később, mikor kezdtem kinőni a tojáshéjból, akkor fogtam fel igazán, hogy ő tényleg a nemzet nagy családjának a nagyapja, aki szelíd szóval, sokszor egyetlen mondattal tette helyre a sokszor óvodásként civakodó politikusokat. Mindig a helyes kompromisszumot kereste. És ami ennél is fontosabb: nem rágódott feleslegesen a múlton, sokkal, de sokkal jobban érdekelte az jövőnk, nem a sajátja hanem mindannyiunké, az országé.

Talán épp ezért tudott ötvenhatos hősként együtt dolgozni olyanokkal, akiket mások ma előszeretettel mutatnak be véreskezű kommunistaként. Nem érdekelte, hisz tudta, az ember meg tud változni. Mindenkit igyekezett aktuális tettei alapján megítélni.

Politikai hitvallása minden politikuspalánta jelmondata lehetne:

Ha szolgálni kívánok valakit, azokat kívánom szolgálni, kiknek szolgájuk nincsen: a védteleneket. Akiknek sem a darutollas úri világban, sem az egyenlők közt egyenlőbbek világában nem jutott jó szó.

Göncz Árpád halálával talán pont ők vesztették a legtöbbet.

Mindennek eljön az ideje, s mi az ég alatt teremtetett, az mind elmúlik. Isten Áldja Elnök Úr!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alexnet.blog.hu/api/trackback/id/tr58046386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása